Maig 7, 2021
Per Nord-Estl Libertari
217 vistes

Per diumenge al migdia la CUP de Viladamat convoca una concentraci贸 en defensa del territori i per la derogaci贸 del Decret Llei 16/2019, amb una manera diferent de tractar les energies renovables 

La CUP-G exigeix la una implantaci贸 de les energies renovables real, local i participada i la derogaci贸 del Decret Llei 16/2019 de la Generalitat 

La CUP-G demana al futur Govern de la Generalitat la derogaci贸 del Decret 16/2019 i ha exigit la morat貌ria de macroprojectes al govern en funcions 

La liberalitzaci贸 del sector deixant en mans de l’especulaci贸 i l’oligopoli energ猫tic un dels reptes m茅s grans i urgents que tenim com a societat” 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Viladamat (Baix Ter/Terraprim, Alt Empord脿, comtat d’Emp煤ries) 07/05/2021.- Per diumenge, 9 de maig, a les 12 del migdia, la CUP de Viladamat (Baix Ter/Terraprim, Alt Empord脿, comtat d’Emp煤ries) ha convocat una concentraci贸 davant l’ajuntament en el marc de la campanya S铆 a les renovables. Defensem el territori des de la CUP-G a nivell nacional s’ha comen莽at a desplegar a tot el Principat de Catalunya. 

La CUP-G torna a exigir al Govern de la Generalitat la derogaci贸 del Decret 16/2019 i interpel路la a ERC perqu猫 ho inclogui en l’acord d’investidura que les dues formacions han pactat 

La diputada per la CUP-G al Parlament Laia Estrada va explicar en una roda de premsa celebrada a la Torre de Fontaubella (Priorat) que des del grup parlamentari es continua treballant per millorar l’acord amb ERC, i en concret el punt de Transici贸 Ecol貌gica que inclou el desenvolupament de la Llei de transici贸 energ猫tica abans del 2022 i la morat貌ria dels de grans projectes e貌lics i fotovoltaics d’impacte territorial negatiu del Decret 16/2019.  

Estrada, que va qualificar l’acord amb ERC de m铆nims, va insistir en les conseq眉猫ncies negatives que est脿 comportant pel territori l’aplicaci贸 del Decret 16/2019 sense tenir un Pla Territorial d’implantaci贸 aprovat i que ha suposat “la liberalitzaci贸 del sector deixant en mans de l’especulaci贸 i l’oligopoli energ猫tic un dels reptes m茅s grans i urgents que tenim com a societat“. 

La diputada va recordar que la CUP-G va ser l’煤nic grup parlamentari que va votar en contra en el seu moment i que el Decret 16/2019 es va fer a esquenes del territori i amb l’oposici贸 d’entitats i col路lectius ecologistes.  

Tanmateix, Estrada va remarcar que la CUP-G no s’oposa a la implantaci贸 de les renovables, sin贸 que aquesta estigui “en mans dels que m茅s han contribu茂t a l’emerg猫ncia clim脿tica“. La diputada va assenyalar que les grans empreses han tornat a proposar nous projectes de renovables amb l’expectativa d’accedir a l铆nies d’ajuda provinents dels Next Generation, “diners p煤blics que estan destinats a rescatar les grans empreses” va assegurar. 

D’altra banda, Albert Sabat茅, alcalde de la Torre de Fontaubella, va presentat la campanya S铆 a les renovables. Defensem el territori que des de la CUP-G s’ha comen莽at a desplegar a tot el Principat de Catalunya. 

Sabat茅 ha alertat del gran retroc茅s que suposar脿 en el sistema econ貌mic de la comarca del Priorat la implantaci贸 de les centrals solars projectades en hect脿rees de terreny agrari.  

Finalment, l’alcalde ha recordat que el Consell Comarcal, el Consell d’Alcaldes i tots els Ajuntaments del Priorat van aprovar en els seus plenaris una moci贸 que ja demanava la derogaci贸 del Decret 16/2019 i la morat貌ria dels projectes presentats. 

La CUP-G demana al futur Govern de la Generalitat la derogaci贸 del Decret 16/2019 i ha exigit la morat貌ria de macroprojectes al govern en funcions 

En roda de premsa, celebrada a Tarragona (Tarragon猫s) la diputada per la CUP-G al Parlament Laia Estrada ha explicat que l’organitzaci贸 continua treballant perqu猫 l’acord amb ERC inclogui la derogaci贸 del Decret 16/2019. La diputada ha insistit en el fet que la CUP-G no est脿 en contra de les energies renovables, sin贸 que el que fan 茅s denunciar el Decret 16/2019que est脿 fet exclusivament per satisfer els interessos dels grans oligopolis energ猫tics i que ha donat carta blanca per trinxar el territori, actuant d’esquena a aquest“. 

Estrada ha assenyalat que les grans empreses han tornat a proposar nous projectes de renovables amb l’expectativa d’accedir a l铆nies d’ajuda provinents dels Next Generation, “diners p煤blics que estan destinats a rescatar les grans empreses” ha assegurat. 

La diputada ha recordat que aquest cap de setmana hi ha mobilitzacions convocades per les entitats ecologistes i defensa del territori al llarg del Principat de Catalunya, concretament hi ha convocat貌ries a Falset (Priorat) i Reus (Baix Camp), i ha animat a la ciutadania a participar-hi. 

Per la seva banda, Miquel Perell贸, alcalde Guiamets i conseller comarcal del Priorat, ha assenyalat que la instal路laci贸 de grans macroprojectes amena莽a el model socioecon貌mic de la comarca, alterant el paisatge i posant en perill el sector primari amb m茅s de 300 hect脿rees productives afectades. 

Pere Vidal, regidor de Valls (Alt Camp), ha explicat que a la Conca de Barber脿 i a l’Alt Camp hi ha m茅s de 400 hect脿rees projectades en fotovoltaiques, i a la Conca es dobla les instal路lacions de centrals e貌liques. Vidal ha denunciat l’impacte que est脿 tenint per al territori i ha posat com a exemple l’afectaci贸 de la Plana de Sec脿, “un espai de gran inter猫s i on conviuen encara els diferents cultius de sec脿“. 

Oriol Oliv茅, regidor de la Canonja i conseller comarcal Tarragon猫s, ha denunciat que fa mig any al web del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat es va deixar de publicar els informes t猫cnics de tots el projectes que se sol路licitaven i ha exigit al Departament que els torni a publicar per tal que les entitats i societat civil organitzada puguin accedir a la informaci贸. 

Laia Muntas, regidora de la Selva del Camp i consellera comarcal del Baix Camp, ha denunciat que a tots els municipis on la CUP ha presentat mocions oposant-se als macroprojectes la resta de partits hi ha votat en contra, a difer猫ncia d’altres comarques “on tamb茅 c脿rrecs pol铆tics d’altres organitzacions com ERC i Junts s’oposen al Decret 16/2019 i al trinxament del territori“. 

Finalment, M貌nica P脿mies, regidora de Reus i consellera comarcal del Baix Camp, s’ha referit en la seva intervenci贸 a l’anunci per part de l’Ajuntament de Reus sobre la creaci贸 d’una empresa municipal d’energia neta. P脿mies, ha explicat que tot i que la CUP-G defensa la creaci贸 de comercialitzadores el猫ctriques locals i p煤bliques, el cas de Reus no es correspon amb el model que defensen, ja que “es tracta d’una empresa d’autoconsum pels propis ens i edificis municipals i no t茅 funci贸 p煤blica ni social“. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com