Maig 19, 2021
Per El Pratl Libertari
2,238 vistes

Escrit pel col路lectiu 鈥楨sborrem el feixisme鈥

Caldria evitar la comparaci贸 dels guetos amb les que s鈥檈stan convertint les diferents ciutats palestines de la Franja de Gaza i Cisjord脿nia, amb el referent previ dels guetos jueus a l鈥橢uropa ocupada pels Nazis alemanys. Aix貌 equival a banalitzar el nazi-feixisme.

Si busqueu una comparaci贸 assimilable en termes objectius al colonialisme sionista teniu el referent del Bantustanes a la Sud-Africa del Apartheid.

Es tractava de territoris aut貌noms inventats pel govern sud-afric脿 als quals la poblaci贸 originaria va ser obligada a despla莽ar-se. Aix铆, els negres perdien els seus drets com a ciutadans i es convertien en ciutadans dels Bantustanes, on tenien menys drets que els descendents dels colons blancs.


Durant l鈥檃partheid i el r猫gim de segregaci贸 racial, el govern de Sud-脿frica va arribar a crear 10 Bantustanes o estats aut貌noms. M茅s de 3 milions de persones van ser for莽ades a abandonar les seves cases.

Aquestes autonomies suposaven el 14% del territori de Sud-脿frica i albergaven al 72% de la poblaci贸. No obstant aix貌, mai van ser reconeguts per la comunitat internacional com a nacions independents.

Molts dels habitants actuals de Cisjord脿nia i Gaza s贸n descendents dels m茅s de 700.000 palestins expulsats de casa seva pels colons sionistes durant la Nakba. Concretament 190.000 es van instal路lar a la Franja de Gaza i 280.000 ho van fer a Cisjord脿nia.

Arribats a aquest punt tampoc podem obviar que la dreta sionista coogoverna l鈥橢stat d鈥橧srael amb el suport de formacions que no dubten a utilitzar obertament discursos d鈥檈xtrema dreta, i supremacistes.

Un cartell electoral amb Benjamin Netanyahu i el ultradret脿 Itamar Ben Gvir a un punt de control militar israeli脿 a Cisjord脿nia.

L鈥檈stat d鈥橧srael 茅s proclama a ell mateix com estat jueu, 茅s a dir la poblaci贸 original no jueva t茅 restringida els drets de ciutadania. Es una situaci贸 assimilable hist貌ricament, no al feixisme 煤nicament, sin贸 tamb茅 a moltes democr脿cies liberals consolidades; per exemple als Estats Units els antics esclaus van patir un r猫gim legal de segregaci贸 racial fins l鈥檃ny 1963. Sense oblidar-nos del colonialisme europeu.
Autor font: Elpratllibertari.cat