Febrer 11, 2022
Per Direta
345 vistes

Cap a la una de la matinada, quan els seus cinc fills dormen, Mama Bayo surt de casa sigil路losament per anar a buscar aigua a la font de la pla莽a Massana de Salt. Durant el dia, quan s贸n a l鈥檈scola, ja ha fet la mateixa operaci贸 un parell de vegades: carregar les garrafes en un carret del supermercat i baixar al carrer a omplir-les, per貌 amb dutxes i 脿pats s鈥檈sgota de pressa. Al pit ja hi t茅 una cremada d鈥檃igua calenta que va fer-se quan preparava un cubell. 脡s una rutina que ha incorporat a la seva vida des de fa tres anys, quan va ocupar un pis propietat d鈥橧bercaja al barri del Centre del municipi giron铆, sense subministrament d鈥檃igua. Abans vivia de lloguer, per貌 nom茅s amb els pocs ingressos del seu marit i cinc criatures va ser impossible continuar fent front a les quotes mensuals. El passat mes de novembre, el jutjat va aturar el desnonament perqu猫 no havia pogut valorar la seva situaci贸 de vulnerabilitat, per貌 ara ha resolt que 鈥渘o hi ha motius鈥 per aturar-lo i ha dictat ordre de llan莽ament per al pr貌xim 28 de febrer.

A Salt, el cas de Bayo no 茅s una excepci贸, especialment al barri Centre, on segons el Pla Local d鈥橦abitatge de Salt 2021-2026, es concentra un nombre m茅s alt d鈥檋abitatges 鈥渁mb indicis de sobreocupaci贸鈥 i, en un percentatge destacat, es tractaria de 鈥渓lars ocupades irregularment鈥, un 37,9% del total. Des del Sindicat d鈥橦abitatge de Salt es fa seguiment de fam铆lies sense subministrament d鈥檃igua, com la de Bayo, i el passat mes d鈥檕ctubre va presentar 29 inst脿ncies a l鈥橝juntament sol路licitant comptadors socials per a diferents llars.

Des del Sindicat d鈥橦abitatge de Salt s鈥檃ssegure que no ha obtingut cap resposta a les inst脿ncies i des del consistori s鈥檈xplica que 鈥渆stan estudiant鈥 les peticions i 鈥渁cabant de comprovar aquelles que compleixen els criteris鈥

Malgrat que l鈥檃rticle 6 鈥損lenament vigent鈥 de la llei 24/2015 estableix que 鈥渓es administracions p煤bliques han de garantir el dret d鈥檃cc茅s als subministraments b脿sics d鈥檃igua potable, de gas i d鈥檈lectricitat a les persones i unitats familiars en situaci贸 de risc d鈥檈xclusi贸 residencial鈥, Judit Font, membre del Sindicat, denuncia que l鈥檃juntament saltenc no ho facilita en casos d鈥檋abitatges ocupats i ho fa 鈥渘om茅s si hi ha agreujants de salut amb informe m猫dic鈥. De moment, des del Sindicat s鈥檃ssegura que no ha obtingut cap resposta a les inst脿ncies i des del consistori s鈥檈xplica que 鈥渆stan estudiant鈥 les peticions i 鈥渁cabant de comprovar aquelles que compleixen els criteris鈥.

Amb tot, l鈥檈mpresa subministradora Aig眉es de Girona, Salt i Sarri脿 de Ter SA 茅s mixta, 茅s a dir, els consistoris d鈥檃questes tres poblacions sumen una participaci贸 del 20%, i el 80% restant est脿 en mans de Girona S.A. La part privada est脿 formada per Aqualia 鈥搖na societat del grup constructor i de serveis FCC鈥, Agbar i Caixabank. Fa un any, quan el jutjat n煤mero 2 de Girona va aixecar el secret de sumari en el cas d鈥檌rregularitats de la companyia, va transcendir que, segons un informe d鈥檜n alt funcionari de l鈥橝g猫ncia Tribut脿ria, l鈥檈mpresa havia aplicat un sobrecost total d鈥檜n mili贸 d鈥檈uros en les factures de les llars abonades.

L鈥檈difici on viu Mama Bayo i la seva fam铆lia, a Salt |Roser Gamonal

La majoria de persones que recorren al sindicat d鈥檋abitatge viuen en pisos propietat de grans tenidores ocupats per貌, a m茅s, Judit Font afegeix que moltes fam铆lies es troben en situaci贸 administrativa irregular i, per tant, 鈥渟ense possibilitat de viure per mitjans propis鈥. Sense papers 茅s molt dif铆cil aconseguir una feina i alhora, les fam铆lies queden autom脿ticament excloses de diversos circuits p煤blics com la mesa d鈥檈merg猫ncia o un lloguer social. El 2020, en plena pand猫mia, Mama Bayo va quedar en una situaci贸 administrativa irregular sobrevinguda despr茅s de tretze anys a Catalunya i haver tingut activitat laboral regularitzada. Li tocava renovar el perm铆s de resid猫ncia quan no es donaven cites presencials per la covid, alguns papers es van extraviar i els terminis van expirar, explica. Encara que la resta de la fam铆lia, excepte una filla, tingui la situaci贸 administrativa en regla, no pot accedir a un pis d鈥檈merg猫ncia.

No massa lluny de Mama Bayo, viu Kadijatou Njie, qui tamb茅 sap qu猫 茅s no tenir ni aigua ni llum perqu猫 viu en un pis de l鈥檈mpresa Coral Homes i durant un any no va disposar de cap dels dos subministraments

No massa lluny de Bayo, viu Kadijatou Njie, qui tamb茅 sap el que 茅s no tenir ni aigua ni llum perqu猫 viu en un pis de l鈥檈mpresa Coral Homes i durant un any no va disposar cap dels dos subministraments. Hi va entrar amb els seus quatre fills en separar-se del marit i algunes ve茂nes li deixaven aigua per al m茅s b脿sic. Sense t铆tol habilitant, no t茅 acc茅s a l鈥檃scensor i pujar les garrafes es convertia en una tasca molt dura. Afortunadament, va arribar a un acord amb uns ve茂ns i ara t茅 llum i ha aconseguit aigua del pou de l鈥檈difici, un sistema d鈥檃bastiment que encara conserven molts immobles del Centre. Nije treballa per hores en una f脿brica i assegura que podria pagar un lloguer social, per貌 la propietat 鈥揷ontrolada en un 80% pel fons d鈥檌nversi贸 Lone Star i en un 20% per CaixaBank鈥 no s鈥檋i av茅. Coral Homes volia desnonar-la el passat 10 de febrer, per貌 l鈥檈ndem脿 que el Sindicat ocup茅s una oficina del banc catal脿 per exigir un lloguer, el jutjat de primera inst脿ncia n煤mero 4 de Girona va suspendre el llan莽ament, acollint-se al Reial decret llei 11/2020, de mesures urgents per fer front a la covid.

Kadijatou Njie, gr脿cies al ve茂nat, t茅 acc茅s a aigua i llum |Roser Gamonal

Amb aquest criteri, a l鈥檈mpara de la llei, el desnonament de Mama Bayo, com el de Njie, s鈥檋auria de suspendre. En l鈥檃mpliaci贸 del mes de desembre de 2020 鈥揺l Reial decret llei 37/2020鈥, la norma ja no se cenyeix nom茅s a una vulnerabilitat 鈥渟obrevinguda a conseq眉猫ncia dels efectes de l鈥檈xpansi贸 de la covid-19鈥, sin贸 que contempla qualsevol situaci贸 que 鈥渆ncara que pogu茅s no derivar-se directament dels efectes de la COVID-19, indubtablement s鈥檋a vist agreujada per aquests鈥. A m茅s, afegeix l鈥檃rticle 1 bis que dona cobertura a les situacions d鈥檕cupacions en determinats casos: sempre que es tracti de gran tenidor 鈥搈茅s de deu habitatges en la normativa estatal鈥, que la fam铆lia es trobi en situaci贸 de vulnerabilitat acreditada i que hi habiti alg煤 depenent, v铆ctima de viol猫ncia masclista o hi hagi a c脿rrec alguna persona depenent o menor d鈥檈dat.

Segons dades recents de C脿ritas Girona, m茅s de 4.000 llars gironines ateses per l鈥檈ntitat no disposen d鈥檃igua ni electricitat

Salt 茅s un dels municipis m茅s densament poblats de Catalunya i actualment, amb dades del pla d鈥檋abitatge local, hi consten al voltant de 1.800 habitatges propietat de grans tenidores. D鈥檃quests, l鈥橝juntament ha assegurat a la Directa que 135 estan 鈥渂uits鈥 鈥撁﹕ a dir, que o no hi viu ning煤 o les habitants no tenen t铆tol habilitant鈥 i 38 m茅s estan pendents de 鈥渧alorar鈥. En contrast amb aquestes dades, un 63% de les llars de Salt, segons el pla, no podrien accedir a un lloguer mitj脿 per un pis de 70 metres quadrats sense destinar-hi menys del 30% dels seus ingressos. Dades recents de C脿ritas Girona tamb茅 fan de term貌metre: m茅s de 4.000 llars gironines ateses per l鈥檈ntitat no disposen d鈥檃igua ni d鈥檈lectricitat. Per貌, a m茅s, hi ha una baixa pres猫ncia d鈥檕ferta de lloguer, menys d鈥檜n 4% del total. Una realitat del mercat de l鈥檋abitatge que xoca amb les dades d鈥橧descat, segons les quals, la renda per habitant a Salt 茅s un 30% inferior a la mitjana catalana.

Tant Mama Baye com Kadijatou Njie estan dins el 63% de les llars que no poden pagar un lloguer. Amb altres dones d鈥檕rigen gambi脿 鈥揺l tercer origen m茅s present entre la poblaci贸 saltenca, segons el padr贸 municipal de 2021鈥 es reuneixen per compartir els seus problemes i donar-se suport, especialment en un bar del barri que fins fa poc regentava tamb茅 una dona gambiana. 脡s a partir d鈥檃questes trobades que van tenir coneixement de l鈥檈xist猫ncia del Sindicat i s鈥檋i van acabar implicant. 鈥淓ns ajuntem per lluitar i, a poder ser, per guanyar鈥, diu Njie somrie. El Sindicat reclama al consistori que ampli茂 la borsa de lloguer, amb l鈥檈xpropiaci贸 i la mediaci贸, per貌 que alhora es regularitzin les persones que ja viuen en habitatges de grans tenidors, un centenar dels quals van ser adquirits per l鈥橝juntament a finals de 2020 a Bankia i Banc Sabadell.
Autor font: Directa.cat