Maig 26, 2022
Per Direta
110 vistes

鈥淚nvestigar les possibilitats pr脿ctiques d鈥檌ncidir en la realitat i en els esdeveniments viscuts i promoguts per persones i col路lectius exclosos del camp de visi贸 hegem貌nic i de la producci贸 d鈥檌matges.鈥 Aquest 茅s un dels objectius d鈥ULLAL, un festival centrat en el que s鈥檃utoqualifica de 鈥渇otografia incisiva鈥 i que, a cops de queixalades, ha omplert una part de l鈥檈spai ve茂nal autogestionat de Can Batll贸, al barri de Sants, de Barcelona, on es pot visitar fins al pr貌xim dissabte, 28 de maig. La cita ha volgut generar un espai de trobada entre l鈥檃rt, els espais creatius i les lluites socials i es mostra com un exercici permanent de tendresa i transformaci贸, que requereix unes hores per passejar-s鈥檋i i quedar-s鈥檋i bocabadat. Neix de persones que formen part de diversos col路lectius de Barcelona, entre els quals Fem Art, des d鈥檕n s鈥檌mpulsen espais de formaci贸 art铆stica i mostres d鈥檃rt on, sovint, la fotografia no 茅s la protagonista. Per貌, aix铆 i tot, reflexionen des d鈥檃quest col路lectiu, 鈥溍﹕ un dels dispositius creatius que m茅s s鈥檜tilitzen en el dia a dia de forma automatitzada, acr铆tica i dominada per la visualitat dominant鈥.

鈥淎 queixalades鈥, 鈥淒entera鈥, 鈥淧aluego鈥, 鈥淒ents tortes鈥 i 鈥淔ent Saliva鈥 s贸n les cinc categories que estructuren una exposici贸 que es mou entre jocs de paraules. Al centre, la ullada que, tal com expliquen les impulsores del festival, 茅s 鈥渓鈥檃cci贸 de clavar una mirada cr铆tica i creativa en un tros de realitat amagada, per materialitzar la imatge del seu nou sabor鈥.

En el passeig que es proposa s鈥檋i troben lluites quotidianes i desobedi猫ncies que desmunten l鈥檕rdre establert, com 鈥淟a mujer barbuda y la teta por Barcelona鈥, obra del col路lectiu Donesllop, i 鈥淒el rebuig als drets apropiats col路lectivament鈥, una creaci贸 del Sindicat d鈥檋abitatge del Casc Antic

I en aquest passeig ple de nous sabors i resist猫ncies, s鈥檋i troben lluites quotidianes, petites vict貌ries i desobedi猫ncies que desmunten l鈥檕rdre establert 鈥渁 queixalades鈥, com s贸n 鈥淟a mujer barbuda y la teta por Barcelona鈥, obra del col路lectiu Donesllop, i 鈥淒el rebuig als drets apropiats col路lectivament鈥, una creaci贸 del Sindicat d鈥檋abitatge del Casc Antic, entre d鈥檃ltres. La 鈥淒entera鈥 arriba amb totes aquelles imatges que recullen situacions de viol猫ncia racista, masclista, institucional i pol铆tica (entre un llarg etc猫tera), que s鈥檈xerceixen contra les que viuen a Barcelona. Imatges que fan grinyolar les dents i exigeixen acci贸 directa com 鈥淐asi鈥 per貌 no鈥 on s鈥檃ssenyala la viol猫ncia policial a trav茅s de l鈥檈xperi猫ncia en primera persona de l鈥橭lga, a qui la policia va disparar una bala de foam al cap, deixant-li greus seq眉eles, la nit del 18 d鈥檕ctubre de 2019, en motiu de la vaga general en resposta a la sent猫ncia del proc茅s. La imatge de Yakouba Diallo davant el Centre d鈥橧nternament d鈥橢strangers (CIE) de Barcelona on va morir el seu germ脿 Idrissa, el 13 d鈥檃bril de 2019, tamb茅 evoca la impunitat i viol猫ncia policial, que es viu a la ciutat.

Al centre, la ullada que, tal com expliquen les impulsores del festival, 茅s 鈥渓鈥檃cci贸 de clavar una mirada cr铆tica i creativa en un tros de realitat amagada, per materialitzar la imatge del seu nou sabor鈥 |Lara M. Pascual 

A ULLAL tamb茅 hi ha lloc per a la mem貌ria. S鈥檋i poden trobar, per exemple, 鈥渇antasmes en resist猫ncia鈥 dins de la secci贸 鈥淧aluego鈥, confegida amb aquelles imatges d鈥檃rxiu que poden quedar relegades a l鈥檕blit, per貌 que en aquesta exposici贸, s贸n de vital import脿ncia. Precisament per no oblidar. I amb les 鈥楧ents tortes鈥 es viatja per aquelles pr脿ctiques i experi猫ncies quotidianes que encarnen cossos dissidents, tot desbordant el cistema, i on la diversitat funcional, la neurodiverg猫ncia i l鈥檋umor irreverent desencaixen l鈥檕rdre establert. Tamb茅 s鈥檋i inclou amb una categoria que busca mostrar aquells projectes col路lectius i de barri que fan viatjar i imaginar noves possibilitats de vida on el suport mutu fa salivera. Una categoria que compta amb una activitat participativa on les visitants estan convidades a construir altres recorreguts possibles a partir d鈥檃ssenyalar, amb un gomet taronja, les imatges d鈥檃ltres categories que tamb茅 poden ser incloses sota el paraigua d鈥檃quest apartat, 鈥淔ent saliva鈥.

Es necessiten unes hores per passejar, enfadar-se, imaginar i deixar-se salivar per ULLAL, un festival que vol anar m茅s enll脿 de plantejar-se com una mostra fotogr脿fica. 脡s un espai des d鈥檕n dissenyar noves formes de vida en com煤 i que mostra les que ja existeixen. Un exercici que agita el present i la mem貌ria de Barcelona.
Autor font: Directa.cat