Abril 29, 2021
Per CGT Diputació De BCN
336 vistes


NOVETATS EN RELACIÓ A LES PLACES DE CONSOLIDACIÓ DEL PAMO 2017, VIGÈNCIA DEL PROTOCOL SOBRE LA COVID + CONVOCATÒRIES PER A L’1 DE MAIG

Companyes, companys,

Us enviem el present comunicat per a traslladar-vos algunes novetats dels darrers dies que considerem importants, en concret, sobre la reunió de la Comissió Tècnica dels PAMO que es va fer el dilluns passat, 26 d’abril, i la reunió de la Comissió Tècnica del Protocol sobre la COVID, que es va fer a l’endemà, el 27. Aprofitem també per a informar-vos, al final del mateix, de les convocatòries de la CGT per al proper dissabte, 1 de maig, jornada reivindicativa amb motiu del dia internacional de la classe treballadora.

COMISSIÓ TÈCNICA DELS PAMO

Tal com us vam informar fa uns dies (en aquest comunicat: https://bit.ly/32ut1up), en data 12 d’abril vam sol·licitar a la Diba una reunió de la CT dels PAMO, després que se’ns informés de la intenció dels Serveis de RRHH de realitzar el proper mes de juny les proves corresponents a la convocatòria de places d’auxiliars administratius incloses dins les 54 places de “consolidació de l’ocupació temporal” del PAMO 2017. Aquestes 54 places (https://bit.ly/3dUY87B), com sabeu, són les úniques d’aquell PAMO que no s’han fet decaure i no s’han passat al PAMO 2020, que és el que es va decidir el mes de desembre amb tota la resta. Si bé aquestes places presenten la particularitat, respecte les altres 496 de torn lliure incloses originalment en aquell PAMO, que eren les úniques que ja tenien les convocatòries en marxa abans d’iniciar-se la pandèmia, l’Oficina d’Accés i Gestió de la Contractació ens havia traslladat el mes de desembre que els RRHH de la Diputació estaven valorant fer decaure també aquests processos.

La principal novetat de la reunió de dilluns passat és que la Diba ha decidit ara ajornar les proves d’auxiliar administratiu que ens havia dit que pretenia fer el 18 de juny, però tanmateix ens van confirmar, i de forma bastant taxativa, que pretenen tirar endavant les convocatòries de les 54 places de consolidació abans no acabi l’any 2021 (cosa que els permet fer una disposició que es va treure de la màniga l’any passat el govern espanyol, en concret, l’art. 11 del RDL 23/2020, que amplia extraordinàriament a un any “les habilitacions per a l’execució de l’oferta d’ocupació pública i dels processos d’estabilització d’ocupació temporal”: https://bit.ly/3aM6qy4). Més concretament, la seva intenció és realitzar les proves selectives de la fase d’oposició d’aquests processos durant l’últim trimestre de l’any (sense major concreció, hores d’ara). Nosaltres els vam traslladar que el nostre posicionament és que s’havia de suspendre l’execució de tots els processos que impliquin places ocupades per interins i interines en abús de temporalitat fins que no s’aclareixi quina és la solució legislativa que es donarà a la problemàtica d’aquest personal. No pensem que estiguem demanant res d’especialment extravagant, ben al contrari, atès que nombroses administracions han fet aquest pas, i el mateix Ministre Iceta va fer aquesta recomanació en una compareixença recent al Senat. Tanmateix, la majoria sindical es va mostrar conforme en aquesta reunió amb el fet que es tirin endavant aquests processos de consolidació, per la qual cosa ara mateix no sembla que els RRHH de la Diputació tinguin massa incentiu per a variar d’opinió al respecte… A menys que siguem capaços de fer res que els obligui a recapacitar.

Més enllà d’això, la nostra impressió és que la Diba, i també els sindicats majoritaris, tenen la voluntat d’avançar en el disseny de les bases de les futures convocatòries dels PAMO pendents (de fet, proposant fins i tot una data límit per a haver abordat en seu de Comissió Tècnica aquesta matèria: el proper 15 de juny). No acabem de veure quin sentit té això, quan s’està covant una reforma legislativa que afectarà al TREBEP i probablement també a la Llei de Funció Pública, i que incidirà –si bé encara no sabem del cert l’abast concret d’aquesta incidència– en la forma que hagin de prendre les futures convocatòries i també, esperem, en la situació del personal en abús de temporalitat que ocupa a dia d’avui places dels PAMO pendents d’executar. Si bé els RRHH de la Diba semblen disposats a “incorporar” allò que es derivi de qualsevol canvi normatiu que hi hagi –com no pot ser d’altra manera– considerem que s’ha donat un canvi respecte l’actitud prudent que havien mantingut els darrers mesos en relació a aquest tema, i un canvi a pitjor, que palesa ben poca empatia vers el personal que porta tants anys treballant en situació fraudulenta. El fet que es qüestioni encara, malgrat la sentència del TJUE del 19 de març del 2020, que es pugui parlar de “frau de llei” o d’”abús de temporalitat”, o que no es vulgui admetre que s’hagi produït aquest abús per part de la Diputació, ens sembla ben simptomàtic.

Estem valorant aquesta situació i el possible curs d’acció a seguir al respecte. En qualsevol cas, insistim en allò que hem estat dient darrerament, comunicat rere comunicat: Animem al personal interí a denunciar legalment la seva situació d’abús i, sobretot, a participar de forma activa en totes les mobilitzacions en pro d’una solució justa i digna per al col·lectiu, perquè ara està més clar que mai –si és que no ho estava prou– que aquesta qüestió és un conflicte polític, i que es resoldrà per la via del conflicte. En aquest sentit, considerem que difícilment la Diputació pot sostenir que la solució no és cosa seva, o que depèn exclusivament de normativa externa –fet que justificaria una actitud passiva o d’espera–, quan la Corporació està participant, en la persona del seu Coordinador General, Juan Echániz, en grups de treball ministerials per a l’estudi de la reforma de l’administració pública. Reclamem a la Diputació una actitud proactiva en la resolució del problema, que vagi en la línia de les reivindicacions del col·lectiu: el reconeixement de l’abús i, en conseqüència, el reconeixement a tots els efectes del caràcter fix de la seva relació laboral.

PROTOCOL SOBRE LA COVID

L’endemà de la reunió de la CT dels PAMO es va fer una reunió de la Comissió Tècnica del Protocol sobre la COVID. Com sabeu, l’actual període de vigència d’aquest Protocol finalitza el proper dia 9 de maig, data en la qual s’exhaureix l’actual estat d’alarma. L’objecte de la reunió era tractar sobre una possible pròrroga del mateix més enllà d’aquesta data. Des de la CGT vam traslladar el nostre parer que seria prudent i convenient prorrogar-lo fins a finals d’any, establint una fase de valoració a mitjans de setembre (quelcom similar al que ja es va fer l’any 2020), i deixant oberta, en tot cas, la possibilitat de modificar això en qualsevol moment en el si de la CT, en funció de les directrius de les autoritats sanitàries. Tanmateix, el parer dels RRHH de la Diputació és que ara mateix no hi ha cap normativa que permeti disposar mesures organitzatives com les contingudes al nostre Protocol, sense afectació en els salaris, que vagin més enllà d’una pròrroga de dos mesos a partir del 9 de maig. Així, doncs, i a l’espera que els governs de l’Estat i/o de la Generalitat puguin treure alguna altra norma que doni, eventualment, cobertura a un període de vigència més llarg, tot sembla indicar que el Protocol serà prorrogat de moment durant dos mesos (si bé restem a l’espera, en el moment d’escriure aquest comunicat, de la proposta concreta de redactat per part de RRHH per a modificar l’apartat sobre el període de vigència del mateix).

1 DE MAIG

Per a acabar, des de la nostra Secció Sindical volem animar tothom a sortir al carrer el proper dissabte, 1 de maig, dia internacional de la classe treballadora, per manifestar-nos per la defensa activa dels drets laborals i socials. A Barcelona, la Federació Local de Sindicats de la CGT convoca concentració a les 12h a la plaça Joanic, sota el lema “Treballar menys per a treballar tothom. Per la reducció de la jornada laboral i l’eliminació de les hores extres”. Teniu més informació sobre aquesta convocatòria i el manifest amb motiu de la mateixa en el següent enllaç: https://bit.ly/3nufTPv

Així mateix, i tal com fa el nostre Sindicat, el d’Administració Pública de Barcelona (https://bit.ly/3nvbc8e), animem també a tothom a participar a la Manifestació anticapitalista convocada per la tarda per part de diversos col·lectius i moviments socials, sota el lema “Des dels barris prenem els carrers. Unim-nos, responem. Per un primer de maig anticapitalista”. Punt de trobada per les qui aneu a aquesta mani de la tarda: Jardinets de Gràcia, a les 17h.

Els qui viviu fora de Barcelona, podeu consultar al web de la CGT de Catalunya totes les convocatòries previstes per a aquell dia arreu del territori: https://bit.ly/3t4ujqO. Se’n fan a Vic, Tarragona, Viladecans, Mataró, Reus, Berga, Mollet, Cornellà, Lleida, Vilanova…, així que probablement us serà fàcil trobar-ne alguna propera al vostre domicili.

Salut!

Secció Sindical de la CGT a la Diputació de Barcelona

29 d’abril del 2021

—-

Comunicat en PDF, per a descarregar: Clicant aquí.
Autor font: Cgtdiba.wordpress.com