Febrer 14, 2021
Per Nord-Estl Libertari
1,158 vistes

M茅s d’una vintena d’entitats catalanes demanen als partits pol铆tics la derogaci贸 del Decret d’Energies Renovables 

Per avan莽ar cap a una transici贸 energ猫tica ben planificada a Catalunya 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Figueres (la Garriga, Alt Empord脿, comtat de Besal煤) 14/02/2021.- La IAEDEN, juntament amb una trentena d’entitats catalanes, demanen als partits pol铆tics que es presenten a les eleccions al Parlament de Catalunya, que incloguin la derogaci贸 del Decret llei 16/2019, de mesures urgents per a l’emerg猫ncia clim脿tica i l’impuls de les energies renovables. L’objectiu d’aquestes organitzacions 茅s posar l’accent en la import脿ncia de fer una transici贸 energ猫tica basada en un model democr脿tic participatiu, distribu茂t pel territori, de proximitat als llocs de consum i que incorpori els valors de protecci贸 ambiental i de les persones impulsats per la Uni贸 Europea. 

Denuncien que arran del Decret llei 16/2019 des del gener de 2020 es presenten i tramiten un allau d’avantprojectes de grans centrals industrials e貌liques i fotovoltaiques, promogudes per empreses relacionades amb els grans oligopolis de les energies f貌ssils i fons d’inversi贸 internacionals, que provoquen la destrucci贸 de milers d’hect脿rees de conreu i bosc i l’alteraci贸 d’extenses 脿rees rurals. Les entitats demanen una nova regulaci贸 que inclogui i detalli els criteris de protecci贸 ambiental, integraci贸 paisatg铆stica, distribuci贸 territorial, planificaci贸 urban铆stica, governan莽a i consens amb els Ajuntaments aix铆 com la protecci贸 dels drets b脿sics de tots els afectats. 

Les entitats consideren que per avan莽ar cap a una transici贸 energ猫tica ben orientada, 茅s imprescindible disposar d’una planificaci贸 territorial estrat猫gica de les centrals de producci贸 industrial d’energia renovable a Catalunya, pr猫via a la valoraci贸 i validaci贸 dels avantprojectes de les grans centrals de producci贸 industrial d’energies renovables. Fins que no es disposi d’aquesta planificaci贸, pactada amb els agents del territori, les entitats consideren que cal aplicar una morat貌ria de tots els projectes en tramitaci贸, per poder determinar quins s’ajusten als criteris b脿sics. 

La Transici贸 Energ猫tica a Catalunya ha de prioritzar l’impuls de les instal路lacions d’autoproducci贸 d’energies renovables per aconseguir llars i empreses 100% autosuficients energ猫ticament. I la planificaci贸 territorial ha d’evitar l’acumulaci贸 excessiva de projectes sobre un territori i donar compliment al que determina la normativa europea i regula la Llei 16/2017 del canvi clim脿tic de la Generalitat de Catalunya, que cal empla莽ar els punts de producci贸 d’energies renovables propers als centres de consum i en espais antropitzats (pol铆gons industrials, canals de rec, vorals de xarxes vi脿ries, espais degradats鈥). 

ENTITATS ADHERIDES: ADENC, Agrupaci贸 per a la Protecci贸 del Medi Ambient del Garraf (APMA-EdC), Associaci贸 de defensa de l’espai natural de les T脿pies (ADENT), Associaci贸 de Naturalistes de Girona, Associaci贸 Espai Llobreg贸s, Associaci贸 Mediambiental La S铆nia, CACiS el forn de la cal莽, Col路lectiu Ecologista Bosc Verd – EdC (Ecologistes de Catalunya), Coordinadora les Garrigues e貌lica i solar sostenibles, El FANAL Grup Ecologista del Moianes, El Trill. Associaci贸 del terme 膹Argen莽ola, Espitllera F貌rum d’Estudis Segarrencs, Federaci贸 Ecologistes de Catalunya – EdC, G.D. Serra de Pin贸s, Grup d’Estudi i Protecci贸 dels Ecosistemes Catalans – Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC), GDT PONTONS, Grup de Defensa del Territori de Pontons, Grup de Defensa del Territori del municipi d’Estar脿s, Grup per a la Defensa del Medi Natural de la Segarra – Ecologistes de Catalunya, IAEDEN-Salvem l’Empord脿,  

IPCENA, Plataforma c铆vica SOS Grevalosa, Plataforma d’afectades per la concentraci贸 d’aerogeneradors, Plataforma pel riu Siurana, Plataforma per a la defensa del patrimoni natural del Priorat, Plataforma Salvem Lo Pallars, Sobirania Energ猫tica de la Baixa Segarra (SEBS), Xarxa Sobirania Energ猫tica
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com