Febrer 15, 2021
Per Direta
230 vistes

L鈥檃ny 2010, en les eleccions al Parlament de Catalunya que es van celebrar el 28 de novembre, una formaci贸 obertament d鈥檈xtrema dreta i amb un discurs criminalitzador de la immigraci贸 va quedar a unes poques desenes de vots de poder obtenir el percentatge m铆nim per poder obtenir representaci贸 a Barcelona. Es tractava de Plataforma per Catalunya, grup germinat pel vigat脿 Josep Anglada, que va acabar sent expulsat del seu mateix partit quatre anys m茅s tard. Des de llavors, les crisis internes i la irrupci贸 del proc茅s independentista semblaven haver arraconat la possibilitat d鈥檜n sorpasso identitari i ultradret脿 a la cambra de la Ciutadella. Semblava que el seu momentum havia passat.

 


Fins aquest 14 de febrer de 2021. Encarnat ara en Vox (que va recollir el gruix de militants i dirigents de Plataforma per Catalunya quan aquesta formaci贸 es va autodissoldre el febrer de 2019), l鈥檈spai pol铆tic que predica un nacionalisme espanyol bel路ligerant, que proposa 鈥渆xpulsar la immigraci贸 il路legal鈥 del pa铆s, que pregona que Catalunya pateix una 鈥渋nvasi贸 isl脿mica鈥, que amabilitza la dictadura franquista i flirteja amb idees negacionistes amb l鈥檈pid猫mia de la COVID-19, tindr脿 una nodrida representaci贸 l鈥檋emicicle catal脿. Fins al punt que, amb un resultat que ha superat amb escreix les enquestes m茅s optimistes, Vox s鈥檋a erigit en el referent indiscutible de la dreta unionista a Catalunya, despr茅s de l鈥檈nsorrament de Ciutadans i amb un Partit Popular que no ha aconseguit abandonar la residualitat en qu猫 va recaure en els comicis de desembre del 2017.

Vox dobla en vots i en percentatge al Partit Popular (7,7% per 3,8%) i a Ciutadans en un ter莽 de la bossa de votants (que ha caigut fins al 5,5% del percentatge)

Amb un 97% del vot escrutat, l鈥櫭▁it del partit de Santiago Abascal, s鈥檈xpressa amb xifres contundents. Partint de zero, se situa com a quarta for莽a a l鈥檋emicicle catal脿, lluny del triplet hegem貌nic que conformen PSC, ERC i Junts, i superant en vora 30.000 vots la CUP i En Com煤 Podem, que li van al darrere. La comparativa 茅s, per貌, molt m茅s agreujant quan acudim a les forces amb qui es disputava l鈥檈spai pol铆tic de l鈥檜nionisme de dretes, del qual ha passat a ser la principal refer猫ncia. Dobla en vots i en percentatge al Partit Popular (7,7% per 3,8%) i a Ciutadans en un ter莽 de la bossa de votants (que ha caigut fins al 5,5% del percentatge). El partit liderat en aquestes eleccions per Carlos Carrizosa, que per ben poc no ha assolit la fita negativa de perdre un mili贸 de vots respecte al resultat que va obtenir el 21-D de 2017, ha estat sens dubte el principal calador de vots on ha pescat Vox.

M茅s enll脿 de vict貌ries anecd貌tiques en petits municipis com Vilamalla (a l鈥橝lt Empord脿), els m茅s de 200.000 vots de la proposta ultradretana (210.531 amb el 98% escrutat) es fonamenten sobretot en la seva implantaci贸 a la zona metropolitana de Barcelona en diverses ciutats de m茅s de 10.000 habitants, ha superat el 10% de percentatge de votants. Almenys en vint localitats s鈥檋a erigit en tercera for莽a i en un municipi, Badia del Vall猫s, ha aconseguit situar-se com a segona llista m茅s votada.Victimisme i 鈥榝ake news鈥

Vox fonamenta el seu 猫xit hist貌ric b脿sicament en receptes populistes basades consignes de f脿cil comprensi贸 i fake news repetides de forma extenuant com f贸rmules contra el descontentament i la crisi social provocada pel sotrac sanitari: retallar a fons una administraci贸 auton貌mica que des del seu relat tan sols s鈥檋a dedicat a fonamentar l鈥檌ndependentisme (鈥渆l separatismo鈥 en el llenguatge del partit) eliminant depend猫ncies el Diplocat o TV3, prometent mascaretes i tests anticovid massius i gratu茂ts per a tota la poblaci贸, ajudes a mansalva per a aut貌nomes i petites i mitjanes empreses espanyoles i una supressi贸 dr脿stica d鈥檌mpostos 鈥渜ue ahogan a los catalanes鈥. Afegim a la f贸rmula un programa identitari i d鈥檕di al for脿 amb el qual cap altra formaci贸 parlament脿ria li ofereix compet猫ncia (clausurar els centres d鈥檃collida de menors no acompanyades, suprimir les ajudes a migrants, tancar mesquites i fer fora imams fonamentalistes; i tamb茅 una bel路liger脿ncia contra l鈥檌ndependentisme fins a uns nivells inassumibles fins i tot per les formacions amb qu猫 competia pel target de votants m茅s espanyolista: portar als tribunals i a la pres贸 als dirigents sobiranistes, comen莽ant per Quim Torra, (鈥済olpistas鈥 en la seva ret貌rica) 鈥減or sus delitos contra la unidad de la naci贸n鈥.

El partit ultradret脿 tampoc ha escatimat esfor莽os en aprofitar la corba positiva dels seus 猫xits a les eleccions a les Corts espanyoles del 2019, que l鈥檋an situat com a tercera for莽a al Congr茅s, amb una pres猫ncia constant del seu l铆der estatal, Santiago Abascal, fent costat al candidat Ignacio Garriga (que tamb茅 茅s diputat per Barcelona a Madrid). I tamb茅 ha utilitzat desacomplexadament el 鈥渢othom contra Vox鈥 per victimitzar-se, aix铆 com les protestes antifeixistes contra la pres猫ncia de dirigents de la formaci贸 en la majoria de localitats on han fet campanya, a les quals no 茅s aliena l鈥檃posta del partit de fer actes al carrer en format de m铆ting tradicional (en una campanya en la qual la resta de formacions han apostat per la comunicaci贸 telem脿tica pel context epid猫mic).

El cop d鈥檈fecte ultradret脿 茅s de tal magnitud que li permetr脿 tenir representaci贸 al Parlament per totes les demarcacions, fita nom茅s assolida per PSC, ERC i Junts i la CUP

El cop d鈥檈fecte ultradret脿 茅s de tal magnitud que li permetr脿 tenir representaci贸 al Parlament per totes les demarcacions, fita nom茅s assolida per les tres forces hegem貌niques aquest 14-F (PSC, ERC i Junts) i la CUP. Entre els onze electes del partit, a part del seu ja medi脿tic cap de llista, Ignacio Garriga Vaz de Concicao, hi ha alguns exdirigents de la Plataforma per Catalunya, com Joan Garriga Dom猫nech (n煤mero 3 per Barcelona): cos铆 d鈥橧gnacio Garriga, exmembre de l鈥檈xecutiva de PxC, que ja va ser candidat al Parlament amb l鈥檃necd貌tica llista liderada per l鈥檈xdiputada del PP Montserrat Nebrera, Garriga 茅s un habitual dels actes del club Empel, un local del barri de Sant Gervasi de Barcelona que ha esdevingut punt de trobada de tot l鈥檈spectre ultradret脿. Un cas semblant 茅s el de M贸nica Lora Fuster, exregidora del partit d鈥橝nglada a Matar贸 i que va sonar en algun moment per liderar la candidatura en les actuals eleccions. Tant Joan Garriga com Lora estan en espera de judici acusades de delicte d鈥檌ncitaci贸 a l鈥檕di per un jutjat de Reus despr茅s que una associaci贸 de migrades els denunci茅s pels missatges de la campanya de Plataforma per Catalunya a les municipals del 2011, en qu猫 acusaven la poblaci贸 d鈥檕rigen for脿 d鈥檃caparar ajudes p煤bliques i llocs de feina i de mantenir vincles amb m脿fies i grups delictius.


L鈥檈xtrema dreta independentista, residual

El resultat de Vox 茅s sens dubte la gran not铆cia per a la ultradreta aquest 14-F, per貌 en aquests comicis l鈥檈spectre ideol貌gic de l鈥檈xtremisme identitari tenia un altre cap铆tol obert. El Front Nacional de Catalunya, una proposta amb un discurs de m脿 dura amb la immigraci贸 i que agita l鈥檈spantall de l鈥檌slamisme radical, per貌 sumant-hi un independentisme fonamental amb un discurs identitari i essencialista catal脿, tamb茅 va aconseguir els avals per presentar-se a les quatre demarcacions. En les llistes d鈥檃questa formaci贸 fundada a finals dels anys 90 i sense vincles amb l鈥檋ist貌ric FNC sorgit durant el franquisme, s鈥檋i apleguen diverses persones amb vincles i passat en els diversos tentacles de l鈥檈xtrema dreta i el neonazisme a Catalunya, tal com demostrava un recent article publicat a El Temps, com per exemple, el seu actual president, Xavier Andreu, vinculat a l鈥檕rganitzaci贸 filonacionalsocialista CEDADE.

Per cada votant del Front Nacional de Catalunya cal comptar-ne fins a 44 de Vox

La collita de vots del FNC ha estat, per貌, m茅s que residual. 4.928 sufragis (un 0,1% del global). Nom茅s a Ripoll, suposat feu d鈥檃quest ideari (on va obtenir una regidora a les 煤ltimes municipals, S铆lvia Orriols, tot i que ha abandonat el partit), ha assolit un anecd貌tic 1% dels sufragis. La comparativa amb la ultradreta espanyolista 茅s del tot eloq眉ent: per cada votant del FNC cal comptar-ne fins a 44 de Vox.
Autor font: Directa.cat