Gener 19, 2022
Per Nord-Estl Libertari
163 vistes

Agafats els qui han destrossat la Sobrec脿rrega 

La policia d’Olot els enxampa fent les destrosses a aquesta recreaci贸 reivindicativa del fam贸s quadre La c脿rrega 

L’Assemblea d’Artistes de la Garrotxa ja ho ha denunciat 

Seguim ferms en la reivindicaci贸 a trav茅s de l’art de valors b脿sics com ara la llibertat d’expressi贸” 

L’Assemblea d’Artistes de la Garrotxa encarrega cada mes la recreaci贸 de La c脿rrega, de Ramon Casas, per denunciar la repressi贸 de l’Estat contra les dissid猫ncies 

S贸n les Sobrec脿rregues, que s’exposen a Can Joanetes 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Olot (la Garrotxa, comtat de Besal煤) 19/01/2022.- Llegim al diari El Punt Avui que les Sobrec脿rregues –la recreaci贸 reivindicativa de les llibertats en el marc de la repressi贸 contra l’independentisme del quadre La c脿rrega, de Ramon Casas– han estat objecte diverses vegades de destrosses, que l’Assemblea d’Artistes de la Garrotxa, que 茅s la promotora d’aquesta acci贸 des de fa m茅s de quatre anys, no ha dubtat mai a qualificar d’atacs, pel seu rerefons pol铆tic. La policia d’Olot (la Garrotxa, comtat de Besal煤) ha enxampat els autors de l’煤ltim d’aquests atacs, gr脿cies a la c脿mera de vigil脿ncia que hi ha a Can Joanetes, seu de l’Ajuntament, i a la fa莽ana del qual s’instal路len les Sobrec脿rregues. Ara cada dos mesos. 

Segons la policia olotina, es tracta de tres individus que no s贸n ve茂ns d’Olot, que van fer pintades i destrosses a la Sobrec脿rrega del novembre-desembre passat, la trenta-cinquena, obra d’脌ngel Bayona, on es reprodueix el gu脿rdia civil a cavall amb l’obrer als peus de La c脿rrega repetint la imatge diverses vegades amb banderes de pa茂sos on hi ha repressi贸 que identifiquen l’obrer. 

L’Assemblea d’Artistes de la Garrotxa ha denunciat els fets al jutjat i est脿 en espera que se li comuniqui quines dilig猫ncies dur脿 a terme. L’alcalde, Pep Berga, en l’煤ltim ple municipal, va informar que, en una altra de les destrosses a la Sobrec脿rrega en qu猫 es van enxampar els autors, se’ls va obligar a pagar 150 euros, que 茅s el cost de la lona que fa de suport de la intervenci贸 art铆stica, i no es va entrar a valorar el seu valor art铆stic. A part de l’煤ltima obra, i entre d’altres, tamb茅 han rebut atacs la de Quim Domene, que amb el t铆tol 155 presenta la Manada posant als peus dels cavalls muntats per Felip VI i els l铆ders de Ciutadans, el PSOE, el PP i Vox l’escultura Catalunya, de Josep Clar脿; la de Xevi Prat, on sobreposa el lema Ni oblit, ni perd贸 a l’original, i la de Claudi Casanovas. 

L’Assemblea d’Artistes de la Garrotxa encarrega cada mes la recreaci贸 de La c脿rrega, de Ramon Casas, per denunciar la repressi贸 de l’Estat contra les dissid猫ncies 

L’art 茅s un llenguatge universal i els creadors s贸n un ciutad脿 m茅s, en general, no a茂llats en l’Oh, que maco!, 茅s a dir, en l’art neutre i insuls que busca l’est猫tica per l’est猫tica o la simple fotografia o el retrat. Hi ha, doncs, els moviments art铆stics que treballen amb la provocaci贸 i la pol猫mica per generar debat a l’entorn de temes actuals i controvertits. 

L’Assemblea d’Artistes de la Garrotxa fa anys que est脿 enquadrada en aquesta l铆nia i que du a terme accions que no deixen indiferent a ning煤. Una de recent van ser els altaveus camuflats a les tapes del clavegueram del carrer Major d’Olot on es podia sentir Felip VI, Mariano Rajoy i el lema A por ellos, en una intervenci贸 amb la qual van voler denunciar els fets de l’U d’Octubre i els dels dies posteriors. I molts anys enrere i nom茅s per posar un altre exemple, Kim Domene, un dels membres ic貌nics del col路lectiu, va generar una gran pol猫mica presentant un pessebre amb el t铆tol L’anunciaci贸 sobre un televisor on es reprodu茂a el moment en qu猫 l’expresident del Govern espanyol Arias Navarro anunciava la mort de Franco. 

Des de fa quasi quatre anys, a causa de la repressi贸 contra l’independentisme catal脿 despr茅s dels l’octubre del 17, l’assemblea exposa la recreaci贸 del quadre La c脿rrega, de Ramon Casas, que s’exposa el Museu Comarcal de la Garrotxa, en format de den煤ncia. L’encarrega cada mes a un artista diferent i l’exposa, en format de grans dimensions, a la fa莽ana de Can Joanetes, seu de l’Ajuntament d’Olot, sota el t铆tol de La Sobrec脿rrega

L’entitat art铆stica va escollir al seu moment aquest quadre, precisament, perqu猫 茅s una icona de les lluites obreres de finals del segle XIX i sindicalistes principis del XX. S’hi veu en un primer pla un gu脿rdia civil a cavall amb un obrer a terra, als peus de l’animal, i de fons m茅s agents policials dispersant una protesta obrera amb el tel贸 de fons de les f脿briques. 

Atacs 

De fet, moltes de les Sobrec脿rregues han generat debat i pol猫mica i, en alguns casos, han estat objecte d’atacs, i no pas bretolades, atenent al fet que al darrere hi havia una finalitat pol铆tica. Precisament, la que va generar accions m茅s contundents va ser la del ja anomenat Quim Domene, que amb el t铆tol 155 presenta la manada posava al peus dels cavalls muntats per Felip VI, i els l铆ders de Ciutadans, el PSOE, el PP i Vox, l’escultura Catalunya de Josep Clar脿 –un nu de dona d’estil cl脿ssic–. 

Tamb茅 s’ha atacat les obres de Jaume Bach i Dolors Russinyol, la de Xevi Prat, on sobreposa el lema Ni oblit, ni perd贸 a l’original, i la de Claudi Casanovas, que 茅s la que va iniciar el cicle. Aquesta obra es va cedir i exposar a l’exterior del Centre de Restauraci贸 de B茅ns Mobles de la Generalitat a Valldoreix (Sant Cugat del Vall猫s, Vall猫s Occidental) i uns desconeguts la van destrossar tot i haver d’accedir al recinte saltant una tanca. 

Des de la primera Sobrec脿rrega, la de Casanovas, on es veia un jove amb una senyera substituint el gu脿rdia civil a cavall, hi ha hagut recreacions per a tots els gustos. Aix铆, doncs, qui ha passat pel davant de Can Joanetes ha vist cartells electorals del rei amb el lema Vota Felipe VI. Siempre ganamos (Ferran Coves); una m脿quina de trinxar fruita (脌lex Nogu茅); el pol猫mic retrat del rei em猫rit amb fletxes clavades amb qu猫 Roc Blackblock va reclamar la llibertat de Pablo Has茅l; la cara de Felip VI feta amb retrats de dictadors, obra de la mateixa Assemblea de la Garrotxa; La c脿rrega amb un pot de Fairy Ultra en primer terme (Antonio Ortega), o, per citar-ne una m茅s, el gu脿rdia civil original amb la bandera del PSC a la m脿 (A. Bach). 

Fins i tot, s’han utilitzat obres considerades germanes per la tem脿tica, com el cas de la barreja amb una obra de Goya Duelo a garrotazos, on Jaume Bach va pintar els dos que es barallen amb les cares d’Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, o d’altres com L’escorxament de Sisamnes (1498) de Gerard David, on el col路lectiu La Matraca posava la cara del rei, l铆ders de la dreta i la ultradreta espanyola i la policia o l’actual, i obra col路lectiva de l’Assemblea de la Garrotyxa, amb el quadre Quarto Stato del pintor itali脿 Giuseppe Pellizza, on es veu un grup d’obrers sortint de la f脿brica i els han posat pins reivindicatius. 

Quasi quatre anys d’activisme art铆stic, i la reivindicaci贸 continua. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com