Novembre 15, 2021
Per Antifeixistes
139 vistes


El Val猫ncia CF ja ha tancat la porta al retorn del grup ultra a l鈥檈stadi i assegura que 鈥渞ebutja qualsevol col路laboraci贸 amb Ultra Yomus鈥

Per Joan Canela, publicat a P煤blic 鈥 14/11/2021

El diumenge 7 de novembre, Alfredo Soler, un jove de 22 anys, va ser atacat per deu persones que van pegar-li puntades de peu, colps de puny i van colpejar-lo amb objectes contundents, a m茅s d鈥檃mena莽ar-lo amb una navalla. Els agressors, que no han estat identificats, van cridar-li que 鈥esto es el Reino de Valencia!鈥, tal com el mateix Soler explicava l鈥檈ndem脿 davant de les c脿meres de la televisi贸 p煤blica valenciana. El motiu sembla que seria vestir una dessuadora amb el lema 鈥Working Class鈥. Els fets van succeir al carrer Serpis, molt a prop de l鈥檈stadi del Mestalla i poc despr茅s del partit que va enfrontar el Val猫ncia CF amb l鈥橝tl茅tico de Madrid.

Casual o no, l鈥檃gressi贸 va coincidir amb l鈥anunci de la refundaci贸 dels Ultra Yomus, la penya valencianista vinculada a l鈥檈xtrema dreta i protagonista de nombroses agressions, amenaces i fets violents durant els 煤ltims anys. Fins a 13 dels seus integrants, per exemple, han estat encausats pels atacs en plena llum del dia el 9 d鈥檕ctubre del 2017 al centre de Val猫ncia. La dissoluci贸 de la grada d鈥檃nimaci贸 jove del Mestalla, la Curva Nord, a principis d鈥檕ctubre, despr茅s de moltes tensions amb la direcci贸 del club, precisament per la pres猫ncia d鈥檜ltradretans condicionant les seues activitats.

Amb tot, semblaria que la fi de la grada d鈥檃nimaci贸 podria deixar un espai que els antics Yomus es podien apressar a intentar omplir i van demanar fins i tot reunir-se amb la directiva del club. Per貌, de nou, aquesta els ha tancat la porta a la cara. En un conc铆s comunicat, el Val猫ncia CF recorda que 鈥渧a expulsar als radicals del Camp de Mestalla por primera volta en la hist貌ria l鈥檃ny 2019. Aquesta decisi贸 no t茅 marxa enrere. El Val猫ncia CF reafirma la seua posici贸 i rebutja qualsevol col路laboraci贸 amb Ultra Yomus鈥. Per貌 no sembla que la pres猫ncia de feixistes al Mestalla haja d鈥檃cabar-se tan f脿cilment.

鈥淎ix貌 del retorn dels Yomus s鈥檋auria d鈥檃garrar amb pinces 鈥揺xplica a P煤blic Sergi Aljil茅s, president de la penya valencianista Colla Blanc-i-negra-, ja que en realitat mai han marxat. Amb m茅s o menys intensitat, sempre hi ha hagut amenaces鈥. Precisament, aquesta penya ha denunciat haver rebut diverses amenaces, tant el dia del partit contra l鈥橝tl茅tico de Madrid com a trav茅s de les xarxes socials. Recentment, els membres de Yomus que controlaven la Curva Nord van intentar reduir les cr铆tiques i protestes contra Meriton [l鈥檈mpresa propiet脿ria del club] per 鈥渋ntentar caure鈥檒s b茅 i aconseguir guanyar-se la seua simpatia鈥, explica Aljil茅s. Per aix貌 ara celebra la reacci贸 del club: 鈥渃alia un posicionament clar de qu猫 mai tornarien鈥.

El paper de Basti贸n Frontal

La refundaci贸 dels Yomus, per貌, t茅 tamb茅 un altre component totalment extraesportiu i que ha passat molt m茅s desapercebut. Segons expliquen fonts de l鈥檃ntifeixisme valenci脿 que demanen mantenir-se en l鈥檃nonimat, al darrere hi ha una operaci贸 del grupuscle nazi madrileny, Basti贸n Frontal, per tal d鈥檌mplantar-se a Val猫ncia.

Basti贸n Frontal 茅s l鈥檕rganitzaci贸 que es troba darrere de moltes de les darreres de les manifestacions d鈥檕di a la capital espanyola, com la manifestaci贸 hom貌foba de Chueca, les campanyes contra els menors migrants o l鈥intent de rebentar un acte de Pablo Iglesias a les passades eleccions auton貌miques.

鈥淎ra estan intentant estenent-se des de Madrid a diferents llocs, amb una estrat猫gia de tornar als anys 90 i el seu feixisme de carrer, amb moltes agressions i viol猫ncia 鈥揺xpliquen els antifeixistes-, per貌 s鈥檋an trobat que ac铆 no hi ha hagut relleu generacional, s贸n els mateixos que llavors, la vella gu脿rdia que s鈥檋a quedat sola, Espa帽a 2000 ha quedat molt ranci. Aix铆 que han pensat que els Yomus serien m茅s atractius i els ajudaria a reclutar xavals鈥.

Segons expliquen aquestes fonts, els mesos d鈥檈stiu van ser especialment tensos a Val猫ncia, amb visites constants de membres de Basti贸n Frontal des de Madrid i cont铆nues agressions i topades. 鈥淧odien arribar a ajuntar-se fins a 40 nazis, amb banderes amb l鈥檈sv脿stica pels carrers de Val猫ncia sense tindre problemes. Al final vam aconseguir contindre鈥檒s, per貌 ens va costar. Si no va passar res greu, 茅s perqu猫 els vam plantar cara鈥.

Precisament d鈥檃questes batalles estiuenques han quedat quatre antifeixistes acusats per la policia per lesions lleus i delicte d鈥檕di contra els nazis. Els denunciants s贸n alguns dels l铆ders de Basti贸n Frontal, que asseguren que van ser atacats 鈥減er sorpresa鈥 i 鈥渟ense cap provocaci贸 pr猫via鈥, i que van endur-se la pitjor part, tal com pot llegir-se a l鈥檃testat policial al qual ha tingut acc茅s P煤blic.
Autor font: Antifeixistes.org