Abril 14, 2022
Per Nord-Estl Libertari
232 vistes

Matilde Sainz Alonso

Matilde Sainz Alonso

 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 14 d’abril –algunes fonts, fins i tot el certificat de defunció, citen erròniament l’11 d’abril– de 1917 neix a Laredo (Cantàbria) l’anarquista Matilde Sainz Alonso –algunes fonts, fins i tot el certificat de defunció, citen erròniament el primer llinatge Saiz— 

Durant la guerra, quan Donostia caigué a mans de les tropes feixistes creuà el Pirineu i retornà des de l’hexàgon francès a la Península per la frontera del Pirineu Oriental cap a Barcelona, on s’enrolà en la «Columna Roja i Negra» 

Matilde Sainz Alonso: El 14 d’abril –algunes fonts, fins i tot el certificat de defunció, citen erròniament l’11 d’abril– de 1917 neix a Laredo (Santander, Cantàbria; actualment Cantàbria) l’anarquista Matilde Sainz Alonso –algunes fonts, fins i tot el certificat de defunció, citen erròniament el primer llinatge Saiz–. El seu pare es deia Gerardo Sainz Revolledo i la seva mare, Francisca Alonso Godina.  

Durant l’estiu de 1936 participà en la defensa de Donostia (Donostialdea, Gipuzkoako, País Basc, Euskal Herria) i quan caigué la ciutat a mans de les tropes feixistes creuà el Pirineu i retornà des de l’hexàgon francès a la Península per la frontera del pirineu Oriental cap a Barcelona, on s’enrolà en la «Columna Roja i Negra» i conegué un dels seus organitzadors, l’anarquista Francisco Sansano Navarro, amb qui s’uní sentimentalment i es casà a l’exili en 1941.  

Quan estava a punt d’acabar la Guerra Civil, es dirigí amb el seu company i el seu fill Helios cap al port d’Alacant (Alacantí, País Valencià) amb l’esperança de pujar a un vaixell cap a Orà (Algèria). Frustrada la fugida, fou detinguda i internada al Camp de detenció dels Ametllers, al terme d’Alacant. Sansano fou empresonat a la plaça de toros d’Alacant i jutjat va ser condemnat a 30 anys de presó i tancat a Belchite (Camp de Belchite, Zaragoza, Aragó), on el va seguí la seva companya.  

Després visqué amb el seu company a València (l’Horta de València, País Valencià) i a partir de la dècada dels seixanta a del segle XX a Santa Coloma de Gramanet (Barcelonès Nord).  

Malalta de càncer, Matilde Sainz Alonso va morir el 9 de juny -algunes fonts citen erròniament l’11 de juny- de 1984 al seu domicili de Santa Coloma de Gramanet i va ser inhumada al Cementiri Nou d’aquesta població. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com