Octubre 20, 2021
Per Nord-Estl Libertari
219 vistes


Manifestaci贸 a Perpiny脿 per reclamar a l’Ajuntament que no bloquegi el col路legi liceu de La Bressola, dissabte 23 d’octubre 

Cal recordar que el sistema d’educaci贸 immersiva s’ha vist atacat en els darrers mesos per la censura del Tribunal Constitucional franc猫s a la llei Molac, la llei de protecci贸 i promoci贸 de les lleng眉es minoritzades. Un atac on ara s’ha de sumar el bloqueig de Perpiny脿 al projecte col路legi liceu La Bressola 

Recollida de signatures en suport de La Bressola. S’acosta la manifestaci贸 del dissabte 23 d’octubre, a les 11 del mat铆 a la pla莽a de Catalunya, que La Bressola ha convocat en defensa del projecte de col路legi liceu. A trav茅s del seg眉ent enlla莽 podeu signar i donar suport: [https://bit.ly/3pg8178] 

El Col路lectiu 2 d’abril tamb茅 crida a manifestar-se en suport a La Bressola. La hist貌rica entitat pren el nom del dia que el rei borb贸 Llu铆s XIV l’any 1700 va prohibir la llengua catalana a Catalunya Nord 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Perpiny脿 (Plana del Rossell贸, Rossell贸, comtat de Rossell贸) 20/10/2021.- Llegim a Llibertat.Cat que La Bressola ha convocat una manifestaci贸 a Perpiny脿 el proper dissabte 23 d’octubre, a les 11 del mat铆, al centre de Perpiny脿 (Plana del Rossell贸, Rossell贸, comtat de Rossell贸)) per reclamar a l’Ajuntament de Perpiny脿 que retiri la preempci贸 sobre el Monestir de Santa Clara i no bloquegi el col路legi liceu de La Bressola. La marxa s’iniciar脿 a la pla莽a Catalunya i s’enfilar脿 cap l’Ajuntament de Per矛ny脿. 

I es que despr茅s de mesos de negociaci贸 amb el consistori  i quan ja tot estava enllestit per a la ubicaci贸 del col路legi liceu de La Bressola a l’antic convent de Santa Clara que podria acollir fins a 350 alumnes, l’Ajuntament ha decidit de fer valdre el seu dret de preempci贸 al motiu de la “salvaguarda del patrimoni”. 

Davant d’aquesta situaci贸, La Bressola ha decidit portar aquest cas davant de la just铆cia interposant 2 recursos, un jur铆dic i l’altre d’urg猫ncia, denuncien a trav茅s del seu advocat, Guillem Nivet que l’ajuntament no t茅 cap projecte concret per aquest edifici i que en tot moment els serveis de l’ajuntament s’havien mostrat favorables a la instal路laci贸 de La Bressola a l’antic convent. Paral路lelament aquestes accions, l’escola tamb茅 ha decidit pressionar des del carrer amb la mobilitzaci贸 del proper 23 d’octubre. 

45 anys d’immersi贸 ling眉铆stica immersiva  

La Bressola 茅s una xarxa d’escoles associatives que va obrir les portes un 16 de setembre de 1976 amb tan sols 7 alumnes. Ara, m茅s de quaranta-cinc anys despr茅s, ja compta amb 1.050 nins i nines repartits en set escoles i un col路legi. L’objectiu de l’associaci贸 茅s la recuperaci贸 ling眉铆stica del catal脿 i de la cultura catalana a la Catalunya Nord a trav茅s del sistema d’immersi贸 ling眉铆stica immersiva, que permet vehicular el catal脿 com a llengua d’煤s, de socialitzaci贸, una llengua compartida entre els alumnes i en plena naturalitat. 

Les classes s贸n distribu茂des segons el concepte de la verticalitat, on els nins i nines de diferents edats comparteixen la mateixa classe i les mateixes activitats d’aprenentatge. D’aquesta manera, s’estableix una relaci贸 de col路laboraci贸 constant, els nins m茅s grans ajuden els m茅s petits i tothom apr猫n els uns dels altres. En s铆ntesi, una motivaci贸 que sentir脿 el petit per arribar all脿 on 茅s el gran. La verticalitat fa evident el progr茅s d’aprenentatge de la mainada. 

Tot i aix貌, aquest sistema d’educaci贸 immersiva s’ha vist atacat en els darrers mesos per la censura del Tribunal Constitucional franc猫s a la llei Molac, la llei de protecci贸 i promoci贸 de les lleng眉es minoritzades. Un atac on ara s’ha de sumar el bloqueig de Perpiny脿 al projecte col路legi liceu La Bressola

La Bressola treballa per la creaci贸 d’un segon col路legi i un primer liceu per donar resposta a la demanda d’educaci贸 secund脿ria que necessita l’associaci贸. Aquest projecte 茅s la seva absoluta prioritat i permetria oferir, per primera vegada a la Catalunya Nord, un ensenyament immersiu en catal脿 des de maternal fins a les portes de la universitat. S’impulsa un manifest en defensa del projecte de col路legi liceu de La Bressola a Perpiny脿 amb l’objectiu de promoure la participaci贸 a la manifestaci贸 convocada a la ciutat el proper dissabte, a les 11 del mat铆, a la pla莽a de Catalunya.  

A trav茅s del seg眉ent enlla莽 podeu signar i donar suport: [https://bit.ly/3pg8178]. 

MANIFEST EN DEFENSA DEL COL路LEGI-LICEU DE LA BRESSOLA A PERPINY脌 

Fa anys que La Bressola treballa per l’obertura del segon col路legi i el primer liceu, que ha de permetre oferir, per primera vegada a la Catalunya Nord, un ensenyament en catal脿 des de maternal fins a les portes de la universitat.  Despr茅s de valorar diverses opcions de locals, des d’inicis d’aquest any 2021 La Bressola s’ha  centrat en l’adquisici贸 del Monestir de Santa Clara al barri del Vernet.   

El Monestir de Santa Clara 茅s el millor espai per a La Bressola per a la continu茂tat i el desenvolupament del projecte educatiu que La Bressola tira endavant d’en莽脿 45 anys.  La comunitat de religioses de Santa Clara, propiet脿ries del lloc, ha ent猫s i dona suport a aquest projecte. 

Al bell cor del barri on la Bressola ja 茅s implantada i en el respecte del ric passat hist貌ric d’aquest espai, el futur col路legi-liceu ser脿 un lloc de socialitzaci贸 i un referent de catalanitat. 

El passat 6 d’agost, La Bressola va signar l’acord de compra-venda de l’edifici. Per貌 qu猫 s’ha trobat? A deu dies de la finalitzaci贸 del termini, i despr茅s d’assegurar en nombroses ocasions que no estava interessat en la compra de l’edifici, l’Ajuntament de Perpiny脿 ha decidit exercir el dret de preempci贸. Un atac que pret茅n eliminar la pres猫ncia del catal脿 a la Catalunya Nord i bloquejar el projecte de col路legi-liceu. Per貌 aquest no 茅s un atac qualsevol, tamb茅 茅s un cop dur a tot el pa铆s i a la tasca de recuperaci贸 i dinamitzaci贸 de la llengua i la identitat catalanes. 

La Bressola s’interroga: 

        Quin 茅s el projecte del municipi de Perpiny脿? 

        Per qu猫 el municipi ha assegurat durant tant de temps que no hi tenia cap inter猫s? 

        Quin projecte d’inter猫s general votat en Consell Municipal s’utilitza per fer valdre el dret de preempci贸? 

        Per qu猫 s’atura un projecte de servei p煤blic com 茅s un centre d’ensenyament en llengua catalana? 

脡s absolutament incomprensible! 

Quin problema hi ha amb La Bressola? Quin problema hi ha amb l’ensenyament en catal脿? 

L’ensenyament immersiu en catal脿 mereix el seu centre d’educaci贸 secund脿ria i se necessita el suport de tothom perqu猫 aix貌 sigui possible. No hi ha cap situaci贸 que faci m茅s mal al cor que la de no poder respondre a la demanda d’una fam铆lia que vol escolaritzar el seu nin o la seva nina en catal脿. 

No podem pas tolerar cap atac a la llengua i a la cultura catalanes. La Bressola no cedir脿 davant aquest rev茅s i seguir脿 ferma en la defensa del catal脿 a la Catalunya Nord. 

Per aquest motiu: 

-Exigim a l’Ajuntament de Perpiny脿 la retirada de la preempci贸 del Monestir de Santa Clara. 

-Reclamem a les nostres institucions, al conjunt de les administracions territorials, accions concretes per ajudar-nos i defensar el catal脿 davant aquest atac. 

-Nos comprometem a sortir al carrer les vegades que faci falta per defensar la llengua  i l’ensenyament en i del catal脿. 

Avui i dem脿, l’escola en catal脿! Avui i dem脿, col路legi a Perpiny脿!, Avui i dem脿, liceu a Perpiny脿! Avui i dem脿, defensem el catal脿! 

El Col路lectiu 2 d’abril tamb茅 crida a manifestar-se en suport a La Bressola 

El Col路lectiu 2 d’abril invita a tots els catalans i defensors de Catalunya a manifestar-se el dissabte 23 d’octubre a les 11 del mat铆 a costat de l’associaci贸 La Bressola per a defensar el futur d’un projecte de 45 anys posat en q眉esti贸 avui per la municipalitat de Perpiny脿. 

El 1976 s’obria el primer centre escolar de La Bressola amb 7 alumnes dins un garatge. 45 anys m茅s tard i moltes lluites el projecte de La Bressola 茅s una realitat amb 8 centres escolars i m茅s de 1000 alumnes de la maternal al secundari.  

La Bressola havia de fer un pas m茅s gr脿cies a la compra del Monestir Santa Clara de Perpiny脿. Un monestir que permetria a l’associaci贸 obrir un segon centre secundari i obrir finalment un liceu que havia de permetre als alumnes seguir tot l’ensenyament de la maternal a la Universitat en catal脿. Malauradament la municipalitat de Perpiny脿 ha usat abusivament del seu dret de preempci贸, ha bloquejat la compra i el projecte de desenvolupament de La Bressola, un projecte que penalitza els alumnes, les fam铆lies per貌 tamb茅 tot Catalunya Nord. 

L’ensenyament en catal脿 a Catalunya Nord 茅s indispensable i hauria de ser la normalitat. En aquest sentit La Bressola fa la feina d’un servei p煤blic, fa el que haurien de fer tots els municipis, el Consell Departamental i el Consell Regional. 

El batlle de Perpiny脿, Louis Aliot, bloqueja el futur de La Bressola nom茅s per ideologia. Quan el 30 de setembre va abusar del dret de preempci贸 no tenia cap projecte pel monestir Sant Clara, no se n’havia discutit en cap consell municipal, ni s’havia previst al pressupost de la ciutat els 1.200.000 euros per la compres i els centenars de milers d’euros per les obres. 

No 茅s el primer atac a la llengua i als s铆mbols catalans. Fa poques setmanes, sense cap av铆s va fer treure els r猫tols de les entrades de la ciutat redactats en catal脿, acusant primer els seguidors de la USAP i dels Dragons, per a m茅s tard explicar que era pel manteniment. Unes mentides inacceptables per part del batlle de la capital nord-catalana. 

Per a lluitar en contra l’anticatalanisme di l’ultradreta a Perpiny脿 el Col路lectiu 2 d’abril crida a manifestar-se a costat de La Bressola
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com