Desembre 2, 2020
Per Nord-Estl Libertari
418 vistes


ACN

L’Hospital de Campdevànol decideix atendre només pacients amb covid-19 

Els malalts que hagin d’ingressar per altres patologies seran derivats als hospitals de l’entorn, com el d’Olot 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Campdevànol (Ripollès, comtat d’Osona) 02/12/2020.- Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies, l’Hospital de Campdevànol (Ripollès, comtat d’Osona) no ingressarà cap pacient que no sigui positiu de coronavirus-19. Ho farà, com a mínim, durant una setmana per tal de “tallar d’arrel” el brot de covid-19 que afecta al centre, on a hores d’ara hi ha 26 persones pacients i 18 persones professionals sanitàries positives. 

A partir d’aquest dimecres, les malaltes i els malalts que hagin d’ingressar per qualsevol altra malaltia seran derivats als hospitals de l’entorn, com el d’Olot (la Garrotxa, comtat de Besalú). 

El brot es va detectar el 4 de novembre, quan un dels professionals del centre va donar positiu. En total, ha afectat 29 pacients i 16 professionals. A més, s’han registrat tres defuncions. La dràstica mesura arriba després d’haver suspès totes les intervencions quirúrgiques amb ingrés. 

El doctor Joan Grané, director gerent de l’Hospital de Campdevànol, ha qualificat la situació de “crítica“. En roda de premsa, ha explicat que des del centre sanitari s’estan duent a terme tots els protocols, però malgrat això “el bitxo és dins de l’hospital” i “no està controlat“. Per aquesta raó, després d’haver suspès, primer, totes les visites, i després les intervencions quirúrgiques que requerien ingrés, el centre ara ha optat “per aquesta dràstica mesura“. Així, fins dimecres vinent tots els ingressos no covid-19 seran derivats –després de corroborar que no tenen el virus– als hospitals de l’entorn. En primera instància seran duts a Olot i, si no, Vic (Plana de Vic, Osona, comtat d’Osona ) o Girona (Gironès, comtat de Girona). Segons el mateix Grané, d’acord amb la mitjana d’ingressos actuals, podria afectar a una vintena de persones per setmana. 

Per tal d’implementar la mesura, l’Hospital de Campdevànol ha redistribuït tots els pacients positius en una unitat del centre i, en una altra unitat independent, s’han concentrat 5 malalts que no tenen covid-19 i que estan a punt de rebre l’alta. L’objectiu és poder deslliurar aquest espai per així desinfectar-lo adequadament i poder tornar a permetre ingressos de pacients no covid com més aviat millor i sense perill de poder-se infectar per la malaltia. 

La mesura serà vigent durant una setmana i dimecres vinent es tornarà a valorar si cal continuar aplicant-la o no. “No descartem actuacions més contundents“, ha avançat Grané, tot apel·lant a que potser caldrà ajornar l’activitat hospitalària. En paral·lel, aquest divendres és previst que els serveis de vigilància epidemiològica visitin el centre per veure quins altres protocols es podrien implantar. 

Xifres similars a la primera onada 

Durant la primera onada, l’Hospital de Campdevànol va arribar a tenir ingressats 34 pacients amb covid-19. El brot actual ja ha afectat 29 pacients. Pel que fa a la plantilla, en aquests moments són positius 18 dels 215 treballadors. 

Grané s’ha mostrat preocupat perquè el brot que afecta l’hospital coincideix amb les primeres fases de desescalada “en un moment en què al Ripollès la situació no està controlada“. “Veurem com tot això afecta“, ha assegurat. 

L’Hospital d’Olot atendrà els ingressos de pacients sense covid derivats de Campdevànol 

La Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa ha començat a revertir algunes de les mesures adoptades a finals d’octubre davant de la disminució de pacients ingressats per coronavirus-19 al centre. De moment, s’han reobert les visites als pacients hospitalitzats a la unitat 1 i es mantenen les franges horàries a les unitats 3 i 4 per a pacients no covid-19. 

L’àrea quirúrgica ha recuperat l’activitat dels tres quiròfans i s’ha recuperat les cirurgies sense ingrés previstes, juntament amb les intervencions oncològiques i les urgents que no s’havien interromput. També donarà suport a l’Hospital de Campdevànol i atendrà els ingressos de pacients sense covid-19. 

La voluntat es continuar recuperant l’activitat normal i des del centre asseguren que si la situació no canvia, a partir de la setmana que ve es començaran a fer operacions amb ingrés no urgents ni oncològiques i que es recuperin progressivament totes aquelles que es van haver de suspendre fa unes setmanes. 

Pel que fa a les visites a la unitat 1 d’hospitalització, es permeten dos familiars per pacient i es poden visitar un cop al dia, en torn de matí o tarda. En aquesta ocasió, també s’han establert dos torns per setmana per tal de coincidir el mínim possible tots els familiars a la unitat. Pel que fa a les unitats 3 i 4 per a pacients no covid, només es permetran visites d’una persona els matins d’onze a dues i d’un màxim de 60 minuts. 

Aquesta setmana, a més, s’ha tornat a sectoritzar la unitat 3 d’hospitalització on ingressen els pacients amb coronavirus. La unitat compta amb 32 llits, 20 dels quals per a pacients amb covid-19. Paral·lelament, les classes de preparació del part i postpart es continuen fent de manera virtual. 

La disminució de la corba de contagis i, en conseqüència, d’ingressos als centres sanitaris, permetrà a l’hospital d’Olot donar suport a la comarca del Ripollès. A partir d’aquest dimecres, els pacients no covid que hagin d’ingressar a l’hospital de Campdevànol seran derivats al d’Olot o a altres centres de referència en funció del nivell assistencial que requereixin. 

L’Hospital d’Olot té un total de 10 pacients amb covid-19 ingressats. Pel que fa a professionals, en aquest moment hi ha 6 professionals positius amb covid-19. Durant el mes de novembre, han estat deu els pacients crítics que s’han traslladat als hospitals de referència amb unitat de cures intensives (UCI) i hi ha hagut vuit defuncions. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com