Febrer 18, 2022
Per CNT Barcelona
2,103 vistes

Des de la Secció Sindical del 061/Salut Respon de la Confederació Nacional del Treball seguim en conflicte amb Ferrovial Servicios, empresa subcontractada pel Sistema d’Emergències Mèdiques. Els passats 14 i 19 de gener vam fer un repartiment d’octavetes davant de la Central de Coordinació Sanitària (CECOS) Hospitalet i Espai Bital, respectivament. L’objectiu va ser informar als nostres companys/es de l’inici del conflicte sindical i dels seus motius. Recordem que l’empresa es nega a dialogar amb la Secció i té una part dels seus membres en contracte d’obra i servei, el qual va ser anul·lat del nostre conveni per l’Audiència Nacional el setembre del 2021.

Des de fa més d’una dècada, la contractació precària i la constant rotació de personal forma part de la política de les diferents empreses que han gestionat el 061. Aquesta situació genera que, un servei essencial per la ciutadania, prescindeixi contínuament de persones vàlides i amb certa experiència en favor de contractar gent que s’ha de formar des de l’inici. És evident que les noves contractacions i les formacions -no remunerades, pràctica que és il·legal- aporten un benefici econòmic a l’empresa. Ferrovial justifica l’eventualitat amb la pandèmia, però és evident que hi ha un abús d’aquesta. Si no, per quin motiu entre el març del 2020 i el novembre 2021 s’han contractat a 1700 treballadors/es i se n’han acomiadat a 1100? La temporalitat és la manera de dissuadir que els treballadors/es reclamin els seus drets i es pugui dur a terme l’organització sindical.

A més a més, les formacions disten de la qualitat que exigeix un servei on hi ha vides en joc. Inclús, darrerament, es van acomiadar gestors/es de primer nivell (emergències) i el seu lloc va ser ocupat per persones que no havien rebut la formació corresponent i, en molts casos, portaven literalment pocs dies treballant al 061. Es va donar la lamentable situació on emergències vitals eren codificades amb prioritat més baixa de la necessària i a l’inrevés, on s’activaven ambulàncies quan no era necessari, ocupant recursos que els podria necessitar algú altre. Volem que la ciutadania sàpiga que quan truca al 061, l’atzar determina si al telèfon hi ha una persona que sap dur a terme perfectament la seva tasca o algú a qui l’empresa no s’ha preocupat de formar.

Des de la CNT apostem per un Sisitema d’Emergències Mèdiques de provisió, gestió i titularitat 100% pública, on la vida sigui l’única prioritat i la cerca de maximitzar el benefici econòmic quedi enterrada en el passat.

Secció Sindical 061 CNT Barcelona
Autor font: Cntbarcelona.org