Abril 20, 2021
Per Nord-Estl Libertari
37 vistes

El «thriller» de Roger Torrent 

L’expresident del Parlament de Catalunya presenta Pegasus, on narra l’espionatge que va patir 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 20/04/2021.- Llegim al Diari de Girona que hi ha la presentació del llibre Pegasus. El diputat d’ERC Roger Torrent va presentar ahir a Girona el seu llibre Pegasus, que narra el cas d’espionatge que va patir quan era president del Parlament de Catalunya. «És una història inquietant perquè sabem que és veritat», va afirmar el periodista Josep Maria Fonalleras. 

Poc es podia imaginar Roger Torrent que una videotrucada de WhatsApp que ni tan sols va arribar a contestar seria la «porta d’entrada» del programa d’espionatge Pegasus al seu mòbil quan era president del Parlament de Catalunya. «Llavors te n’adones de com n’ets de vulnerable, perquè veus que tens tota la teva vida a un clic», admet Torrent.  

El diputat d’ERC va presentar ahir a Girona el llibre que ha escrit arran d’aquesta experiència, Pegasus (Ara Llibres), en un acte organitzat conjuntament per les llibreries Geli, Llibreria 22 i Empúries. Torrent va comptar amb Guillem Terribas com a mestre de cerimònies, i amb l’escriptor Josep Maria Fonalleras i la professora de Ciència Política Gemma Ubasart com a acompanyants.  

A l’acte s’hi van deixar veure cares d’ERC a les comarques gironines, com la diputada Anna Caula, el vicealcalde de Girona, Quim Ayats, o l’alcalde de Sarrià de Ter, Narcís Fajula. 

«És el llibre d’en Roger Torrent, però no és el llibre d’un polític», va advertir Fonalleras, que va assegurar que «la història és inquietant perquè sabem que és veritat». Segons va indicar Torrent, Pegasus és un programa espia desenvolupat a Israel que només poden comprar els governs i les forces i cossos de l’Estat, i que habitualment s’utilitza per combatre el terrorisme i el crim organitzat. De fet, aquest programa va ajudar a detenir el Chapo Guzmán. «Això podria ser-ne un ús legítim», va assenyalar Torrent. Segons va recordar, però, el Pegasus també s’ha utilitzat per espiar el CEO d’Amazon i el propietari del Washington Post, Jeff Bezos, a qui posteriorment es va fer xantatge, i el periodista Jamal Khashoggi, assassinat l’any 2018 al consolat d’Aràbia Saudita a Turquia. 

Segons Torrent, des d’ERC feia temps que eren conscients que podien patir algun tipus d’espionatge, i de fet ja s’havien acostumat a deixar el mòbil i les tauletes a fora quan havien de celebrar una reunió. «Tot i això, una cosa és saber-ho i l’altra és comprovar-ho. Sents que xucla la teva vida, perquè no només et pot robar la informació del mòbil, sinó que també pot activar remotament la càmera i el micròfon», va explicar. «Et roba la intimitat, fa una pesca d’arrossegament a veure què troba. I una frase aïllada, treta de context, et podria enfonsar», va assenyalar. 

Per a Torrent, la «diferència entre una democràcia consolidada i una que no ho és és com reacciona l’Estat davant d’un cas d’aquests». I és que va assumir que «les clavegueres de l’Estat poden tenir un funcionament autònom, però considera que «això no hauria de poder podrir tot el sistema». En el cas de l’Estat espanyol, recorda que la comissió d’investigació política que van demanar nou partits «està desada en un calaix». Per això, lamenta que, tot i haver anat per la via judicial, no s’hagi impulsat encara una investigació política del cas. I entre la dicotomia plantejada per Usabart, sobre si un cas d’aquestes característiques és «una poma podrida» o quelcom més sistèmic, Torrent va recordar que, més enllà de la «policia patriòtica» que realitza l’espionatge, hi ha altres elements –per exemple, de l’àmbit judicial o mediàtic– que també contribueixen a l’engranatge. 

Finalment, preguntat per Fonalleras sobre si una hipotètica República Catalana utilitzaria el programa Pegasus, Torrent va afirmar que «per a fins espuris, no».  
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com