Juliol 6, 2022
Per Nord-Estl Libertari
155 vistes

Miquel Paronella Furquet

Miquel Paronella Furquet

El 20 de juny de 2017 es public脿 que “el 20 de juny de 1944 va ser afusellat a Girona pel franquisme l’anarquista i fonedor anarcosindicalista Miquel Paronella i Furquet. Havia nascut a Figueres l’any 1908“. Ara tenim m茅s dades: El 6 de juliol de 1905 neix a Figueres. 

MEM脪RIA PROLET脌RIA DEL NORD-EST 

El 6 de juliol de 1905 neix a Figueres l’anarquista i anarcosindicalista 

Va ser regidor del Consell Municipal de Figueres per la CNT-AIT entre 1936 i 1937 i tingu茅 un comportament exemplar a la ciutat durant aquells anys 

El 20 de juny de 1944 va ser afusellat a la t脿pia exterior nord del cementiri vell de Girona pel franquisme 

Miquel Paronella Furquet: El 6 de juliol de 1905 neix a Figueres (la Garriga, Alt Empord脿) l’anarquista i anarcosindicalista Miquel Paronella i Furquet. El seu pare es deia Pere Paronella Triad煤, hortol脿, i la seva mare, Carolina Furquet Pag猫s. Es guany脿 la vida com a fonedor de l’empresa 芦Fita禄 de Figueres i milit脿 en la Confederaci贸 Nacional del Treball (CNT-AIT) i en la Federaci贸 Anarquista Ib猫rica (FAI).  

Arran del cop militar feixista de juliol de 1936, fou membre del Comit猫 Antifeixista de Figueres i, despr茅s de reorganitzaci贸 dels Consell Municipals catalans, va ser nomenat conseller de Defensa, en nom de la CNT-AIT, del Consell Municipal de Figueres, c脿rrec que mantingu茅 fins al 1937.  

Durant l’estiu de 1936 no va participar en l’incendi de l’esgl茅sia parroquial de Sant Pere i s’opos脿 i evit脿 l’assalt al castell de Sant Ferran de Figueres, que tenia per intenci贸 portar-se franquistes empresonats, fruit de l’atac militar franquista des del vaixell Canarias al port de Roses (Serra de Rodes, Alt Empord脿). Tamb茅 ajud脿 a sortir de la pres贸 l’apotecari figuerenc Bonaventura de Portol脿 Rodeja, empresonat des de feia dos mesos.  

Des del Comit猫 Antifeixista mai no va actuar contra el seu patr贸. Particip脿 en una actuaci贸 de la policia judicial a Figueres contra el matrimoni Joan Solans Solans i Carolina Creus Fonts per haver robats els b茅ns del capell脿 Mari脿 Fages de Client, executat per la den煤ncia de la parella al Comit猫 d’Investigaci贸 per a espoliar-lo; un cop descobert el m貌bils del matrimoni, aquest va ser executat.  

L’agost de 1938 va ser mobilitzat en l’Ex猫rcit Popular de la Rep煤blica Espanyola i n’arrib脿 al grau de capit脿 d’Infanteria.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, cam铆 de l’exili, pass脿 la frontera del Pirineu. 

Deman脿 a les autoritats mexicanes poder exiliar-se a M猫xic, per貌 la seva sol路licitud va ser rebutjada.  

Per mor de la denuncia del comissari de policia franquista de Figueres, Juan Marcos G贸mez, va ser detingut per la policia alemanya d’ocupaci贸, amb metralletes i cascos negres, al seu domicili de Sent Giron莽 (Ari猫ja, Occit脿nia) per a la seva extradici贸. Segons el testimoni de seu fill Pere Paronella, que aleshores tenia 6 anys, els alemanys anaven acompanyats per un individu que el nen coneixia i que parlava castell脿. 

El 29 de mar莽 de 1943, al Port煤s (Baix Vallespir), va ser lliurat a l’inspector Julio Escursell D铆ez i als agents Fausto Alonso Batanero i Jos茅 Garc铆a Meire de la policia franquista.  

El 29 de juliol de 1943 va ser jutjat en consell de guerra sumar铆ssim a Figueres i, acusat d’haver mort Joan Pujol Farrer贸 –aquest mor铆 a trets en intentar fugir un dia que ell era al castell de Figueres– va ser condemnat a mort. Havia anat al castell de Sant Ferran per passar revista al cos de gu脿rdia quan va coincidir amb una conducci贸 de detinguts per part de tres milicians, quan Joan Pujol, una persona corpulenta, es llan莽脿 contra un oficial per intentar fugir, morint a trets al ser redu茂t. 

Miquel Paronella Furquet va ser afusellat el 20 de juny de 1944 a la t脿pia exterior nord del cementiri vell de Girona (Giron猫s).  

Deix脿 v铆dua, Maria, i dos fills. 

El seu fill el juliol de 2006 residia a Sent Giron莽. 

Si vols saber m茅s

[https://nordestllibertari.blogspot.com/search?q=Miquel+Paronella+Furquet].
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com