Novembre 9, 2021
Per Nord-Estl Libertari
263 vistes


Memorial Democr脿tic a Banyoles 

Una placa recorda els diversos usos que va tenir el monestir durant la guerra, com hospital en 1938 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Banyoles (Pla de l’Estany, comtat de Besal煤) 09/11/2021.- Llegim al diari El Punt Avui que la primera placa de Banyoles de la Xarxa Espais de Mem貌ria del Memorial Democr脿tic va ser inaugurada el cap de setmana passat a l’entrada del monestir de Sant Esteve. Al text es recorden les diferents funcions que va tenir el recinte durant la guerra del 1936 al 1939: caserna de les mil铆cies antifeixistes, lloc d’empresonament, magatzem, alberg de persones refugiades i hospital de guerra. Precisament l’estrena de la placa va tenir lloc en el marc del Col路loqui de Tardor (una trobada d’experts organitzada pel Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles i la Universitat de Girona), dedicada aquest any als hospitals de guerra. En el cas del banyol铆, es tractava d’un centre especialitzat en fractures 貌ssies, ra贸 per la qual el seu director va ser un traumat貌leg, Francesc Jimeno.  

L’hospital (Cl铆nica n煤mero 3 de l’Agrupaci贸 d’Hospitals Militars de Girona) es va inaugurar el maig del 1938. Va arribar a tenir 700 llits, instal路lats a les antigues cel路les dels monjos i al claustre. Se sap que s’hi van tractar unes 6.000 fractures i que hi van perdre la vida 103 soldats de la Rep煤blica, que es van inhumar al cementiri municipal. Una part d’aquests soldats morts no van ser identificats i es van soterrar en una fosa comuna.  

A l’acte de descobriment de la placa hi van participar, entre altres convidats, familiars del doctor Jimeno, com un fill deu. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com