Juny 13, 2022
Per Nord-Estl Libertari
282 vistes

Els partits independentistes al Congrés espanyol demanen la compareixença del policia infiltrat 

CUP, Junts, PDeCAT i ERC han sol·licitat la presència de l’agent de la policia espanyola I. J. E. G. a la Comissió d’Interior. Sota la identitat falsa Marc Hernàndez Pon, s’ha infiltrat durant dos anys a l’esquerra independentista i al moviment pel dret a l’habitatge 

La Universitat de Barcelona confirma que l’infiltrat Marc Hernàndez Pon va fer l’examen d’accés i es va matricular aportant un DNI 

El Departament d’Universitats de la Generalitat de Catalunya va donar per vàlida la documentació falsa aportada pel policia i va incorporar el seu nom a la llista de les persones que havien superat la prova d’accés per a majors de 25 anys 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 13/06/2022.- Llegim a Directa que arran de la investigació publicada per la Directa el 7 de juny, la CUP, Junts, PDeCAT i ERC han sol·licitat la compareixença de l’agent de la policia espanyola I. J. E. G., que entre altres coses va estudiar criminologia a Girona. Sota la identitat falsa Marc Hernàndez Pon, l’agent s’ha infiltrat durant dos anys en el moviment pel dret a l’habitatge a través de Resistim al Gòtic i en l’esquerra independentista per mitjà del Casal Popular Lina Òdena, fins a esdevenir coordinador del nucli del campus Mundet de la Universitat de Barcelona (UB) del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC). 

La Junta de Portaveus és qui ha d’avalar la compareixença, que es votarà a la Comissió d’Interior, presidida per José Luis Ábalos, del PSOE. Per ara, l’única manifestació per part del Govern espanyol ha arribat per part del ministre d’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, qui ha titllat el cas d'”especulacions sense cap prova“. La Directa va contactar amb el Ministeri, que ha declinat fer declaracions i va dirigir el mitjà a la Direcció General de Policia, a Madrid, que no va voler ni confirmar ni desmentir el cas, amb un breu “no tenim res a dir“. 

Precisament, el dia que la Directa va publicar la investigació, els mateixos partits independentistes ja van demanar la compareixença de Grande-Marlaska, que s’haurà de resoldre en les dues setmanes vinents. A més, la CUP va registrar una bateria de preguntes al Parlament de Catalunya dirigides a la Conselleria d’Interior i a la d’Universitats, i des del Congrés dels Diputats espanyol per al govern de Pedro Sánchez. Per la seva banda, Junts també ha registrat al Senat espanyol algunes preguntes per saber si el Govern espanyol dona validesa a la informació sobre l’operació i perquè en doni detalls. 

Entre les qüestions que es demanen aclarir, tant la CUP com Junts, hi ha les raons de la infiltració i si actualment hi ha altres agents infiltrats a l’esquerra independentista o a altres organitzacions polítiques i moviments socials a Catalunya. La CUP, a més, interroga el Govern espanyol sobre el cost que ha tingut per a les arques públiques l’operació policial, si existeix una causa judicial oberta contra el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), el Casal Popular Lina Òdena o Resistim al Gòtic o si el pis on vivia l’agent camuflat forma part dels béns que té a la seva disposició el CNI

La UB confirma que l’infiltrat Marc Hernàndez Pon va fer l’examen d’accés i es va matricular aportant un DNI 

La falsa identitat d’estudiant del policia que es va infiltrar durant dos anys a l’esquerra independentista i al moviment pel dret a l’habitatge es va validar mitjançant la prova d’accés universitari per a majors de 25 anys i amb un Document Nacional d’Identitat que no va aixecar cap sospita. 

Així ho han confirmat a la Directa fonts de la Universitat de Barcelona (UB), que afegeixen que “no tenim constància que –mai en la història de la UBs’hagi produït una situació similar“. La Unitat de Comunicació Institucional de la Universitat ha avançat a la Directa que “en cas que es demostrés l’ús fraudulent d’un document públic com el DNI s’adoptarien les mesures legals pertinents“. 

De fet, segons ha pogut verificar aquest mitjà, a Marc Hernàndez Pon se li va assignar el Número d’Identificació de la Universitat de Barcelona i el correu electrònic corporatiu [[email protected]] amb el seu nom fals. Mitjançant aquestes dades se’l va incorporar a la llista d’estudiants de cadascuna de les assignatures a les que es va matricular i assistia amb normalitat tant a les formacions telemàtiques com a les presencials. Una de les pràctiques del grau d’Educació Social on l’infiltrat va haver de fer un major esforç d’interpretació fou un capítol de la Ràdio de l’Oprimit que es va arribar a enregistrar i va quedar penjat a Youtube el 17 de maig. Hernàndez Pon simulava ser l’Ahmed, un migrant marroquí que va arribar fa sis anys a Catalunya, i detallava totes les problemàtiques que patia i com rebia suport des de les entitats locals. 

L’alumnat demana explicacions a la UB 

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans ja ha reclamat al rector de la Universitat de Barcelona una ràpida investigació i que “es depurin les responsabilitats personals i polítiques d’aquells que han autoritzat o han permès que s’infiltrin agents en els moviments polítics“. En aquest sentit, el Consell de l’Alumnat de la UB, ha denunciat “l’espionatge de la Policia Nacional espanyola dins la Universitat“, ha anunciat que està “en contacte amb l’equip rectoral per donar suport a les possibles accions legals que es puguin emprendre” i ha manifestat el suport “a tots els col·lectius de la comunitat universitària afectats: estudiants, PDI i PAS“. 

El Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya, per la seva banda, considera “altament alarmant el fet que algú amb documentació falsa pugui accedir als estudis que donen accés a la nostra professió” i rebutja “tota actuació que pugui vulnerar el lliure exercici del dret a l’associació, reunió i manifestació de la ciutadania o que pugui promoure’n la criminalització“. A més, donen suport a “la decisió de l’equip rectoral de la UB d’activar els seus serveis jurídics per portar a terme l’anàlisi del cas per identificar i confirmar possibles irregularitats, estudiar-ne les implicacions i prendre les accions legals corresponents“. 

Des de l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (OSPDH) de la UB també han emès un comunicat on manifesten “l’absolut rebuig a una nova maniobra bruta dels anomenats ‘serveis’ secrets policials de l’Estat espanyol contra les mostres de dissidència política, social, econòmica i acadèmica a Catalunya“. Iñaki Rivera, professor de la facultat de Dret i director de l’OSPDH, detalla que estan “a l’espera d’explicacions oficials de tots els estaments implicats en aquesta demostració de guerra bruta, i de la depuració de responsabilitats perquè aquests greus incidents no tornin a quedar impunes“. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com