Novembre 20, 2021
Per Nord-Estl Libertari
237 vistes


Not铆cia sobre Lucile Pelletier apareguda en el diari parisenc "Le Populaire" del 28 de novembre de 1934

Not铆cia sobre Lucile Pelletier apareguda en el diari parisenc Le Populaire del 28 de novembre de 1934

MEM脪RIA PROLET脌RIA DEL NORD-EST 

El 20 de novembre de 1906 neix a Saint-Cheron (Essonne, Illa de Fran莽a) l’anarquista i sindicalista revolucion脿ria Lucile Louise Simone Pelletier 

Destacada militant anarcocomunista revolucion脿ria, en 1931, a inst脿ncies de Pierre Monate, pass脿 diverses vegades la frontera del Pirineu Oriental i rest脿 unes temporades amb els companys de la CNT-AIT i de la FAI i va escriure diversos articles sobre la situaci贸 peninsular en La R茅volution Prol茅tarienne 

Lucile Pelletier: El 20 de novembre de 1906 neix a Saint-Cheron (Essonne, Illa de Fran莽a) l’anarquista i sindicalista revolucion脿ria Lucile Louise Simone Pelletier. Era filla de F茅lix Pelletier, inspector de l’Assist猫ncia P煤blica i lector de L’Humanit茅, i d’Eug茅nie Legorgeu.  

Sab茅 compaginar el treball amb els estudis de lletres i aconsegu铆 llicenciar-se.  

Cap el 1924, despr茅s de llegir les obres de Mikhail Bakunin i Piotr Kropotkin, s’adher铆 a l’anarcocomunisme i esdevingu茅 secret脿ria del grup anarquista dels XVII i XVIII Districtes de Par铆s (illa de Fran莽a), adherit a la Uni贸 Anarquista (UA). En aquesta 猫poca vivia al n煤mero 14 del carrer Val de Gr芒ce del V Districte de Par铆s.  

Cap el 1929 freq眉ent脿 l’equip editorial de La R茅volution Prol茅tarienne, revista amb la qual col路labor脿.  

Partid脿ria de la Plataforma Organitzativa animada per Piotr Arshinov i Nestor Makhno (芦Plataforma d’Arshinov禄), durant el congr茅s d’abril de 1930 de la Uni贸 Anarquista Comunista Revolucion脿ria (UACR) va ser nomenada responsable del Bulletin mensuel de la minorit茅 de l’Union Anarchiste-Communiste, que es public脿 entre el setembre de 1930 i el mar莽 de 1931.  

Tamb茅 estava afiliada al Sindicat d’Empleats P煤blics de la Confederaci贸 General del Treball Unit脿ria (CGTU) i col路labor脿 en Le Libertaire.  

En 1931, arran de la proclamaci贸 de la Rep煤blica Espanyola i a inst脿ncies de Pierre Monate, pass脿 diverses vegades la frontera del Pirineu Oriental i rest脿 unes temporades amb els companys de la Confederaci贸 Nacional del Treball (CNT.AIT) i de la Federaci贸 Anarquista Ib猫rica (FAI) i va escriure diversos articles sobre la situaci贸 peninsular en La R茅volution Prol茅tarienne. En el n煤mero 181 (25 d’agost de 1934) d’aquesta revista public脿 la necrol貌gica de Nestor Makhno.  

El 28 de novembre de 1934, a la Sala Laporte de Par铆s, mantingu茅 una controv猫rsia amb el socialista Rous sobre la Revoluci贸 d’Octubre d’Ast煤ries. En aquests anys vivia al n煤mero 141 del carrer Broca del XIII Districte de Par铆s.  

En 1935 el seu nom figurava en un llistat de domicilis d’anarquistes de la regi贸 parisenca a controlar per la policia.  

En 1935 aprov脿 unes oposicions d’inspector de l’Assist猫ncia P煤blica i va ser traslladada al departament de Mosa (Lorena, Gran Est), per貌 aprov脿 unes noves oposicions de redactora administrativa general de l’Assist猫ncia P煤blica i retorn脿 a Par铆s, romanent en aquesta tasca fins el 1968.  

En aquesta conjuntura milit脿 en la Federaci贸 de Serveis P煤blics de la Confederaci贸 General del Treball (CGT) reunificada.  

Despr茅s de l’Alliberament, s’afili脿 a la Secci贸 Francesa de la Internacional Obrera (SFIO).  

Quan l’escissi贸 sindical cegetista dels anys 1947 i 1948, constitu铆, amb la majoria de col路legues de la Inspecci贸 Hospital脿ria, l’aut貌nom Syndicat de Cadres de l’Assistance Publique (SCAP, Sindicat de Quadres de l’Assist猫ncia P煤blica), i, amb sindicats similars de les administracions parisenques (Prefectures), particip脿 en la creaci贸 de la Union des Syndicats de Cadres (USC, Uni贸 dels Sindicats de Quadres). 

En 1956 abandon脿 l’SFIO i va ser nomenada secret脿ria general de l’SCAP fins a la seva jubilaci贸.  

Lucile Pelletier va morir el 15 d’octubre de 1991 al V Districte de Par铆s. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com