Novembre 29, 2021
Per Nord-Estl Libertari
237 vistes


L'abocador de Vacamorta al juny del 2015, quan la Generalitat ja l'havia clausurat

Surt un projecte de buidatge de les primeres 20.000 tones de residus de l’abocador de Vacamorta, al Puigventós de Cruïlles 

Es tracta d’una prova pilot que ha de servir per analitzar el procediment que se seguirà per treure’n els prop de tres milions de tones que s’hi acumulen 

El que no va quedar definit, però, va ser on anirien a parar les deixalles que es treguin de Vacamorta els propers anys 

La plataforma opositora a l’abocador demana flexibilitzar el pas de camions perquè “no s’eternitzi el procés 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura (Gavarres, Baix Empordà, comtat de Girona) 29/11/2021.- Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies, el Govern de la Generalitat de Catalunya diu que té enllestit el projecte de buidatge de les primeres 20.000 tones de residus de l’abocador de Vacamorta al Puigventós de Cruïlles (Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, Gavarres, Baix Empordà, comtat de Girona Baix Empordà). Es tracta d’una prova pilot que ha de servir per analitzar el procediment que se seguirà per treure’n els prop de tres milions de tones que s’hi acumulen i que una sentència en ferm obliga a retirar. 

Aquest primer buidatge es preveu que trigui 194 dies, per això, la Plataforma Alternativa a l’Abocador de Cruïlles (PAAC) demana que es “flexibilitzi” la normativa municipal de pas de camions actual, per tal de poder “anar més ràpid“. El projecte contempla anar retirant continuadament 20.000 tones de residus fins que estigui llest el definitiu per treure tota la brossa acumulada. 

La segona reunió entre els nou equip de Govern de la Generalitat i l’oposició a l’abocador de Vacamorta celebrada el dijous va servir per reafirmar “el canvi de tarannà” dels responsables de tirar endavant el buidatge de la instal·lació. Després de la primera trobada del juliol en la que hi van haver-hi “molt bones paraules i intencions“, en aquesta segona, el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, i la secretària de Medi Ambient, Anna Bernadas, van concretar els primers passos per fer efectiva la sentència que obliga a buidar l’abocador. I és que el Govern de la Generalitat ha enllestit el projecte per retirar les primeres 20.000 tones de residus de la instal·lació. L’objectiu, a més, és fer-ho de manera continuada i s’espera que es pugui començar aquest mateix 2021, si bé el projecte està a exposició pública i encara no s’ha licitat. 

El Govern de la Generalitat calcula que aquesta intervenció s’allargarà uns 194 dies fins que els camions hagin traslladat les primeres 20.000 tones a dipòsits controlats no perillosos. Aquesta operació s’aniria repetint fins que es tingui enllestida la proposta definitiva per buidar les prop de tres milions de tones que hi ha a Vacamorta. 

Més trànsit de camions 

Per a la Plataforma Alternativa a l’Abocador de Cruïlles (PAAC) es tracta d’una “molt bona notícia” però demanen que es flexibilitzi la normativa actual de pas de camions per poder fer el buidatge en un temps “raonable“. La portaveu de l’entitat, Montse Tena, recorda que es va omplir en 14 anys i, per això, exigeix que “no s’eternitzi“. Tena reconeix que van anar amb “cautela” a la segona reunió ja que havien rebut alguns documents previs a la trobada on es parlava de retirar les deixalles fins el 2003, però no les dels tres anys anteriors.  

La portaveu de la PAAC també explica que els preocupava que es mantingués la proposta de fer un altre abocador a tocar de l’actual, tal i com preveia l’anterior equip de Govern de la Generalitat. “Ens hem quedat més tranquils perquè ens han dit que ho buidarien tot i no farien una nova instal·lació al costat. A més, també ens van assegurar que ja estan treballant en la recuperació de les basses de Corçà i Cruïlles“, celebra Tena. 

El que no va quedar definit, però, va ser on anirien a parar les deixalles que es treguin de Vacamorta els propers anys. En qualsevol cas, la PAAC assegura que el Govern de la Generalitat es va comprometre que “en cap cas” a una incineradora. 

Els Ajuntaments, satisfets 

La reunió es va fer a la Bisbal d’Empordà (Gavarres, Baix Empordà, comtat de Girona) i hi van assistir, a més de la PAAC i els seus assessors tècnics del Centre d’Ecologistes i Projectes Alternatius (CEPA), els alcaldes de municipis propers i que es podien veure afectats pel trànsit de camions. De fet, l’abocador es troba en el terme municipal de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura tocant al de la Bisbal d’Empordà. 

L’alcalde de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, Dani Encinas, reconeix que estan “molt satisfets” de com està treballant el Govern de la Generalitat en aquest tema i es mostra “convençut” que hi ha “voluntat real” de fer complir la sentència. En aquest sentit, Encinas destaca que s’hagi creat una comissió informativa que servirà per anar informant de com està anant el procés de buidatge per fer efectiva la sentencia. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com