Octubre 8, 2021
Per Direta
227 vistes


El passat 30 de setembre, el tribunal de primera inst脿ncia de la ciutat de Locri (Cal脿bria, al sud d鈥橧t脿lia) condemnava l鈥檈xalcalde del poble de RiaceMimmo Lucano, a tretze anys i dos mesos de pres贸 per un conjunt de delictes vinculats a la gesti贸 de l鈥檃rribada de persones migrades a la localitat. La condemna va anar m茅s enll脿 de les expectatives de la mateixa fiscalia, que havia demanat set anys de pres贸 per a Lucano, i ha provocat una onada de solidaritat en suport a l鈥exedil, que tamb茅 va ser condemnat a cinc anys d鈥檌nhabilitaci贸 dels c脿rrecs p霉blics i a pagar una multa de 500.000 euros. Igualment, tamb茅 van ser condemnades algunes col路laboradores de Lucano.

La not铆cia va arribar just uns dies abans que se celebressin les eleccions per renovar la junta i l鈥檃ssemblea de la regi贸 Cal脿bria, amb Lucano com a cap de llista d鈥檜na de les formacions d鈥檈squerra que donaven suport a l鈥檈xjutge i exalcalde de N脿pols, Luigi De Magistris. Tot i que la condemna per la llei italiana lleva a Lucano la possibilitat d鈥檃ccedir al c脿rrec de regidor de l鈥檃ssemblea regional, ell va resultar 鈥揳mb aproximadament 10.000 prefer猫ncies鈥 el primer dels candidats de la seva llista que, tanmateix, no va obtenir prou vots per aconseguir representants.

El model d鈥檃collida donava a les migrants la possibilitat de comen莽ar una nova vida i permetia al poble tornar a cr茅ixer, fent servir els habitatges que els emigrants locals havien deixat buits

Lucano tornava a competir en unes eleccions despr茅s d鈥檋aver estat alcalde de Riace durant catorze anys (de 2004 al 2018). En aquest per铆ode, el dirigent pol铆tic es va erigir en un dels promotors d鈥檜n model d鈥檃collida i d鈥檌ntegraci贸 de les persones migrants que, d鈥檜na banda, els don茅s la possibilitat de comen莽ar una nova vida i, de l鈥檃ltra, permet茅s al poble tornar a cr茅ixer i ser actiu, fent servir els habitatges que anys d鈥檈migraci贸 de la poblaci贸 local havien deixat buits. Amb el suport de diferents entitats, el seu projecte es va desenvolupar amb for莽a, fins al punt que es va arribar a parlar d鈥檜n 鈥渕odel Riace鈥, que va captar l鈥檃tenci贸 internacional, tamb茅 gr脿cies a la pres猫ncia i al treball de pol铆tics, activistes i artistes.

Riace semblava representar la integraci贸 possible i una nova esperan莽a en un lloc com Cal脿bria, on l鈥檈migraci贸 juvenil 茅s un problema end猫mic i on la criminalitat organitzada segueix tenint un poder rellevant. El moment de m脿xima celebritat mundial de Riace i del seu alcalde va ser, per貌, el principi de la seva crisi: abans, quan era ministre de l鈥檌nterior Marco Minniti (del centre esquerr脿 Partit Dem貌crata, PD), es van reduir els fons disponibles per a les activitats del poble i despr茅s, amb Matteo Salvini (del partit d鈥檈xtrema dreta Lliga) com a ministre, es va reduir molt l鈥檃nomenat projecte Sprar, que garantia fons per a finan莽ar les pol铆tiques implantades a Riace.

A banda d鈥檃ix貌, la fiscalia de Locri ja havia iniciat la investigaci贸 que provocaria, l鈥檕ctubre de 2018, la detenci贸 de Lucano i el final de la seva experi猫ncia com a alcalde de Riace. L鈥檃cusaci贸, que ha culminat a la condemna del 30 de setembre passat, argumentava que el dirigent i les seves col路laboradores haurien gestionat els projectes d鈥檃collida amb la finalitat de provocar una estafa i, en el cas de Lucano, d鈥檋aver abusat del seu c脿rrec p煤blic. Finalment, l鈥檃cusaci贸 va formular la hip貌tesi que totes aquestes activitats conflu茂en en una verdadera associaci贸 amb finalitats criminals i, aquest argument va ser la causa principal d鈥檜na condemna tan greu.

S鈥檈cusava el dirigent i les seves col路laboradores de gestionar els projectes d鈥檃collida amb la finalitat de provocar una estafa i, en el cas de Lucano, d鈥檃busar del seu c脿rrec p煤blic

S鈥檋a de tenir en compte que la sent猫ncia no 茅s definitiva i que encara no es coneixen les motivacions que les jutgesses faran p煤bliques aviat. Aix铆 i tot, per a bona part de l鈥檕pini贸 p煤blica s鈥檋a evidenciat que, tot i que no es pot excloure que la gesti贸 administrativa de Lucano hagi tingut aspectes que no estaven en l铆nia amb la normativa, una condemna d鈥檃quest tipus 茅s excessiva, at猫s que fins ara no sembla que s鈥檋agin trobat proves que Lucano volgu茅s obtenir avantatges per a si mateix, ni en l鈥櫭爉bit pol铆tic ni en l鈥櫭爉bit econ貌mic. Si hi ha hagut irregularitats, en tot cas, eren per permetre que el projecte d鈥檃collida segu铆s endavant. D鈥檃ltra banda, la dreta no ha perdut l鈥檕casi贸 per tornar a criticar Lucano i demanar que es retir茅s de la competici贸 electoral.

La condemna de Lucano s鈥檋a de llegir en un context on les persones que s鈥檕cupen d鈥檃judar les migrants que arriben a It脿lia tenen molts entrebancs per poder tirar endavant activitats de suport, sobretot a causa d鈥檜nes lleis m茅s restrictives  per a la immigraci贸 al pa铆s mediterrani. Un dels casos m茅s emblem脿tics 茅s el de les ONG internacionals, com la catalana Open Arms, que des de fa anys s鈥檕cupen de patrullar una part del mar que separa l鈥檌lla italiana de Lampedusa de les costes de L铆bia per salvar les persones que intenten creuar amb vaixells petits i massa carregats. Les lleis aprovades pel govern del Moviment 5 Estrelles i de la Lliga de Matteo Salvini (2018-2019) van limitar molt les possibilitats d鈥檃questes organitzacions d鈥檈fectuar salvaments i van fer que en diverses ocasions haguessin de pagar multes molt elevades i de patir l鈥檃rrest, si m茅s no temporal, dels seus vaixells. La coalici贸 de govern entre el Partit Dem貌crata i del Moviment 5 Estrelles (2019-2021) va modificar nom茅s parcialment aquestes normes. Fa poc, des de l鈥檃ltra part de la pen铆nsula It脿lica, a Trieste, es va produir un escorcoll a la seu de l鈥檃ssociaci贸 L铆nia d鈥橭mbra, que s鈥檕cupa d鈥檃judar les migrants que arriben en tren a l鈥檈staci贸 central cada dia despr茅s d鈥檋aver seguit la ruta balc脿nica. En aquest cas, se les acusa d鈥檋aver ajudat algunes persones a immigrar a It脿lia de forma clandestina.
Autor font: Directa.cat