Octubre 26, 2021
Per Nord-Estl Libertari
190 vistes


Projecci贸 de film d’animaci贸 “Josep”

Divendres, 29 d’octubre, a les 18h.

Sala “Els Porxos de Can Laporta”, La Jonquera

Entrada gratu茂ta

Inscripci贸 pr猫via a [email protected] i 972556533

 

El dibuixant franc猫s Aurel va descobrir la hist貌ria de l’artista Josep Bartol铆 (Barcelona, 1910 – Nova York, 1995), per casualitat en un sal贸 del llibre. La portada del llibre que Georges Bartol铆 havia dedicat al seu oncle Josep el va encuriosir i l’aventura de Josep va comen莽ar llavors. La pel路l铆cula, que ressegueix la vida del dibuixant barcelon铆 i m茅s concretament l’exili i el pas pels camps del sud de Fran莽a, 茅s un homenatge al dibuix com a arma, un crit sobre les nocions de milit脿ncia, resist猫ncia, mem貌ria i desarrelament.

Josep 茅s una pel路l铆cula d’animaci贸 dirigida per Aur茅lien Froment 芦Aurel禄 i estrenada l’any 2020. De Barcelona a Nova York, aquest film franco-catal脿 dirigit per Aurel i amb m煤sica de S铆lvia P茅rez Cruz, en compongu茅 la banda sonora i n’interpret脿 el tema principal, 芦Todas las madres del mundo禄, basat en un poema de Miguel Hern谩ndez, i veu de Sergi L贸pez. D’altra banda, la producci贸 ha esta un 猫xit de taquilla a l’Estat franc猫s i l’Acad茅mie des arts et techniques du cin茅ma l’ha distingit amb el premi C猫sar al millor film d’animaci贸 en la 46a dels premis de l’Acad猫mia Francesa, que es va celebrar al teatre Olympia de Par铆s.

S’inspira en la hist貌ria de Josep Bartol铆, dibuixant catal脿 i fundador del Sindicat de Dibuixants Professionals de Catalunya, que despr茅s de l’esfondrament de la Rep煤blica, un cop acabada la Guerra Civil, es va haver d’exiliar a Fran莽a. Durant dos anys va passar per diferents camps de concentraci贸 provisionals i permanents, entre els quals La Menera, Ribesaltes, Sant Cebri脿 de Rossell贸, Agde i m茅s tard a Perpiny脿 i Bram, on dibuixava d’amagat la situaci贸 deplorable dels exiliats. Detingut per la Gestapo, va aconseguir escapar-se quan el deportaven a Dachau i el 1943 va arribar a M猫xic, on es va relacionar amb Frida Kahlo, per instal路lar-se m茅s tard als Estats Units. A Nova York va formar part del grup 10th Street amb artistes com Rothko, Jackson Pollock, Kline i De Kooning i hi va morir el 1995.

M茅s informaci贸 a:

Tr脿iler del film “Josep”

Conversa amb el director (Aurel) i propostes pedag貌giques del Memorial Democr脿tic al film “Josep”

Muntatge audiovisual de France Culture (2020): Josep Bartol铆 et l’exode espagnol: son crayon est un arme

 

 

Properes activitats temporals del MUME (novembre – desembre 2021):

Exposicions

Fins al 31 de desembre
Exposici贸 Exili, de Francesc Gal铆

Fins al 27 de mar莽 de 2022
Exposici贸 Carmen Castillo: una exiliada xilena

Activitats

Diumenge, 31 d’octubre
Jornada de portes obertes i visita guiada gratu茂ta

Dissabte, 6 de novembre
Presentaci贸 del llibre “Sort-Tel-Aviv. Dues bessones separades pel nazisme”, de Josep Calvet

De dijous, 18 a dissabte, 20 de novembre
Col路loqui Walter Benjamin 2021

Dissabte, 20 de novembre
Espectacle “Exilio”, dins el Col路loqui Walter Benjamin, amb 脌lex Brenedem眉hl i Nora Buschmann, a Portbou

Diumenge, 28 de novembre
Jornada de portes obertes i visita guiada gratu茂ta

Dissabte, 11 de desembre
Homenatge a Ferran Soldevila

 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com