260 vistes


Entrem en un cicle de grans recessions que superar脿 amb escreix tot el que vam viure el 2008. A la massiva destrucci贸 de llocs de treball i de repressi贸 salarial,  als ERTOs, ERO鈥檚 i desviaci贸 massiva de diners p煤blics cap a les grans empreses, cal afegir un Govern de l鈥橢stat i de la Generalitat que despr茅s de mil i una proclames i declaracions d鈥檌ntencions que anunciaven que aquest cop la crisi no la pagar铆em els de sempre,  han demostrat, no obstant,  que aquest cop, com sempre,  la seva vocaci贸 煤ltima sembla ser la d鈥檈xercir de consell d鈥檃dministraci贸 del Capital鈥

Si la crisi sanit脿ria ha posat en evid猫ncia que les pol铆tiques privatitzadores i el model econ貌mic imperant s贸n absolutament incompatibles amb els drets socials, laborals i ecol貌gics (i amb la mateixa vida). Totes les mesures en mat猫ria econ貌mica del Govern de l鈥橢stat (SA) i de la Generalitat (Hard Rock Entertainment), tenen una mateixa obsessi贸: no tocar cap dels fonaments de l鈥檃ctual model econ貌mic i social mentre s鈥檃pliquen alguns pal路liatius absolutament insuficients.

La majoria de mesures concretes i parcials que intenten invertir aquesta l貌gica s贸n fruit d鈥檜na llarga lluita dels moviments socials que han aconseguit arrencar a les diferents administracions: ampliaci贸 del salari m铆nim, renda m铆nima garantida, regulaci贸 dels lloguers鈥

Mentre els serveis p煤blics col路lapsen, i els treballadors de la sanitat, l鈥檈ducaci贸, serveis socials, administraci贸 no donen a l鈥檃bast, el Govern de l鈥橢stat anuncia una congelaci贸 salarial que 茅s suma al 20% de poder adquisitiu perdut els darrers anys, alhora que les administracions d鈥檃qu铆 pitgen l鈥檃ccelerador pel que fa a les formes de precaritzaci贸 i sobreexplotaci贸 dels seus treballadors.

Marc Casanovas, portaveu de la IAC, en declaracions a premsa el juny de 2019

Mentre la gent gran malviu d鈥檜nes pensions de mis猫ria o directament mor en un sistema de resid猫ncies que han patit les privatitzacions i retallades dels darrers anys; mentre les cues de l鈥檃tur creixen i l鈥檈merg猫ncia social agafa dimensions pand猫miques, el govern de l鈥橢stat anuncia que allargar脿 l鈥檈dat de jubilaci贸, que renuncia als 60.000 milions de diners p煤blics del rescat de la banca alhora que propicia una fusi贸 bancaria (CaixaBank 鈥 Bankia) que significar脿 l鈥檃comiadament de milers de treballadors i la renuncia explicita a una banca p煤blica. Tot aix貌 mentre la Generalitat (que passava per all脿鈥) aprova en el bell mig de l鈥檈stiu i de la pitjor cat脿strofe social dels darrers temps un nou decret privatitzador dels serveis p煤blics (decret 69/2020) per alegria de lobbys i empreses amigues鈥

Qu猫 lluny queda ja l鈥檃nunci de mesures com la derogaci贸 de la reforma laboral鈥 per contra, vivim m茅s desregulaci贸 laboral que mai, m茅s hores extres i contractes precaris que mai, m茅s falsos aut貌noms que mai, alhora que des de les diferents administracions es permet el tancament i deslocalitzaci贸 d鈥檈mpreses i el desmantellament del nostre teixit productiu. Qu猫 lluny queden tamb茅 els anuncis d鈥檜na reconversi贸 ecol貌gica del teixit productiu, i qu猫 lluny l鈥檃nunci d鈥檜na reforma fiscal des de l鈥檈stat perqu猫 els qui m茅s tenen paguin m茅s鈥

No obstant, s贸n moltes les persones treballadores que es comencen a organitzar per donar respostes a aquest espoli social que aprofita la crisis de la Covid per fer avan莽ar la seva agenda neoliberal. S贸n molts els conflictes que comencen a emergir en el m贸n del treball i entre els treballadors p煤blics, des de la IAC creiem que 茅s l鈥檋ora d鈥檃rticular respostes conjuntes a l鈥檃ltura de les agressions del moment.

Cal que la classe treballadora reaccionem i cerquem les maneres d鈥檈stendre la lluita i el conflicte a tots els centres de treball i la societat en general.

Els aires que haurien d鈥檈mp猫nyer dels conflictes parcials cap a una vaga general no es poden traduir en una convocat貌ria ritual; s鈥檋an de traduir en organitzaci贸 social, lluites sostingudes en el temps; en una agenda alternativa comuna del m贸n del treball i d鈥檜nitat d鈥檃cci贸 sindical. Tal com d猫iem des del sindicalisme alternatiu aquest 1 de maig: Que ning煤 es quedi enrere!

I per aix貌, perqu猫 ning煤 quedi enrere: unim les lluites de la classe treballadora!

  1. Retirada total de les reformes laborals, salaris i pensions dignes per tothom als 65 anys.
  2. Fi de l鈥檃comiadament lliure: dret a opci贸 a reingr茅s al lloc de treball en cas d鈥檃comiadament improcedent,
  3. Prohibici贸 de l鈥檈xternalitzaci贸 de serveis de la pr貌pia empresa (per combatre la precarietat, prou segmentaci贸 amb la temporalitat i ETTs).
  4. Repartiment del treball: prohibici贸 de les hores extres, reducci贸 dr脿stica de la jornada laboral i l鈥檈dat de jubilaci贸.
  5. Reforma fiscal a Catalunya i a l鈥橢stat: qui m茅s t茅 que pagui m茅s.
  6. Aprovaci贸 i aplicaci贸 del conveni de l鈥橭IT de les treballadores de la llar i regularitzaci贸 de les persones immigrants.
  7. Relocalitzaci贸 del teixit productiu en clau ecol貌gica i superaci贸 de l鈥檈conomia f貌ssil.
  8. Enfront de la vigil脿ncia digital, garantia de llibertats fonamentals al carrer i d鈥檌ntimitat a la xarxa, derogaci贸 de la llei Mordaza.
  9. No paguem el deute, exigim a la UE que la banca i les multinacionals paguin per no deixar ning煤 enrere, intervenim les empreses per garantir la planificaci贸 racional i democr脿tica de l鈥檈conomia: passem a l鈥檕fensiva i cridem ben fort que no volem cap nou pacte com el de la Moncloa per afavorir el capital.

 
Autor font: Iac.cat