Juny 10, 2021
Per Direta
292 vistes


El 15 de maig de 2020, la constitució de la Plataforma per la Ubicació Racional i Sostenible de les Energies Renovables al Territori Valencià va ser el punt de partida perquè els col·lectius ecologistes locals del País Valencià començaren a teixir forces i a cooperar en la defensa d’unes energies “respectuoses amb les terres agrícoles, els ecosistemes, el paisatge i les expectatives de desenvolupament sostenible, digne i viable de les comarques rurals valencianes”. Van deixar clar que no estan en contra de les fonts renovables, però sí dels megaprojectes eòlics i fotovoltaics que amenacen el futur del territori i que només responen als interessos econòmics de l’oligopoli elèctric, fons d’inversió internacionals i grans empreses reconvertides al creixent negoci de les renovables.

PARCS FOTOVOLTÀICS PROJECATS ALS PAÏSOS CATALANS

El naixement d’aquesta plataforma, que demana al govern de Ximo Puig una moratòria “immediata” que ature la implantació d’aerogeneradors i plaques solars en sòls no urbanitzables i afavorisca els processos de participació ciutadana en l’àmbit de l’energia, respon a la segona onada de projectes eòlics i fotovoltaics a la qual s’enfronten els Països Catalans. Els governs autonòmics català i valencià emparats, respectivament, en el decret llei 16/2019 i el decret llei 14/2020; faciliten la instal·lació d’aquestes infraestructures, la majoria de les quals projectades en terrenys agrícoles, per accelerar la creació de fonts d’energies renovables i reduir les emissions de CO₂.

PARCS EÒLICS PROJECTATS O EN FUNCIONAMENT ALS PAÏSOS CATALANS

Aquesta sobtada allau de renovables en mans dels de sempre ha desencadenat una forta oposició del sector agrari i de les entitats ecologistes d’arreu dels Països Catalans, que comparteixen l’objectiu de frenar el canvi climàtic amb una transició energètica fonamentada en la creació de cooperatives i comunitats energètiques locals. Per això, des de la Directa, hem volgut expandir la tasca teixidora de la recent Plataforma al conjunt dels Països Catalans amb l’elaboració d’un mapa interactiu. Hem pres la informació publicada en els visors cartogràfics de cada administració i el resultat és prou clarificador: quasi dos centenars de megaprojectes eòlics i fotovoltaics esquitxen la geografia. En el cas dels parcs eòlics projectats al País Valencià, hem fet un seguiment de la informació publicada per algunes de les empreses promotores, ja que el visor valencià no ofereix aquesta informació.

En els mapes que vos presentem, podreu consultar el conjunt del treball, amb les característiques de cada cas, així com les entitats veïnals i ecologistes que impulsen la mobilització; i aviat, incorporarem també la informació relacionada amb els projectes impulsats a les Illes i a Catalunya Nord. Qualsevol col·lectiu o plataforma que vulga fer una aportació que no apareix en el mapa interactiu, aparéixer-hi o informar-nos de qualsevol novetat en la tramitació dels projectes, ens pot escriure a [email protected] i ens encarregarem d’actualitzar aquest mapa col·laboratiu.
Autor font: Directa.cat