Abril 13, 2021
Per Nord-Estl Libertari
170 vistes

L’oposici贸 al macro abocador de Vacamorta vol que s’investigui el director de l’Ag猫ncia de Residus de Catalunya per desobedi猫ncia 

Recorren al TSJC perqu猫 forci la Generalitat a buidar ja l’abocador 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Cru茂lles (Cru茂lles, Monells i Sant Sadurn铆 de l’Heura, Gavarres, Baix Empord脿, comtat de Girona) 13/04/2021.- Segons un despatx de l’Ag猫ncia Catalana de Not铆cies, ahir, el Govern de la Generalitat de Catalunya va fer p煤blic que optava per traslladar els residus del macro abocador tancat de Vacamorta, a Puig Vent贸s de Cru茂lles (Cru茂lles, Monells i Sant Sadurn铆 de l’Heura, Gavarres, Baix Empord脿, comtat de Girona), a un radi m脿xim de 80 quil貌metres i que ja estudia on fer un nou abocador. I avui, l’oposici贸 a l’abocador de Vacamorta ha tornat a collar el Govern de la Generalitat perqu猫 executi el buidatge d’una vegada per totes. 

La Plataforma Alternativa a l’Abocador de Cru茂lles (PAAC) i el CEPA-EdC han presentat un nou incident d’execuci贸 de sent猫ncia al Tribunal Superior de Just铆cia de Catalunya (TSJC). 脡s el segon que interposen davant la Sala Contenciosa que, ara fa deu anys, va dictar la sent猫ncia que obligava a retirar els 2,7 milions de tones de deixalles que s’acumulen al subs貌l del paratge de Vacamorta. 

A l’escrit l’oposici贸 al macro abocador es repassa tot el recorregut judicial que ha tingut l’afer judicial de Vacamorta. Partint de la primera sent猫ncia del TSJC, passant per la del Tribunal Suprem i acabant per tots els recursos i incidents que ha interposat tant una com altra part. 

Tant la PAAC com el CEPA-EdC subratllen que, de tot plegat, se’n despr猫n “la voluntat manifesta” de la Generalitat de Catalunya d’incomplir la sent猫ncia que obliga a buidar l’abocador. Asseguren que a principis del 2020 els treballs per retirar les deixalles i restaurar el paratge ja s’haurien d’haver enllestit. Per貌 que a dia d’avui “l’execuci贸 de la sent猫ncia ni tan sols s’ha iniciat“. 

Des de l’oposici贸 ve茂nal i social ecologista s’acusa la Generalitat de Catalunya d’haver “intentat incomplir els terminis de manera reiterada” per evitar buidar Vacamorta i s’assegura que ha fet d’aix貌 “una aposta estrat猫gica“. “Un cop ha iniciat els projecte d’estudi del buidatge i les proves pilot, ha utilitzat qualsevol moment per dilatar encara m茅s el procediment“, es subratlla a l’escrit que han presentat davant del TSJC. 

Investigar el director de l’Ag猫ncia de Residus de Catalunya 

A l’escrit, l’oposici贸 al macro abocador de Vacamorta recorda que l’estiu de l’any passat –i precisament, a inst脿ncies del TSJC– el Departament de Territori de la Generalitat va nomenar Josep Maria Tost com a “responsable personal” de l’execuci贸 de la sent猫ncia. Per aix貌, assenyalen el director de l’Ag猫ncia de Residus de Catalunya (ARC) per aquest “incompliment manifest i reiterat” i reclamen que, en paral路lel a ordenar que es buidi l’abocador, se l’investigui per desobedi猫ncia. 

Concretament, interessem que es dedueixi testimoni de particulars al jutjat d’instrucci贸 de Barcelona per la possible comissi贸 d’un delicte de desobedi猫ncia per part del senyor Josep Maria Tost“, recull l’incident presentat davant del TSJC. 

Executar la fian莽a i l’asseguran莽a 

En paral路lel, la PAAC i el CEPA-EdC tamb茅 volen que l’alt tribunal catal脿 forci el Govern de la Generalitat a utilitzar tant la fian莽a com els diners de l’asseguran莽a de danys contractada per l’antiga gestora de Vacamorta (Recuperaci贸 de Pedreres SL). Ho reclamen “expressament” al TSJC davant l’argument de la Generalitat que la millor opci贸 茅s segellar el dip貌sit i deixar els residus all脿 on s贸n ara, perqu猫 buidar l’abocador t茅 “un elevat cost econ貌mic“. 

Segons recull l’incident d’execuci贸, quan la Generalitat va concedir la llic猫ncia ambiental de Vacamorta (que ha estat el focus del litigi), l’empresa Recuperaci贸 de Pedreres SL va dipositar una fian莽a inicial de 209.301,21 euros (que s’anava incrementant en funci贸 de les tones de deixalles que s’anaven llan莽ant a l’abocador). 

A aquesta fian莽a, se n’hi va afegir un d’addicional de 118.406,25 euros. I a aix貌, s’hi suma una p貌lissa d’asseguran莽a contractada per la gestora de l’empresa per cobrir danys accidentals al medi ambient (que ascendia a 900.000 euros). 

Afer de Jordi Pujol Ferrusola 

Per 煤ltim, l’incident d’execuci贸 de sent猫ncia tamb茅 recorda que l’abocador de Vacamorta 茅s una de les operacions que s’analitza “amb detall” dins el conegut com a Cas Pujol. L’oposici贸 recorda que el Jutjat Central d’Instrucci贸 N煤m. 5, a la interlocut貌ria que tancava la investigaci贸 i la transformava en procediment abreujat, ja recollia que Jordi Pujol Ferrusola (un empresari de Recuperaci贸 de Pedreres SL) hauria rebut “contraprestacions” i “beneficis ingents” per l’obertura de Vacamorta “a trav茅s d’una complexa estructura societ脿ria“. 

Per aix貌, “atesa l’ombra de corrupci贸 pol铆tica que plana sobre la inexecuci贸” de la sent猫ncia que obliga a buidar Vacamorta, tant la PAAC com el CEPA-EdC demanen al TSJC que comuniqui la resoluci贸 de l’incident a la Fiscalia Anticorrupci贸, perqu猫 tamb茅 es tingui en compte per al Cas Pujol en cas que acabi en condemna. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com