Juny 5, 2021
Per Nord-Estl Libertari
172 vistes


El Memorial Passatges de l'artista Dani Karavan, a Portbou.

Portbou fa un homenatge a l’artista israeli脿 Dani Karavan 

L’Ajuntament ha organitzat un emotiu acte amb el Memorial Passatges com a escenari principal i el mar com a decorat de fons 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Portbou (Mar d’Amunt, Albera mar铆tima, Alt Empord脿, comtat de Peralada) 05/06/2021.- Segons EMPORDA.INFO els noms de Dani Karavan i de Walter Benjamin han estat associats sempre a Portbou (Mar d’Amunt, Albera mar铆tima, Alt Empord脿, comtat de Peralada). Dani Karavan va imaginar els darrers dies de Walter Benjamin en un petit poble de la frontera i els va transformar en Passatges, una petjada de la Mem貌ria Hist貌rica amb qu猫 l’artista israeli脿 va voler homenatjar el fil貌sof alemany en el 50猫 aniversari de la seva mort. 

Dani Karavan ha mort el 29 de maig, als 90 anys, i Portbou s’ha proposat retre-li tribut, avui dissabte, 5 de juny, a 2/4 de 12 del mat铆, amb un emotiu acte amb el Memorial Passatges com a escenari principal i el mar Mediterrani com a decorat de fons.  

L’homenatge consisteix amb una ofrena floral i un recital de viol铆 a c脿rrec de Pavel Amilcar, que ha preparat un recital amb peces de Salomone Rossi (1570-1630) i improvisacions de les tradicions Klezmer i sefardites. 

Ajuntament de Portbou s’ha ocupat d’organitzar aquest homenatge. En cas de mal temps, 茅s previst traslladar l’acte al Teatre La Congesta

El nom Passatges, escollit per l’escultor Karavan per al Memorial, fa refer猫ncia tant al pas i a la mort de Benjamin a Portbou com a l’obra liter脿ria inacabada del fil貌sof.  

L’obra dels Passatges, on l’autor, des de 1927, recollia textos i imatges per il路lustrar els tr脿nsits i passatges de la vida urbana i contempor脿nia.  

El Memorial incorpora alguns dels conceptes m茅s propis d’aquest pensador: la filosofia de la hist貌ria, la necessitat de l’experi猫ncia, la idea de l铆mit, el paisatge com a aura i la necessitat de la mem貌ria. 

L’indret concebut per Dani Karavan ha passat a ser una fita i un marc essencial en la hist貌ria dels drets humans i de la hist貌ria catalana, europea i universal.  

El Memorial est脿 ubicat en el cementiri de Portbou i la seva zona immediata. En aquest espai conflueixen una s猫rie d’elements de gran rellev脿ncia cultural, ambiental, paisatg铆stica, hist貌rica i emblem脿tica, com s贸n el propi cementiri de Portbou, on hi ha la tomba de Walter Benjamin. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com