Juny 18, 2021
Per Nord-Estl Libertari
196 vistes

A Sant Pere Pescador hi hauria una subestaci贸 el猫ctrica (en una parcel路la d’una hect脿rea) des d’on sortiria la interconnexi贸 fins a Santa Llogaia d’脌lguema, on hi ha la de la MAT electronuclear transfronterera

El macro parc e貌lic mar铆 Tramuntana no conven莽 les institucions del territori, les quals posen en dubte la idone茂tat de la ubicaci贸 per l’impacte ambiental que podria generar el projecte i pensen tamb茅 que la pres猫ncia dels aerogeneradors podria perjudicar el sector tur铆stic de la Costa Brava 

El cap de Creus, incl貌s com a 芦zona d’inter猫s禄 per a parcs e貌lics marins, doncs el Ministeri ha posat dins del Pla d’Ordenaci贸 de l’Espai Mar铆tim la zona on hi ha projectat el Tramuntana, tot i que encara es pot al路legar 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Roses (Serra de Rodes, Alt Empord脿, comtat de Peralada) 18/06/2021.- Llegim al diari El Punt Avui que empresaris tur铆stics, Diputaci贸, Cambra de Comer莽 i Universitat de Girona posen en dubte la idone茂tat de la ubicaci贸 del macro parc e貌lic mar铆tim Tramuntana al golf de Roses. Assenyalen que la zona triada pot rebre unes externalitats negatives importants en termes d’impacte ambiental. Tamb茅 indiquen que la pres猫ncia dels aerogeneradors podria tenir un impacte en el sector tur铆stic que encara no s’ha quantificat adequadament. Aquesta va ser alguna de les conclusions que es van poder sentir ahir en el decurs de la jornada de debat El turisme i l’aposta per les energies renovables a Girona, organitzada per la Taula Gironina de Turisme (TGT) i la Cambra de Comer莽 de Girona, amb la col路laboraci贸 del Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputaci贸 de Girona i la Universitat de Girona. 

El vicepresident de la Diputaci贸 de Girona, Jordi Masquef, va ser molt clar: “Nosaltres [Diputaci贸] presentem un no rotund.” Primer, perqu猫 en l’aspecte paisatg铆stic el cap de Creus “茅s un entorn privilegiat i no podem malmetre’l” i perqu猫 la flora i la fauna marina “茅s incre茂ble“. Masquef tamb茅 va parlar de l’impacte que el parc Tramuntana podria tenir en el sector tur铆stic perqu猫 viu del medi i des del punt de vista energ猫tic “pensem que 茅s un error” perqu猫 “creiem en un model m茅s participatiu i descentralitzat“. “Cometem els mateixos errors de fa cinquanta anys amb macroprojectes liderats per macroempreses… Com a Diputaci贸 de Girona hi estem en contra i esperem que el projecte no tiri endavant“, va sentenciar el vicepresident de la Diputaci贸 de Girona. 

Malgrat l’oposici贸 per la ubicaci贸, tots els assistents a les jornades van recon猫ixer que la capacitat de producci贸 d’energia d’una planta d’aquestes caracter铆stiques permetria que la demarcaci贸 de Girona assol铆s els objectius 2030 i 2050 de producci贸 energ猫tica sostenible, tot i que es necessitarien d’altres fonts complement脿ries per fer-ho possible. 

Entre les principals conclusions de l’acte, destaca la reclamaci贸 formulada a la Generalitat de Catalunya d’un pla que defineixi clarament les tipologies de projectes de generaci贸 d’energia que es poden impulsar per promotors privats i que tamb茅 identifiqui els criteris dels empla莽aments on aquests projectes es poden desenvolupar. “Necessitem un pla regular; regles clares que no canvi茂n“, segons va dir ahir la degana de la Facultat d’Econ貌miques i Empresarials de la Universitat de Girona. Anna Garriga, en les conclusions de l’acte. Per Garriga, el “canvi interpel路la tota la societat, per貌 exigeix un lideratge p煤blic“. 

La pon猫ncia inaugural va anar a c脿rrec de Jaume Roures, director general de Mediapro, que va demanar que en el projecte Tramuntana s’asseguri que la societat civil s’implica en aquest debat. “S’ha d’analitzar si projectes e貌lics com ara el dels generadors marins s贸n o no m茅s eficients, o si cal tenir en compte altres territoris menys poblats per dur-los a terme, com per exemple algunes zones dels Pirineus“, va dir. 

En les jornades es van fer dues taules rodones i en la primera va participar Assumpta Ferran, directora general d’Energia de la Generalitat. Ferran va avan莽ar que la planificaci贸 i l’ordenaci贸 de les zones on pot haver-hi grans projectes d’energies renovables “no anir脿 al detall” i no mostrar脿 “en quina cantonada es pot fer una determinada cosa“. I hi va afegir que les tramitacions s贸n “molt llargues” i per aix貌 va defensar que siguin planificacions de criteris b脿sics abans no sigui massa tard per tenir prou producci贸 d’energies renovables. Ferran tamb茅 va detallar que ara el Govern de la Generalitat t茅 unes 500 peticions de projectes d’energies renovables i m茅s de la meitat s贸n entre les demarcacions de Tarragona, Lleida i la frontera amb la de Barcelona. 

Per aconseguir la denominada transici贸 energ猫tica, Assumpta Ferran aposta per instal路lar plaques fotovoltaiques a “tots els terrats“. Tot i aix铆 caldr脿 m茅s producci贸 per arribar a tot el consum energ猫tic que hi ha al Principat de Catalunya. 

Pel que fa al cap d’Obra Marina de Sener, l’empresa impulsora del parc e貌lic Tramuntana, Sergi Ametller, va defensar que la companyia est脿 treballant per buscar un consens amb tots els agents territorials. Per aix貌 va assegurar que actualment projecten 35 molins a l’aigua, per貌 si el territori acorda una xifra inferior ho estudiaran. Ametller tamb茅 va avan莽ar que estudien subvencionar els establiments tur铆stics perqu猫 instal路lin plaques fotovoltaiques. 

El cap de Creus, incl貌s com a 芦zona d’inter猫s禄 per a parcs e貌lics marins, doncs el Ministeri ha posat dins del Pla d’Ordenaci贸 de l’Espai Mar铆tim la zona on hi ha projectat el Tramuntana, tot i que encara es pot al路legar 

Llegim al Diari de Girona que el Ministeri per a la Transici贸 Ecol貌gica del Govern espanyol ha incl貌s la franja mar铆tima del cap de Creus com una de les zones que podrien ser 芦d’inter猫s禄 per al desenvolupament de parcs e貌lics mar铆tims. Es tracta, precisament, de l’脿rea on hi ha projectat un macro parc e貌lic mar铆tim –el Tramuntana–, amb 35 molins i una pot猫ncia de 500 MW. Un projecte que, a l’espera de saber si obt茅 o no l’autoritzaci贸 del ministeri, ha generat una gran controv猫rsia pol铆tica i social a les comarques gironines. Per aix貌, el Tramuntana es va convertir ahir en un dels objectes de debat en la jornada El turisme i l’aposta per les energies renovables a Girona, organitzada per la Cambra de Comer莽 i la Taula Gironina de Turisme. 

En els Plans d’Ordenaci贸 de l’Espai Mar铆tim, el Ministeri pret茅n 芦analitzar i organitzar les activitats humanes a les zones marines amb l’objectiu d’aconseguir objectius ecol貌gics, econ貌mics i socials禄. Per aix貌, ha elaborat una diagnosi per a cadascuna de les cinc 芦demarcacions禄 mar铆times en qu猫 es divideixen les aig眉es espanyoles. En el cas de la Costa Brava, es troba dins l’脿mbit llevant铆-balear, on el Ministeri estableix diversos par脿metres per considerar-hi viable un parc e貌lic mar铆: una profunditat m脿xima de mil metres, una velocitat del vent superior als 7,5 metres per segon i la proximitat d’una subestaci贸 el猫ctrica a terra per a l’evacuaci贸 i transformaci贸 de l’energia. A partir d’aqu铆, identifica quatre zones que podrien ser d’inter猫s per al desenvolupament d’energia e貌lica mar铆tima: la zona adjacent a la costa del cap de Creus, zones del Delta de l’Ebre i Menorca i davant de les costes de M煤rcia i Almeria. 

Aquest va ser un dels arguments que va utilitzar ahir Sergi Ametller, cap d’obra marina de SENER –l’enginyeria que ha impulsat el Tramuntana–, per defensar el projecte. 芦El Ministeri ha dit que aquest punt est脿 fora d’脿rees protegides, t茅 bons recursos e貌lics, est脿 fora d’espais pesquers… i ha considerat que aquesta 茅s una bona ubicaci贸, priorit脿ria禄, va subratllar. 

Pendent d’al路legacions 

Tot i aix貌, l’investigador Rafael Sard脿 (CEAB-CSIC) va recordar que aquests Plans d’Ordenaci贸 de l’Espai Mar铆tim es troben encara en la seva fase inicial, ja que estan en el proc茅s d’audi猫ncia i informaci贸 p煤blica i que per tant encara poden rebre al路legacions. Sard脿 –que 茅s un dels cient铆fics que ha signat el manifest en contra del parc e貌lic Tramuntana— es va mostrar molt cr铆tic amb el projecte, tot apuntant a les conseq眉猫ncies que podria tenir per a la biodiversitat del cap de Creus: 芦Les pol铆tiques de conservaci贸 s贸n priorit脿ries a Europa, i han d’anar agafades de la m脿 de la lluita contra el canvi clim脿tic禄, va defensar. Tot i que l’autoritzaci贸 del Tramuna despengui exclusivament de l’Estat, Sard脿 va lamentar que cap representant de Medi Natural de la Generalitat hagu茅s assistit al debat, tot i que se’ls havia convidat: 芦Aix貌 茅s perqu猫 no saben quin missatge han de donar禄, va advertir. 

En aquest sentit, el president del Parc Natural del Montgr铆, Marc Casadell脿, va demanar a la directora general d’Energia, Assumpta Farran –que s铆 que va participar en el debat– que, abans d’autoritzar projectes de renovables, s’elabori un pla que en consensu茂 la ubicaci贸, per tal d’evitar la 芦improvisaci贸禄. Farran, per貌, va dir que aix貌 no seria possible perqu猫 ja no hi ha temps: 芦Seria molt senzill dir que ens esperarem fins que hi hagi una planificaci贸 ben feta, per貌 els terminis s贸n molt llargs. Per tant, s’enfocar脿 a establir criteris per als projectes m茅s grans, per貌 no s’entrar脿 al detall禄, va indicar. La producci贸 d’energia verda a les comarques gironines nom茅s genera 0,9 terawatts a l’hora, mentre que el consum energ猫tic 茅s de 16,45 terawatts a l’hora. Per tal de complir amb el comprom铆s que un 50% de l’energia que es consumeixi sigui renovable l’any 2030, Farran va destacar que caldr脿 la implicaci贸 de tot el territori: 芦En algun moment haurem de posar sobre la taula la generaci贸 d’energia per municipis禄, va afirmar. 

Per la seva banda, els promotors del macro parc e貌lic mar铆 Tramuntana diuen que estan disposats a arribar a acords amb el territori per tal que el projecte pugui tirar endavant. 脡s per aix貌 que el seu responsable d’Obra Marina, Sergi Ametller, va avan莽ar ahir que estan oberts a pagar la instal路laci贸 de plaques fotovoltaiques als establiments tur铆stics de la zona, per tal d’ajudar-los en la transici贸 energ猫tica i poder apostar per un turisme m茅s sostenible. De la mateixa manera, Ametller va afirmar que tamb茅 estan disposats a reduir les dimensions del parc Tramuntana –en aquests moments hi ha previstos 35 molins flotants— si aix貌 ha de permetre tenir un major suport del territori. De la mateixa manera, va reiterar la seva predisposici贸 a oferir bonificacions energ猫tiques als ve茂ns de la zona i fins i tot a subvencionar el 100% de la factura a les fam铆lies vulnerables.  

A Sant Pere Pescador hi hauria una subestaci贸 el猫ctrica (en una parcel路la d’una hect脿rea) des d’on sortiria la interconnexi贸 fins a Santa Llogaia d’脌lguema, on hi ha la de la MAT 

En aquest marc, Ametller va defensar un cop m茅s que la tecnologia flotant dels molins 芦茅s molt menys perjudicial per al fons mar铆 que no pas clavar-los al fons禄. L’enginyer va indicar tamb茅 que dels molins, que se situarien a uns catorze quil貌metres mar endins del Cap de Creus, es connectarien amb un cable soterrat sota l’aigua compatible amb els usos del litoral, i que a Sant Pere Pescador hi hauria una subestaci贸 el猫ctrica (en una parcel路la d’una hect脿rea) des d’on sortiria la interconnexi贸 fins a Santa Llogaia, on hi ha la de la MAT. 芦El territori ens ha demanat que sigui soterrat, que no fem una MAT a猫ria, i per tant estem treballant en un projecte de soterrament禄, va indicar. 

El diputat provincial Jordi Masquef va expressar un 芦no rotund禄 al macro parc e貌lic mar铆 Tramuntana 

Tot i aix貌, el projecte del Tramuntana va continuar generant retic猫ncies entre alguns representants del territori. Per exemple, el diputat provincial Jordi Masquef va expressar un 芦no rotund禄 al macro parc e貌lic mar铆, al considerar que no es pot 芦malmetre禄 el Parc Natural del cap de Creus ni permetre el gran impacte que tindria sobre la fauna i flora marina.  

Macroparcs encoberts禄 

Tamb茅 es va mostrar molt cr铆tic el projecte el secretari t猫cnic de la IAEDEN-Salvem l’Empord脿, Ra眉l Dom铆nguez. Per貌 no nom茅s amb el Tramuntana, sin贸 tamb茅 amb tots els projectes de parcs e貌lics que estan proliferant al territori, i sobretot a l’Alt Empord脿. Segons va denunciar, hi ha empreses que 芦divideixen禄 els parcs e貌lics i en proposen diversos de petits per tal d’agilitzar-ne la tramitaci贸, per貌 que al final acaben essent 芦macroparcs禄 encoberts. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com