Novembre 24, 2021
Per Indymedia Barcelona
275 vistes


Comenta l’article |
Envia per correu-e aquest* Article Not铆cies :: altres temes Presentaci贸 del llibre “Puerta a ningun sitio” per [email protected]
Correu-e: agracia ARROBA riseup.net (verificat)
24 nov 2021
De Cristina Fern谩ndez Pereira nunca se volvi贸 a saber, sospechamos que ni tan siquiera los suyos tienen constancia de cu谩l fue su destino. Confiamos en que si este relato cae en manos de alguno de sus familiares, de sus vecinos del Bierzo y Barcelona en el barrio de Sant Antoni, hayamos sabido estar a la altura de las circunstancias. Esta es nuestra contribuci贸n a un tema que nos sobrecoge: el olvido intencionado de la memoria reciente de una parte de nuestra historia que est谩 siendo ninguneada. Al embarcarnos en esta aventura ten铆amos claro que la historia de una mujer de oficio portera, no iba a ser f谩cil de investigar. Por eso mismo nos pusimos dos premisas: ella iba a ser la protagonista, encontr谩ramos lo que encontr谩ramos. S铆 el material investigado resultara insuficiente, construir铆amos un peque帽o relato desde nuestro coraz贸n de vecinos, a nuestra vecina. Sin inventarnos historias, sin falsear su persona. Dicen que los pobres no tienen historia. Sin embargo, Cristina ha sido el hilo conductor que atraviesa una historia com煤n en el entorno de nuestro barrio.
IMG-20211122-WA0041.jpg
Cristina Fern谩ndez Pereda (podria ser que el segon cognom fos Pereira i hagu茅s estat transcrit err貌niament en el consell de guerra) (Villasinde, Vega de Valcarce, comarca d’El Bierzo, Lle贸, 1900 鈥 Sant Adri脿 de Bes貌s, Barcelon猫s, 13 de maig de 1939) fou una de les dotze dones de la Pres贸 de les Corts executades al Camp de la Bota pel r猫gim franquista.
A les acaballes de la Guerra Civil, el 26 de gener de 1939 les tropes franquistes ocuparen Barcelona i a partir d’aquell moment, la repressi贸 contra els ven莽uts es convert铆 en una revenja d’estat.
Cristina Fern谩ndez era una dona casada i tenia un fill, Jos茅 Paz Fern谩ndez. Treballava de portera a la finca n煤mero 163 del carrer Tamarit, a l’Eixample barcelon铆. En aquelles circumst脿ncies, el gremi dels Porters era un col路lectiu especialment perseguit, se’ls acusava d’haver col路laborat amb el govern de la Rep煤blica en la identificaci贸 de quintacolumnistes i emboscats. Cristina Fern谩ndez fou denunciada per l’amo de la casa i alguns ve茂ns. Fou detinguda el 5 de mar莽 juntament amb el seu marit Baltasar Paz Fern谩ndez. El 10 de mar莽 del 1939 ingress脿 a la Pres贸 de Dones de les Corts i el 12 d’abril fou sotmesa a un Consell de Guerra amb el seu marit i tretze persones m茅s. Fou acusada sense proves convincents de conducta depravada, de pert脿nyer a la UGT i d’haver assassinat un sacerdot. Ella ho neg脿 tot i afirm脿 que la seva intervenci贸 havia salvat la vida del propietari de la finca on treballava. No va servir de res; el seu marit, acusat d’haver lluitat en la defensa de Madrid, fou condemnat inicialment a vint anys de pres贸, i ella a la pena capital. Fou afusellada al Camp de la Bota la matinada del 13 de maig de 1939[10] juntament amb quinze persones m茅s.
La novel路la Puerta a ning煤n sitio, editada en novembre de 2021, recull les circumst脿ncies que van donar lloc a l’execuci贸 de Cristina Fern谩ndez. Segons l’autora i l’autor, la seva identitat correcta 茅s Cristina Fern谩ndez Pereira, per貌 va ser tergiversada al sumar铆ssim del seu consell de guerra.

La presentaci贸 ser脿 el 26/11/21 a l?Ateneu Llibertari de Gr脿cia C/Alzin num 5 a les 19:00

Mira tamb茅:
https://ateneullibertarigracia.wordpress.com/
This work is in the public domain


Autor font: Barcelona.indymedia.org