Octubre 2, 2022
Per CNT Vallès Oriental
948 vistes

El proper dijous 6 d’octubre Jordi Martí i Font serà a Granollers presentant el seu últim llibre: “Josep Llunas, La Tramontana i l’anarquia en català” (Publicacions Universitat Rovira i Virgili, 2022).

La presentació tindrà lloc a l’espai cultural i gastronòmic Anònims (c/ Miquel Ricomà, 57), a les 18.30h.

Sobre el llibre:

L’històric militant anarquista Joan Ferré, a l’obra La revuelta permanente de Baltasar Porcel, deia que Josep Llunas era «una autèntica potència intel·lectual» i Pere Gabriel afirmava, anys després, que era «un dels pocs teòrics hispànics l’obra del qual pot ser contrastada amb la dels teòrics de l’anarquisme europeu del moment.» Autor d’una destacada obra teòrica, Josep Llunas i Pujals va desenvolupar i fer-se pròpies les propostes anarcocol·lectivistes formulades per Bakunin a la Internacional. Però aquest personatge, avui poc conegut o directament desconegut, va ser moltes més coses: periodista de combat, cantant d’òpera, sindicalista, ciclista, gimnasta, poeta i teòric de la literatura, pioner del periodisme esportiu a tot l’Estat…

Llunas disposà d’una potentíssima eina de transmissió per a les seves idees: la revista La Tramontana, que va treure 717 números i cada setmana venia 4.000 exemplars. Fundada per ell mateix el 1881, La Tramontana esdevingué la publicació anarquista de més durada de tot l’Estat espanyol durant el segle xix, amb la particularitat que estava totalment escrita en català, les seves pàgines acollien autores i autors de totes les esquerres del moment i el seu marc de difusió eren els Països Catalans.

Aquest llibre intenta aproximar-se a la història de l’home i del mitjà per tal d’ajudar-nos a entendre una mica més, en la seva complexitat, com va ser el segle XIX en aquest tros de món.

Sobre l’autor:

Jordi Martí i Font, professor i afiliat a la CGT Ensenyament, és autor del bloc “Prendre la paraula” i de molts llibres de temàtica llibertària: “Breu història de l’anarquisme als Països Catalans” (co-autor amb Dolors Marín), “Salvador Seguí. El colós de l’anarquisme”, “Josep Llunas i Pujals. Obra teòrica completa”, “Llibre Negre” (tres volums), “Visca la terra i visca l’Anarquia”

Sobre la revista La Tramontana:

“Si, senyors, ja hi som; aquesta és la paraula.
LA TRAMONTANA ja comensa á bufar per Barselona”.

Així engegava el primer número d’un dels setmanaris obrers i anarquistes més rellevants del segle XIX. Escrita íntegrament en català, fou la publicació obrera noucentista que durà més -setze anys i 717 números-, tot i que amb alguna discontinuïtat deguda als embats repressius.

La publicació, caracteritzada per un to crític i satíric, s’il·lustrava amb profusió, des de la capçalera gràfica al·legòrica, amb un gegant amb barretina bufant contra tots els enemics (església, exèrcit, capital, burgesia) fins a l’interior, on sempre hi havia una vinyeta il·lustrada amb caricatures de gran format. De periodicitat setmanal, sortia els dissabtes, va arribar a una tirada mitjana de 4.000 exemplars.

Accés a La Tramontana en format digital descarregable
(Revista del Centre de Lectura de Reus)

Ressenya sobre la revista
(a la web Gràfica Obrera i Anarquista)
Autor font: Granollers.cnt.es