Juny 6, 2021
Per Nord-Estl Libertari
307 vistes


Protesta al coll de Banyuls contra l’Estat francès pel blocatge “ridícul” del pas fronterer de muntanya 

Alcaldes del nord i del sud de Catalunya carreguen contra la decisió de la Prefectura dels Pirineus Orientals i demanen que es reobri aquest pas ancestral del Pirineu 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Banyuls de la Marenda (Albera marítima, Costa Vermella, Rosselló, comtat de Peralada) 06/06/2021.- Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies, aquest diumenge al migdia s’ha concentrat molta fent de banda i banda de la frontera al coll de Banyuls (Albera marítima, Costa Vermella, Rosselló, comtat de Peralada), on hi ha la frontera administrativa entre els Estats espanyol i francès. Un pas que torna a estar tallat, perquè la Prefectura dels Pirineus Orientals es va fer enrere de la seva decisió inicial de tornar a obrir-lo a principi de setmana.  

La gent aplegada considera que es tracta d’una mesura “ridícula” i més tenint en compte que aquesta setmana des de la Prefectura es va avisar a l’alcalde de Banyuls de la Marenda, Jean Michel Soler, que es podia obrir. Una decisió que amb prou feines va durar vint-i-quatre hores, perquè la Prefectura dels Pirineus Orientals va rectificar i va explicar que es tractava “d’un error administratiu“, segons que ha confirmat avui Soler. 

A la protesta també hi han assistit els alcaldes d’Espolla (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada), Carles Lagresa, de Cervera de la Marenda (Albera marítima, Costa Vermella, Rosselló, comtat de Peralada), Christian Grau, i de Cotlliure (Albera marítima, Costa Vermella, Rosselló, comtat de Rosselló), Guy Llobet.  

Michel Moly, vicepresident del Consell General dels Pirineus Orientals, no hi ha pogut assistir, però ha transmès el seu suport a la protesta, en què també han participat membres dels partits independentistes. 

Si fa unes setmanes va ser a Costoja (Alta Garrotxa, Alt Vallespir, Vallespir, comtat de Vallespir), aquesta vegada la queixa s’ha traslladat al coll de Banyuls on, des de fa pocs dies, hi ha quatre pedres de grans dimensions impedint el pas. Una barrera que entre dilluns i dimarts no va existir després del permís de la Prefectura dels Pirineus Orientals per a tornar a obrir la frontera al pas del coll de Banyuls, que fa terme amb el de Rabós d’Empordà (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada. De seguida, l’alcalde de Banyuls de la Marenda va ordenar de retirar els blocs de formigó que hi havia anteriorment i la via va quedar totalment transitable entre tots dos estats. Una decisió que van aplaudir els membres del col·lectiu Esborrem la Frontera que van decidir d’anul·lar la concentració prevista per a avui com Obrim Passos.  

Però vint-i-quatre hores més tard, el dimecres 2 de juny, les veïnes i els veïns dels pobles afectats, com Banyuls de la Marenda, Rabós d’Empordà i Espolla, van rebre un gerro d’aigua freda quan la Prefectura del Pirineu Oriental va fer-se’n enrere i va tornar a blocar el pas. “Ens van dir que havia estat un error administratiu“, explica Soler. Això va fer que es reactivés la protesta a la qual hi han assistit un munt de persones. 

L’alcade d’Espolla, Carles Lagresa, es mostra decebut i diu que no entén per què es manté tancat aquest pas. Formalment, l’Estat francès argumenta “la lluita contra el terrorisme i el tràfic de drogues i de persones“, però Lagresa assegura que estava “més vigilat” quan no hi havia la frontera blocada “Abans, cada cert temps hi passava la policia d’un costat i de l’altre. Ara per aquí es pot creuar amb moto o bicicleta i no hi ha vigilància“, explica. Per això, l’alcalde demana que es torni a obrir i recorda que es tracta d’un perjudici per a tota la comarca de l’Alt Empordà. “Per aquí passa molta gent que va a Figueres o a unes altres localitats. És un perjudici important“, explica. 

Falta de transparència 

Des d’Esborrem la Frontera denuncien que hi ha una “falta de transparència” per part de la Prefectura dels Pirineus Orientals en relació amb els terminis per a tornar a obrir el coll de Banyuls. Un dels membres, Josep Maria Tegido (veí d’Espolla), lamenta que no hi hagi accés a parlar-hi i no hi ha cap data concreta per a saber quan es retiraran les pedres que bloquen el pas. “Si fos per nosaltres, ja faria temps que ho tindríem solucionat, però no depèn de nosaltres. No tenim informació de les raons i quan semblava que s’obria per la iniciativa de l’alcalde de Banyuls, la mesura ha durat tot just vint-i-quatre hores“, ha reblat. 

Segons un corresponsal de Tramuntana Vermella Mail, entre altres parlaments, hi ha hagut l’animació de músics i cantants.  
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com