Novembre 21, 2021
Per Nord-Estl Libertari
274 vistes


Necrol貌gica de Manuel Pino Barco apareguda en el peri貌dic tolos脿 "Espoir" del 18 de febrer de 1968

Necrol貌gica de Manuel Pino Barco apareguda en el peri貌dic tolos脿 Espoir del 18 de febrer de 1968

MEM脪RIA PROLET脌RIA DEL NORD-EST 

El 21 de novembre de 1907 neix a La Carolina (Sierra Morena) l’anarcosindicalista Manuel Pino Barco 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, cam铆 de l’exili, pass脿 la frontera del Pirineu Oriental i pat铆 els camps de concentraci贸, establerts pel Govern franc猫s presidit pel primer ministre 脡douard Daladier, com ara el de Vernet d’Ari猫ja 

Manuel Pino Barco: El 21 de novembre de 1907 neix a La Carolina (Sierra Morena, Ja茅n, Andalusia) l’anarcosindicalista Manuel Pino Barco. El seu pare es deia Francisco Pino i la seva mare, Mar铆a Barco. Orfe ben aviat, qued脿 responsable de dues germanes m茅s petites.  

Comen莽脿 a treballar a les mines quan tenia 14 anys i s’afili脿 a la Confederaci贸 Nacional del Treball (CNT-AIT).  

Emigr脿 al Principat de Catalunya, on treball脿 a les mines de potassa de S煤ria (Bages) i milit脿 en el Sindicat Miner de la CNT-AIT d’aquesta localitat.  

Particip脿 en totes les vagues i insurreccions dels anys trenta del segle XX i quan el cop militar feixista de juliol de 1936 s’enrol脿 en les mil铆cies, lluitant especialment al front de Madrid (Madrid, Castella la Nova).  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, cam铆 de l’exili, pass脿 la frontera del Pirineu Oriental i pat铆 els camps de concentraci贸, establerts pel Govern franc猫s presidit pel primer ministre 脡douard Daladier, com ara el de Vernet d’Ari猫ja (Ari猫ja, Occit脿nia). Despr茅s va ser enrolat en una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE) per a treballar a les mines i com a llenyataire.  

En 1943 s’instal路l脿 a Peli莽ana (Boques del Roine, Proven莽a, Occit脿nia), on en r脿pidament organitz脿 la CNT i a partir de 1945 la Federaci贸 Local de la CNT-AIT en l’Exili, de la qual va ser membre la resta de la seva vida. La seva companya fou Mar铆a del Carmen Balbuena.  

Manuel Pino Barco va morir el 13 d’abril –algunes fonts citen err貌niament el 14 d’abril– de 1967 al seu domicili de Peli莽ana. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com