Gener 26, 2023
Per Nord-Estl Libertari
1,783 vistes
Professionals del sindicat CATAC, en una protesta ahir al migdia davant del Trueta.

  Professionals del sindicat CATAC, en la protesta davant del Trueta. 

Manifestació convocada el dijous al matí davant la seu a Girona de la Generalitat 

Un 87% de les i dels facultatius del Trueta s’adhereixen a la vaga Metges de Catalunya fa un balanç positiu de la primera jornada, amb xifres d’entre el 80% i el 95% en l’atenció primària de la demarcació de Girona i denuncien uns “serveis mínims generosos” i pressions a alguns residents 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gavarres, Gironès, comtat de Girona) 25/01/2023.- Llegim al diari El Punt Avui que el seguiment en el primer dia de la vaga al sector públic educatiu als serveis territorials de Girona segons Ustec-Stes ha estat a un 10%.  

Amb el lema Sense sanitat estem morts i sense educació no hi ha futur, hi ha convocada una concentració dijous al matí, a dos quarts d’onze. davant les escales de l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC), a la seu de la Generalitat a Girona. Posteriorment, hi haurà una manifestació que recorrerà les principals vies de la ciutat de Girona: la Gran Via Jaume I, la plaça Independència, el carrer Santa Clara, el pont de Pedra i, posteriorment, cap a la Generalitat, on hi ha la seu dels serveis territorials. En un manifest unitari dels sindicats convocants d’educació i sanitat, es fa una crida a la societat civil i a la ciutadania a donar suport a les vagues i a la mobilització. Quant a l’educació, es recorda que la inversió pública “és molt lluny del 6% del PIB” i no arriba al 3%. Se situa el país a la cua d’Europa. També denuncien que el personal interí es troba immers en un procés d’estabilització incert i “angoixant” i el manteniment d’un decret de plantilles que suposa la tria de places a dit i “l’eliminació de la democràcia als centres“. 

Un 87% de les i dels facultatius del Trueta s’adhereixen a la vaga 

 Aquest primer dia de vaga del sector sanitari, a la farmàcia de l’Hospital Josep Trueta de Girona hi havia treballant divuit persones en qualitat de serveis mínims quan els caps de setmana, de guàrdia, hi ha una farmacèutica. És un exemple dels “serveis mínims generosos” assenyalats pel president de l’assemblea territorial de Girona de Metges de Catalunya, el neuròleg Albert Molins. També va explicar que s’ha pressionat algun resident que es volia afegir a la convocatòria per fer els serveis mínims. “Malgrat això, fem un balanç del primer dia de vaga molt positiu“, ha assenyalat. Des de la territorial gironina de Metges de Catalunya, es destaca l’interès de moltes i molts professionals a seguir la vaga, “però els ha tocat cobrir serveis mínims, perquè cada vegada els mínims són més màxims“, ha denunciat el seu president, Albert Molins. “Es nota que els professionals sanitaris estan cansats, cremats i farts de promeses. Fa 37 anys que treballo i sento promeses i no veig res“, hi afegeix. 

Un 87% dels facultatius de l’Hospital Trueta han fet vaga, segons les xifres facilitades per Metges de Catalunya.  

En l’atenció primària, la xifra de participació es va situar entre el 80% i el 95%. Amb relació als hospitals del Siscat, en concret el de Palamós (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona), la participació en la vaga ha estat del 82%, una xifra molt similar a la de Figueres (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú).  

Quant al Consorci de la Selva de Mar, que inclou també els hospitals de Blanes (Selva marítima, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona) i Calella (Alt Maresme, Maresme, comtat de Girona), xifren la participació en un 74,3%.  

El president de Metges de Catalunya a la demarcació de Girona, Albert Molins, ha fet la següent diagnosi de la sanitat pública: “Està malalta per diversos motius. Des de fa anys, la tendència dels diversos governs ha estat despullar la sanitat pública i donar més importància a la privada i concertada.” Per Molins, la sensació és que es vol una sanitat pública com la dels Estats Units: “Intentar privatitzar al màxim. Quedarà la pública per als més deficitaris i els que no tenen recursos.” Això explica, assenyala, la fuga de metges a l’estranger i a altres comunitats “on se senten més ben tractats“. Destaca un fet inèdit: les prejubilacions dels metges en una societat envellida amb més volum de feina per a menys professionals de la sanitat. 

Convocada una nova concentració al Trueta 

Catac-CTS ha realitzat aquest dimecres al migdia, a les escales del Trueta, una concentració sindical amb el lema Tu també ets necessària. Sense tu es trenca la cadena. Es tracta d’una acció de protesta descentralitzada, la qual s’ha convocat en sis hospitals catalans més. Catac-CTS al Trueta agrupa infermeria, auxiliars i zeladors. L’ICS no els ha autoritzat la vaga i han recomanat als seus afiliats no fer-ne. En aquest sentit, gairebé cap infermera o auxiliar s’hi ha adherit. Tampoc els sindicats d’infermeria Satse i CCOO. Així, la mobilització convocada per Metges de Catalunya s’ha centralitzat a Barcelona instant les i els facultatius a participar en la manifestació barcelonina. S’han noliejar tres autobusos des de diversos punts de la demarcació de Girona cap a la manifestació de Barcelona. Altres facultatius, per qüestió d’horaris, han optat pel tren i molt pocs han optar pel desplaçament en cotxe fins a Barcelona.  

Està previst que aquest dijous, a les 8:30 del matí, a les escales del Trueta, hi hagi una nova concentració perquè hi puguin participar les i els professionals dels serveis mínims. 

Xifren la participació del primer dia de vaga a la demarcació de Girona en un 80% 

Llegim al Diari de Girona que la manca de professionals, sobrecàrrega assistencial, esgotament i precarietat de condicions laborals i retributives són les principals queixes del col·lectiu i ho mostren en pancartes, amb lemes com «Catalunya es queda sense facultatius» i «Diagnòstic: dèficit de facultatius», entre d’altres. 

A primera hora del matí, tres autobusos han sortit del pavelló de Fontajau a Girona amb professionals que han decidir fer pinya a la manifestació de Girona. Altres membres del Sindicat de Metges que també han fet vaga han decidit quedar-se als centres sanitaris, com per exemple al Trueta, per informar les i els usuaris sobre els serveis mínims i de la problemàtica que pateixen les i els professionals facultatius, 

Un dels col·lectius més reivindicatius han estat els metges residents. Martín Quintana, MIR a l’Hospital Trueta, explicaa que hi ha un «ampli seguiment» de la vaga entre les i els residents, per tal de reclamar millores en la seva situació laboral. 

Per altra banda, també hi havia professionals que exercien els serveis mínims, com l’oncòleg gironí Joaquim Bosch-Barrera, qui manifesta a Twitter que «els metges i infermeres fem una tasca imprescindible, però ens tracten amb les pitjors condicions laborals d’Europa». També ha manifestat que les i els pacients en tractament oncològic que ha visitat «han mostrat el seu suport a la mobilització». 

Entre altres partidaris de la vaga també hi ha Josep Vilaplana, president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya i del Col·legi de Metges de Girona, qui ha manifestat el seu suport a través de Twitter i ha afirmat que «el seguiment massiu de la vaga és un altre recordatori i obliga a prendre mesures a l’administració». 

I és que, segons dades del Sindicat de Metges, la vaga té un èxit de seguiment. Al matí, la participació a la demarcació de Girona ha estat del 80% en l’atenció primària i un 75%, en els hospitals. A la tarda, el seguiment en l’atenció primària ha estat del 80% i en els hospitals, del 85%.  
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com