Novembre 21, 2021
Per Nord-Estl Libertari
282 vistes


El portaveu de l'Allimo explicant a diverses persones el projecte de parc e貌lic que es projecta a l'Albera enmig d'una zona que era un estany

Paisatges Salvats amb una sortida a Cantallops i un debat a l’Escala, finalitzant la jornada amb una visita a Rupi脿 

El seminari, que es va celebrat ahir dissabte, va posar sobre la taula les q眉estions dels projectes e貌lics a l’Empord脿 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Cantallops (Albera, Alt Empord脿, comtat de Peralada) 21/11/2021.- Llegim a EMPORDA.INFO i el diari El Punt Avui que una cinquantena de persones va participat ahir dissabte, 20 de novembre, en la visita a diversos punts del territori on es projecten plantes d’energies renovables. L’objectiu era celebrar un debat per veure quins riscos es corren amb la producci贸 d’energies verdes. La visita s’emmarca en els programes del quart seminari Paisatges Salvats que organitza la Universitat de Girona (UdG) conjuntament amb entitats com SOS Costa Brava i l’Associaci贸 de Naturalistes de Girona (ANG). 

La visita comen莽脿 a Cantallops (Albera, Alt Empord脿, comtat de Peralada) on es trepitj脿 part dels terrenys on es projecta un parc e貌lic i tamb茅 van assistir en un debat a la sala d’actes del Museu de l’Anxova i la Sal de l’Escala (Baix Ter, Baix Empord脿, comtat d’Emp煤ries) sobre el macro parc e貌lic mar铆 Tramuntana al golf de Roses. 

El seminari Paisatges Salvats de la Universitat de Girona (UdG), SOS Costa Brava i l’Associaci贸 de Naturalistes de Girona (ANG) havien organitzat una sortida ahir dissabte al mat铆 per diversos punts on es projecten plantes e貌liques. La primera parada va ser a Cantallops. En aquest punt, el portaveu de la plataforma Albera Lliure de Molins (Allimo) van posar de manifest el patrimoni natural i cultural que hi ha en el mass铆s de l’Albera. A m茅s, Carles Mestre, va explicar que part d’aquest patrimoni “no est脿 protegit” i aix貌 genera una indefensi贸 per la zona. Ara, veu amena莽at part del territori amb diversos projectes de parcs e貌lics en aquest mass铆s que podrien destruir alguns dels estanys o canals d’aigua constru茂ts durant el segle XVIII amb pedra seca. Mestre creu que l’Albera no ha de tenir cap mol铆 de vent pel valor paisatg铆stic que t茅, “que 茅s comparable al Montgr铆” per貌 sense ser declarat parc natural. De fet, el portaveu de l’Allimo q眉estiona que si b茅 “al Cap de Creus ning煤 es planteja posar-hi cap mol铆” perqu猫 han de poder-ho fer a l’Albera. 

Unes destrosses que poden ocasionar els molins al territori amb la construcci贸 de noves pistes i camins forestals 

M茅s enll脿 de l’impacte visual dels molins, els membres d’aquesta plataforma de l’Albera estan preocupats per les destrosses que poden ocasionar els molins al territori amb la construcci贸 de noves pistes i camins forestals. En aquest sentit, el membre dels GRAF dels Bombers de la Generalitat, Edgar Nebot, ha destacat que des del cos sempre treballen per intentar “integrar al m脿xim” els camins que s’han de construir amb la xarxa de camins que ja existeix per la prevenci贸 d’incendis. 

S’ha plantejat quina alternativa possible hi ha si no es construeix cap parc e貌lic en aquesta zona a l’hora de convertir-se autosuficients energ猫ticament e forma descarbonitzada. En aquest sentit, el professor de Geologia de la UdG i impulsor del seminari, Sergi Nuss, ha recordat que ara “cal decidir com assumim l’impacte corresponent” de les noves plantes renovables. Per aix貌 el seminari ha plantejat “un di脿leg entre la urg猫ncia de canviar el model energ猫tic i el respecte i la integraci贸 de les idees dels ve茂ns afectats“. 

Un altre dels projectes pol猫mics a la zona i que ha estat un punt de la visita 茅s la construcci贸 del macro parc e貌lic mar铆 al golf de Roses. Es va fer una parada al Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala per assistir a un debat sobre aquesta infraestructura. Els promotors del macro parc mar铆 i la plataforma contr脿ria van exposar els seus arguments a favor i en contra de la instal路laci贸. 

La visita va tenir com a 煤ltima parada Rupi脿 (Baix Ter/Gavarres, Baix Empord脿, comtat de Girona), es va poder con猫ixer el funcionament d’una comunitat energ猫tica. En aquest sentit, Sergi Nuss ha posat d’exemple aquestes produccions com a una sortida viable sense un elevat cost ambiental. Aix铆, es van plantejar alternatives, com la comunitat energ猫tica en qu猫 treballa l’Ajuntament de Rupi脿 amb suport ve茂nal, de volen instal路lar un parc solar sobre la p猫rgola de la pista esportiva.  
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com