Novembre 18, 2022
Per Coordinadora Obrera Sindical
1,338 vistes

Aquest mes d鈥檃gost es va crear la secci贸 sindical de la COS a l鈥橝ssociaci贸 Impuls. La secci贸 naix per donar la m脿 a les treballadores de l鈥檈ntitat i defensar els nostres drets.

Davant d鈥檜ns serveis p煤blics de cures totalment precaritzats i externalitzats, des de la secci贸 sindical defensem que les condicions de les treballadores del sector impacten directament sobre les usu脿ries del servei. A millors condicions laborals, millor atenci贸.

Vivim una realitat quotidiana d鈥檌mpagaments de les hores extra, categories laborals inadequades, r脿tios que no s鈥檃justen a les necessitats tant de les persones usu脿ries com de les pr貌pies treballadores, etc.

Per tot aix貌, entenem que les prioritats han de canviar. L鈥檈stalvi no pot trepitjar les condicions de treball i vitals de les treballadores, ni la qualitat dels nostres serveis p煤blics.

Des de la secci贸 sindical volem reclamar una millora immediata de les nostres condicions laborals:

  • Realitzem cont铆nuament m茅s hores de les que preveuen els nostres contractes. Hores que queden registrades als controls horaris que se鈥檔s demana emplenar. Exigim, com preveu la legislaci贸 laboral, el pagament de les hores extres realitzades i l鈥檃mpliaci贸 de les hores als nostres contractes per adequar-se a les realitats de les feines que exercim. Unes tasques que requereixen de llargues jornades de planificaci贸, coordinaci贸 i avaluaci贸.
  • Els companys que treballen com a monitors de refor莽 amb casos d鈥檌nfants amb necessitats especials duen a terme una tasca especialment complexa, cuidant d鈥檌ndividus vulnerables i depenents, fent una feina especialitzada de cures, pedagogia i estimulaci贸 psicomotriu. El nivell de responsabilitat que assumeixen 茅s especialment elevat, fan tasca d鈥檈specialista i exercim que se鈥檒s reconega com a tal, dintre de la seua corresponent categoria laboral, amb incentius salarials i un salari adequat al treball dut a terme.
  • Si no ens desplacem amb el nostre vehicle personal no se鈥檔s paga cap plus de dist脿ncia al nostre salari. Exigim el pagament d鈥檃quest plus a tothom qui s鈥檋agi de despla莽ar fora del seu barri o municipi.
  • Els infants depenents no s贸n ramat, no podem acollir-los al campament com animalons als que custodiar durant unes quantes hores. Atendre a un sol infant amb elevats d猫ficits socials i comunicatius ja result especialment complexe, no ens podem permetre ficar sota la responsabilitat d鈥檜n sol treballador/a m茅s d鈥檜n infant que coincideixi amb aquesta definici贸. Entenem que hem de diferenciar entre diferents graus de depend猫ncia i necessitats especials i els casos de depend猫ncia m茅s extrems han de tindre una r脿tio m脿xima d鈥檜n infant per monitor especialista, en altres casos de menor grau de depend猫ncia podem admetre r脿tios m茅s elevades, tot i que mai superiors als 5 infants per treballador/a. Demandem tamb茅 comptar amb una definici贸 molt m茅s 脿mplia de les necessitats educatives especials, que incorpori tamb茅 a tots aquells infants i adolescents amb situacions sociofamiliars, culturals o econ貌miques vulnerables, aquells qui tinguen qualsevol tipus de desavantatge, discapacitat, problemes de conducta i/o qualsevol altra q眉esti贸 que demandi de nosaltres un major grau d鈥檃tenci贸 respecte dels altres infants i adaptaci贸.
  • A m茅s, Impuls, en la seua relaci贸 amb diferents ajuntaments, acull continuadament en les seues activitats alts percentatges d鈥檜suaris provinents dels serveis socials. Usuaris de contextos socioecon貌mics vulnerables, que configuren grups especialment dif铆cils d鈥檃tendre i que requereixen habilitats espec铆fiques i coneixements especialitzats. No podem atendre grups amb un alt percentatge d鈥檃quests infants amparats sota la r脿tio habitual. Exigim la disminuci贸 de r脿tios en funci贸 del percentatge d鈥檜suaris amb necessitats especials o provinents dels serveis socials.
  • Impuls, aix铆 com els diferents ajuntaments amb els que treballa, demanda de les seues treballadores i treballadors una feina i resultats d鈥檃lta qualitat: una pedagogia compromesa, que treballi en valors (ODS, participaci贸 activa鈥) amparada en metodologies que requereixen de coneixements i estudis o experi猫ncia especialitzada. No obstant aix貌 els salaris que rebem a canvi no es corresponen amb aquest nivell d鈥檈xig猫ncia, pagant-nos el salari m铆nim exigit per conveni. Un salari m铆nim demanda un nivell d鈥檈xig猫ncia m铆nim. Una alta exig猫ncia demanda un salari que es correspongui. Demandem un augment en els nostres salaris que es corresponguin amb la feina que estem realitzant.

Cal ficar la vida per sobre del capital i cuidar dels qui cuidem.

Organitzem-nos, defensem les nostres condicions de treball i de vida, millorem les vides de les nostres usu脿ries i usuaris.

Sindicar-se 茅s defensar-se!
Autor font: Sindicatcos.cat