Octubre 26, 2021
Per Nord-Estl Libertari
202 vistes


Projecci贸 del film d’animaci贸 Josep el proper divendres, 29 d’octubre, a les 18:00h. Sala Els Porxos de Can Laporta, a la Jonquera, en un acte del MUME 

El dibuixant franc猫s Aurel va descobrir la hist貌ria de l’artista Josep Bartol铆 per casualitat en un sal贸 del llibre 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL La Jonquera (Albera, Alt Empord脿, vescomtat de Rocabert铆, comtat de Peralada) 26/10/2021.- El Museu Memorial de l’Exili (MUME) organitza la projecci贸 del film d’animaci贸 Josep el proper divendres, 29 d’octubre, a les 18:00h. Sala Els Porxos de Can Laporta, a la Jonquera. Entrada gratu茂ta.  

Inscripci贸 pr猫via a [[email protected] i 972556533

El dibuixant franc猫s Aurel va descobrir la hist貌ria de l’artista Josep Bartol铆 (Barcelona, 30/06/1910 – Nova York, 03/12/1995), per casualitat en un sal贸 del llibre. La portada del llibre que Georges Bartol铆 havia dedicat al seu oncle Josep el va encuriosir i l’aventura de Josep va comen莽ar llavors.  

La pel路l铆cula, que ressegueix la vida del dibuixant barcelon铆 i m茅s concretament l’exili i el pas en 1939 pels camps de concentraci贸 establerts pel Govern franc猫s presidit pel primer ministre 脡douard Daladier, 茅s un homenatge al dibuix com a arma, un crit sobre les nocions de milit脿ncia, resist猫ncia, mem貌ria i desarrelament. 

Josep 茅s una pel路l铆cula d’animaci贸 dirigida per Aur茅lien Froment 芦Aurel禄 i estrenada l’any 2020.  

De Barcelona a Nova York, aquest film franco-catal脿 dirigit per Aurel i amb m煤sica de S铆lvia P茅rez Cruz, en compongu茅 la banda sonora i n’interpret脿 el tema principal, 芦Todas las madres del mundo禄, basat en un poema de Miguel Hern谩ndez, i veu de Sergi L贸pez.  

D’altra banda, la producci贸 ha esta un 猫xit de taquilla a l’Estat franc猫s i l’Acad茅mie des arts et techniques du cin茅ma l’ha distingit amb el premi C猫sar al millor film d’animaci贸 en la 46a dels premis de l’Acad猫mia Francesa, que es va celebrar al teatre Olympia de Par铆s. 

S’inspira en la hist貌ria de Josep Bartol铆, dibuixant catal脿 i fundador del Sindicat de Dibuixants Professionals de Catalunya, que despr茅s de l’esfondrament de la Rep煤blica, durant la Retirada republicana de febrer de 1939, es va haver d’exiliar a territori franc猫s.  

Durant dos anys va passar per diferents camps de concentraci贸 provisionals i permanents, entre els quals La Menera, Ribesaltes, Sant Cebri脿 de Rossell贸, Agde i m茅s tard a Perpiny脿 i Bram, on dibuixava d’amagat la situaci贸 deplorable dels exiliats.  

Detingut per la Gestapo, va aconseguir escapar-se quan el deportaven a Dachau i el 1943 va arribar a M猫xic, on es va relacionar amb Frida Kahlo, per instal路lar-se m茅s tard als Estats Units.  

A Nova York va formar part del grup 10th Street amb artistes com Rothko, Jackson Pollock, Kline i De Kooning i hi va morir en 1995. 

M茅s informaci贸 a

Tr脿iler del film Josep

Conversa amb el director (Aurel) i propostes pedag貌giques del Memorial Democr脿tic al film Josep.  

Muntatge audiovisual de France Culture (2020): Josep Bartol铆 et l’exode espagnol: son crayon est un arme. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com