Octubre 27, 2021
Per Direta
129 vistes


Al contracte que van signar no hi havia cap refer猫ncia al preu del contracte anterior i aix貌 va aixecar sospites. Una inst脿ncia a l鈥橧ncas貌l va revelar que el preu de l鈥檃nterior contracte era inferior al que havien signat i que, per tant, infringia la llei 11/2020 de regulaci贸 dels lloguers. Els inquilins del carrer Viladomat de Barcelona fa deu mesos que paguen 250 euros m茅s mensualment.

L鈥橝juntament de Barcelona ha resolt una sanci贸 de 9.000 euros contra la propietat Circum Barcino SL, davant la qual encara pot interposar un recurs administratiu. Es tracta de la primera multa per signatura de contracte amb un preu superior al que marca la regulaci贸, per貌 el consistori no t茅 compet猫ncies per exigir el reemborsament de les quantitats cobrades de m茅s. La mateixa llei indica que la reclamaci贸 de quantitats, siguin quines siguin, s鈥檋a de fer per la via judicial. Per aquesta ra贸, les afectades, afiliades al Sindicat de Llogateres, van presentar una demanda de judici verbal, el passat 22 de setembre, on reclamen 1.912 euros a la propietat. Des que la van presentar, tamb茅 han iniciat una vaga parcial i nom茅s paguen els 950 euros que els pertoca.

Els inquilins del carrer Viladomat de Barcelona fa deu mesos que paguen 250 euros m茅s mensualment

Esteve Clavell, un dels inquilins, explica que s鈥檃rriba a aquest punt despr茅s de contactar en diverses ocasions amb la propietat per arribar a un acord i legalitzar el contracte. Tal com indica l鈥檈scrit de la demanda, es van produir 鈥渘ombroses comunicacions tan telef貌niques, com per escrit, informant la propietat dels motius pels quals s鈥檋avia de procedir a reduir la renda, arribant incl煤s a proposar una possible mediaci贸 a trav茅s del Sindicat de Llogateres鈥. La resposta de Circum Barcino, afegeix Clavell, sempre va ser negativa i fins i tot van al路legar 鈥渃om a motiu justificatiu鈥 que 鈥渓鈥檃rticle 6 de la Llei 11/2020 t茅 interposat un recurs d鈥檌nconstitucionalitat鈥. El mes de juny, el Govern espanyol va interposar el recurs, per貌 sense demanar la suspensi贸 immediata de la normativa, que continua plenament vigent.


Cobrament il路legal d鈥檋onoraris

Els inquilins tamb茅 varen fer una consulta al registre de la propietat i van adonar-se que mentre el contracte, firmat a trav茅s d鈥橝dministraci贸n de Fincas La Llave de Barcelona, estava a nom d鈥檜n particular, l鈥檋abitatge estava registrat com a Circum Barcino.

Els inquilins varen fer una consulta al registre de la propietat i van adonar-se que mentre el contracte estava a nom d鈥檜n particular, l鈥檋abitatge estava registrat per Circum Barcino

Aquesta trampa, beneficiava l鈥檃rrendador perqu猫 permetia carregar sobre els inquilins els costos dels honoraris, un total de 1.600 euros, que finalment han aconseguit que retorni. El decret 7/2019 estatal, aprovat el febrer de 2019, fixa que els honoraris els han de pagar els arrendadors quan la propietat correspon a una empresa.

Els 煤ltims mesos, tant l鈥橝g猫ncia Catalana de l鈥橦abitatge com l鈥橝juntament de Barcelona han iniciat expedients sancionadors a arrendadors i portals immobiliaris que no informaven en els anuncis del preu de l鈥櫭璶dex, obligatori per llei. Per Enric Aragon猫s, portaveu del Sindicat, en aquests casos i, sobretot, si s鈥檃rriba a fixar una renda per sobre dels topalls de la regulaci贸, 鈥溍﹕ important que l鈥檃dministraci贸 sancioni i que ho faci amb celeritat: per deixar clar als arrendadors que la llei s鈥檋a de complir, i per enviar un missatge a la gent llogatera perqu猫 pugui denunciar les vulneracions dels seus drets鈥. Moltes persones 鈥搑econeix Aragon猫s鈥 鈥減oden viure amb inquietud o por el fet d鈥檋aver de denunciar les males praxis dels seus arrendadors, immobili脿ries i APIs鈥. Per aix貌, considera que l鈥檕rganitzaci贸 i l鈥檃filiaci贸 al Sindicat s贸n 鈥渃lau a l鈥檋ora de protegir els drets de la gent llogatera鈥.
Autor font: Directa.cat