Novembre 20, 2021
Per Nord-Estl Libertari
241 vistes


Les UCI tornen a superar les 100 persones ingressades al Principat de Catalunya, tornen a pujar la Rt (1,50) i el risc de rebrot (187) al Principat de Catalunya 

Si no es prenen mesures per frenar el contagi, s’haur脿 de limitar l’acc茅s al Ripoll猫s禄. El risc de rebrot de la comarca supera els 1.000 punts i tots els indicadors epidemiol貌gics s贸n els m茅s alts del Principat de Catalunya 

Totes les persones mortes pel virus a Girona en l’煤ltima onada eren pacients no vacunades. La Unitat de Cures Respirat貌ries Interm猫dies (UCRI) del Trueta ha tractat m茅s de 400 persones durant el primer any de funcionament 

Les Fires de Sant Narc铆s no han fet cr茅ixer els casos. El cap de l’UCI del Trueta considera que la clau 茅s que els esdeveniments es facin a l’exterior o en llocs ventilats 

El Govern de la Generalitat decidir脿 la setmana vinent si amplia l’煤s del passaport Covid 

Les poblacions de les comarques gironines amb l’铆ndex de risc de rebrot m茅s elevat, entre altres, s贸n Campdev脿nol (2.177), Ripoll (1,924), Sant Pau de Seg煤ries (923), la Vall d’en Bas (872), Torroella de Fluvi脿 (824), Llagostera (596), l’Escala i Emp煤ries (531), Ma莽anet de la Selva (491), Olot (421), Sarri脿 de Ter (330), Sant Juli脿 de Ramis (317), Blanes (313), Figueres (304), Roses (285), Camprodon (282), Lloret de Mar (268). Girona (242), Arb煤cies (182), Llan莽脿 (178), Sant Hilari Sacalm (166), Angl猫s (166), Pals (165), Santa Cristina d’Aro (154), Salt (153), Palam贸s (151), Ribes de Freser (147), Vilamalla (146), la Bisbal d’Empord脿 (146), Banyoles (114), Torroella de Montgr铆 i l’Estartit (106) i Palafrugell (100) 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Campdev脿nol (Ripoll猫s, comtat d’Osona) 20/11/2021.- Llegim a VilaWeb que tornen a pujar la Rt (1,50) i el risc de rebrot (187) al Principat de Catalunya. El Departament de Salut de la Generalitat ha declarat 4 persones hospitalitzades m茅s a causa de covid-19 (405) i 4 casos cr铆tics m茅s a l’UCI (101). S’han notificat 1.487 casos nous confirmats per PCR o TA aquestes darreres 24 hores, que situen el total des del comen莽ament de la pand猫mia en 941.025. A m茅s, s’han notificat 5 persones pacients mortes m茅s (24.079). El 4,18% de les proves d’aquesta setmana han tingut resultat positiu. La incid猫ncia acumulada a 14 dies augmenta de 120,31 a 128,18, i a 7 dies ho fa de 73,61 a 78,88. 

Malalts ingressats: 424 (+19). Malalts atesos a les UCI: 101 (+4). Total de casos detectats acumulats: 1.021.269 (+1.487). Total de morts: 24.079 (+5). Total amb la vaccinaci贸 completa: 5.916.455 (+3.195). Total de vaccinats amb la primera dosi: 6.011.417 (+2.266). Total de vaccinats amb la tercera dosi: 405.208 (+14.233). 

El risc de rebrot al Ripoll猫s supera els 1.000 punts i tots els indicadors epidemiol貌gics s贸n els m茅s alts del Principat de Catalunya 

Llegim al Diari de Girona. 芦El creixement de casos al Ripoll猫s est脿 descontrolat禄, aix铆 ho ha definit el gerent de l’Hospital de Campdev脿nol (Ripoll猫s, comtat d’Osona), Joan Gran茅, al Diari de Girona. De fet, la situaci贸 actual recorda, ni m茅s ni menys, la viscuda aviat fa un any, quan durant les vacances de Nadal la Generalitat va decidir confinar la comarca, juntament amb la Baixa Cerdanya, per reduir el creixement de positius. En aquell moment, per貌, l’escenari encara era pitjor perqu猫 es va produir un brot intern a l’hospital, fet que va complicar la gesti贸 de la pand猫mia de covid-19, i la vacunaci贸 estava en plena fase inicial. 

Tot i aix铆, pel que fa als indicadors de contagi, estan seguint la mateixa evoluci贸 que el desembre i gener passat. De fet, n’hi ha que no registraven un valor tan alt des del gener, com per exemple el risc de rebrot, que ja ha superat els 1.100 punts i ja 茅s el m茅s elevat de Catalunya. Seguidament, la transmissi贸 del virus (Rt) 茅s de 2,02, aix貌 vol dir que cada cent infectats en contagien uns 200 de mitjana. A m茅s, el percentatge de positivitat de les proves PCR i tests d’ant铆gens 茅s del 12,68%, quan el m脿xim recomanat 茅s del 5%. 

El m茅s sorprenent de tot 茅s el poc marge de temps en qu猫 s’han produ茂t aquests desajustos. Durant la setmana del 2 al 8 de novembre es van registrar 34 positius i, set dies m茅s tard, se n’han detectat 110, 茅s a dir, s’han m茅s que triplicat. El risc de rebrot era de 338 i ara de 1.169 i el percentatge de positivitat de les proves ha crescut set punts. 

Efectes de Tots Sants 

Gran茅 atribueix el creixement de casos a tres hip貌tesis, tot i que encara es desconeix quin pot haver sigut el motiu principal. D’una banda, considera que des que es van flexibilitzar les principals restriccions, la poblaci贸 es va anar relaxant. 芦Hi ha molta gent que s’ha pres al peu de la lletra la no obligatorietat de mascareta al carrer i 茅s molt necess脿ria禄. 

Seguidament, Gran茅 considera que les vacunes contra la pand猫mia de covid-19 芦van perdent efectivitat amb el pas del temps禄 i, 茅s per aix貌, 芦que cal la dosi de refor莽 en molts col路lectius vulnerables禄. D’altra banda, tamb茅 cal tenir present que encara hi ha un important gruix de poblaci贸, sobretot la franja de 20 a 40 anys, que encara no t茅 la pauta completa. 

Finalment, la tercera causa i la que ha influenciat m茅s, 茅s l’augment de la mobilitat. 芦Durant el pont de Tots Sants hi va haver molta mobilitat al Ripoll猫s; han passat dues setmanes i hi ha hagut una explosi贸 de casos. Tamb茅 se n’han repercutit els centres escolars, on s’han hagut de fer cribratges perqu猫 hi ha molts alumnes confinats禄. 

Per tot aix貌, Gran茅 demana que es prenguin mesures 芦urgents禄 perqu猫 芦no es confini la comarca, tal com va passar el Nadal passat, amb tot l’impacte econ貌mic que suposaria禄. A part de la mascareta, Gran茅 demana que el passaport covid-19 s’estengui a altres 脿mbits com la cul tura i la restauraci贸 a part de l’oci nocturn, tal com s’est脿 fent a altres Estats europeus. Finalment, tamb茅 troba 芦necessari禄 que es comenci a vacunar els sanitaris i persones de m茅s de 60 anys 芦com m茅s aviat millor禄. 

Atenci贸 prim脿ria saturada 

Els centres d’atenci贸 prim脿ria del Ripoll猫s estan rebent una alta c脿rrega assistencial, segons explica Gran茅, i no poden atendre al 100% les patologies no covid-19. Paral路lelament, l’Hospital de Campdev脿nol compta amb quatre persones pacients ingressades i n’ha hagut de derivar a UCI d’altres centres sanitaris. Com a conseq眉猫ncia, s’han prohibit totes les visites a la segona plana, on hi ha persones pacients amb coronavirus-19, i s’han tornat a limitar les visites a altres persones pacients a franges hor脿ries concretes. Aquestes mesures es prendran fins que no millori la situaci贸. 

Totes les persones mortes pel virus a Girona en l’煤ltima onada eren pacients no vacunades 

M茅s d’un centenar de professionals sanitaris de diverses especialitats van participar ahir a la VII Jornada de Pneumologia dels Hospitals Dr. Josep Trueta i Santa Caterina de Salt, que per primera vegada es va fer combinant els sistemes presencial i telem脿tic. La jornada, que despert脿 un gran inter猫s entre els professionals, enguany gir脿 al voltant de les infeccions respirat貌ries, especialment els efectes cr貌nics de la covid-19.  

La jornada coincideix amb el primer aniversari de la posada en marxa de la Unitat de Cures Respirat貌ries Interm猫dies (UCRI) del Trueta, una 脿rea de monitoratge i tractament de pacients amb insufici猫ncia respirat貌ria, assistits sobretot amb ventilaci贸 mec脿nica no invasiva i que es va posar en marxa durant la primera onada de la pand猫mia. La unitat es va crear davant la necessitat d’atendre les persones pacients covid-19 amb una pneum貌nia greu, i fins ara s’han tractat m茅s de 400 malaltes, tant de les pacients covid-19 com amb altres infeccions respirat貌ries. 

La primera part de la jornada es va dedicar a les infeccions respirat貌ries no covid-19, amb la participaci贸 de destacats ponents com Antoni Torres, pneum貌leg de l’Hospital Cl铆nic de Barcelona o Rafael Cant贸n, microbi貌leg de l’Hospital Universitari Ram贸n y Cajal de Madrid.  

La segona es va centrar espec铆ficament a analitzar els efectes de la pand猫mia de covid-19. El cap de la Unitat de Suport a la Recerca de l’Institut Catal脿 de la Salut a Girona, Rafel Ramos, va presentar una comparativa entre l’impacte de les diferents onades, destacant que les persones afectades greument pel virus s贸n cada vegada m茅s joves i amb menys comorbiditats. Amb tot, el nombre d’hospitalitzacions ha disminu茂t clarament en les dues darreres onades, fet que s’atribueix a l’efecte protector de les vacunacions. En aquest sentit, Ramos va subratllar que en la darrera onada el 70% dels ingressos responien a persones pacients que no estaven vacunades, o que no encara havien rebut la pauta completa, percentatge que s’enfila fins al 84% en els casos m茅s greus. I va concloure que el 100% dels casos de defunci贸 que s’han donat en aquesta cinquena onada a la Regi贸 Sanit脿ria de Girona han estat de persones pacients no vacunades. 

Futur incert禄 

Rafael Ramos va explicar al Diari de Girona que 芦en un futur pr貌xim hi ha molta incertesa sobre com evolucionar脿 la pand猫mia, per貌 el que 茅s cert 茅s que hem de continuar estant preparats per tot el que vulgui venir i hem de mantenir les mateixes mesures de prevenci贸禄.  

De la seva banda, S貌nia Uriona, metgessa de Medicina Preventiva dels Hospitals Trueta i Vall d’Hebron va comentar l’efic脿cia de la vacuna respecte a les actuals variants, mentre que Saioa Eizaguirre, pneum貌loga del Trueta i Santa Caterina, va destacar les principals seq眉eles respirat貌ries.  

M茅s tard, Francisco Mera, metge de fam铆lia de l’EAP Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat), va parlar de les possibilitats terap猫utiques de la s铆ndrome post-covid-19 i finalment, el fisioterapeuta Gerard Mu帽oz va presentar el programa de fisioter脿pia que el servei de pneumologia dels Hospitals Trueta i Santa Caterina han posat en marxa per a les persones pacients que han patit una pneum貌nia greu per covid-19. 

Les Fires de Sant Narc铆s no han fet cr茅ixer els casos 

Despr茅s del precedent de les Festes del Tura a Olot, on dues setmanes despr茅s dels actes festius populars, els casos es van disparar a la Garrotxa, tot semblava indicar que al Giron猫s es viuria algun repunt de casos despr茅s de les Fires de Sant Narc铆s. Dues setmanes despr茅s, les dades constaten que no ha sigut aix铆. 

De fet, el cap de l’UCI del Trueta i Santa Caterina, Josep Maria Sirvent, ha obert un fil a Twitter en qu猫 detalla la situaci贸. Exposa que malgrat haver-hi 芦un munt de gent a les atraccions i els concerts de la Copa sense mascareta ni dist脿ncia禄, la principal clau 茅s que 芦totes les interaccions s’han fet a l’aire lliure禄. 

La incid猫ncia de positius acumulada dels darrers set dies a Giron猫s nord i sud 茅s de 65 i la dels darrers catorze dies, de 130. A m茅s, la positivitat de les proves es mant茅 per sota del 5% i la transmissi贸 del virus (Rt) 茅s d’1,26. 

Per tot aix貌, considera que si s’han d’augmentar mesures han de ser respecte a interiors, on cal exigir mascareta i passaport covid-19. Tamb茅 demana que si les trobades socials es fan en espais interiors, es ventilin i es demani el passaport covid-19. 

D’altra banda, Sirvent tamb茅 constata que la situaci贸 est脿 pitjor a comarques com la Garrotxa i el Ripoll猫s, on les trobades en espais interiors s贸n m茅s freq眉ents per la fred. 

Els casos seguiran creixent 

Respecte a la situaci贸 al Principat de Catalunya, el grup d’experts de biologia computacional de la Universitat Polit猫cnica de Barcelona (BIOCOMSC), va indicar en un fil a Twitter que l’epid猫mia va cr茅ixer fortament en casos la setmana passada i, com a conseq眉猫ncia, va augmentar la pressi贸 als CAP. Coincideixen en el fet que la comarca que viu una situaci贸 pitjor 茅s el Ripoll猫s, on l’atenci贸 prim脿ria se n’est脿 comen莽ant a repercutir de forma destacada. 

De moment, les dades hospital脿ries segueixen una traject貌ria de 芦creixement raonable禄 i les UCI encara estan per sota dels cent cr铆tics. Afegeixen que les difer猫ncies entre no vacunats i vacunats en malaltia greu continuen sent 芦enormes禄 entre la poblaci贸. Finalment, veuen 芦molt probable禄 que els casos de covid-19 continu茂n creixent al Principat de Catalunya per貌 茅s una mica m茅s probable que baixi el ritme de creixement que no pas que pugi. El grup ha alertat que si el ritme de creixement d’aquesta setmana fos sostingut, els CAP comen莽arien a patir una c脿rrega forta de feina. Per aix貌 han defensat la tercera dosi per afrontar l’hivern. 

El Govern de la Generalitat decidir脿 la setmana vinent si amplia l’煤s del passaport Covid 

Segons un despatx de l’Ag猫ncia Catalana de Not铆cies, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, explica que la setmana vinent el Govern de la Generalitat podria decidir si amplia o no l’煤s del certificat covid i en quins 脿mbits. En declaracions a R脿dio 4 i La2, va explicar que entre divendres i durant el cap de setmana tenen previst rebre l’informe del consell assessor del Govern de la Generalitat sobre aquesta mat猫ria. En cas que la decisi贸 fos ampliar-lo, ha assegurat que la seva posada en marxa 茅s “senzilla” i, per tant, podria estar disponible per al pont del desembre.  

D’altra banda, va dir que “ara no seria prudent” retirar la mascareta dels patis escolars. A m茅s, va preveure iniciar les terceres dosis en gent de 60 anys i personal sanitari i sociosanitari “entrat el desembre“. 

El conseller ha insistit que el Govern de la Generalitat aposta per ampliar l’煤s del certificat digital covid-19 m茅s enll脿 de l’oci nocturn abans que tornar a fer restriccions d’aforament o horari. Un cop rebin l’informe del consell assessor es traslladar脿 a la comissi贸 delegada del Govern de la Generalitat i es prendr脿 una decisi贸, decisi贸 que es podria tenir la propera setmana. Llavors seria el moment de demanar l’aval judicial. El conseller ha valorat que tot i que s贸n uns quants tr脿mits, es poden fer “r脿pid“. 

Argimon ha dit tamb茅 que ara “no 茅s el moment” de tornar als confinaments i ha augurat que al Nadal continuar脿 imposant-se una certa idea de normalitat, com ha indicat que es va viure durant l’estiu passat. El conseller ha dit que encara queden moltes setmanes i que 茅s dif铆cil fer una previsi贸 i ha esperat que la incid猫ncia de la malaltia sigui inferior a la de l’any passat. 

En general, afirma que el repunt de la pand猫mia e covid-19 s’explica per la conflu猫ncia de diversos factors, entre ells l’estacionalitat que ja est脿 demostrant el virus. El mateix a les escoles, on s铆 que reconeix per貌 que els casos a partir d’un primer cas dins d’un grup s’han triplicat. Aquest increment de la incid猫ncia 茅s el que li fa defensar que ara no 茅s el moment de retirar la mascareta als patis escolars. 

Terceres dosis 

Pel que fa a la tercera dosi, ha avan莽at que la seva inoculaci贸 anir脿 “per risc” i ha afegit que aix貌 es tradueix en una prioritzaci贸 per edat, a banda dels professionals sanitaris i sociosanitaris. Aix铆, est脿 previst que durant el desembre es posin els vaccins a les persones de 60 anys i aquest col路lectiu i a partir d’aqu铆 s’anir脿 baixant segons l’edat. Aquest cop no es prioritzar脿 la resta de personal que en la primera campanya es va considerar essencial, com bombers, policies o docents. Aquest grup rebr脿 la vacuna quan li toqui per edat. 

El conseller s’ha mostrat m茅s esc猫ptic pel que fa a vacunar els menors de 12 anys i ha afirmat que cal analitzar-ho amb profunditat. Un cop m茅s, s’ha mostrat tamb茅 en contra de fer obligat貌ria la vacunaci贸 entre el personal sanitari. 

Risc avui de brot de covid-19 a Campdev脿nol

脥ndex de risc: 2,176.09 (Molt alt). Taxa de reproducci贸 rho7: 1,7. Casos diagnosticats amb PCR i test d’ant铆gens els 煤ltims 7 dies: 26. Casos diagnosticats amb PCR i test d’ant铆gens els 煤ltims 14 dies: 39. Incid猫ncia acumulada de diagnosticats els 煤ltims 14 dies per cada 100.000 habitants: 1148. Taxa de reproducci贸 de l’epid猫mia ponderada setmanalment (rho7): 1.9 (l’epid猫mia creix si 茅s superior a 1).   

Aqu铆 es pot seguir dia a dia, municipi a municipi:  

[https://www.ccma.cat/324/coronavirus/risc-municipis/

Les poblacions de les comarques gironines amb l’铆ndex de risc de rebrot m茅s elevat, entre altres, s贸n Campdev脿nol (2.177), Ripoll (1,924), Sant Pau de Seg煤ries (923), la Vall d’en Bas (872), Torroella de Fluvi脿 (824), Llagostera (596), l’Escala i Emp煤ries (531), Ma莽anet de la Selva (491), Olot (421), Sarri脿 de Ter (330), Sant Juli脿 de Ramis (317), Blanes (313), Figueres (304), Roses (285), Camprodon (282), Lloret de Mar (268). Girona (242), Arb煤cies (182), Llan莽脿 (178), Sant Hilari Sacalm (166), Angl猫s (166), Pals (165), Santa Cristina d’Aro (154), Salt (153), Palam贸s (151), Ribes de Freser (147), Vilamalla (146), la Bisbal d’Empord脿 (146), Banyoles (114), Torroella de Montgr铆 i l’Estartit (106) i Palafrugell (100).  

Tamb茅 amb risc, entre altres, Castell-Platja d’Aro (83), Sant Feliu de Gu铆xols (82), la Jonquera (79), Begur (66), Calonge i Sant Antoni (62), Vilablareix (41), Celr脿 (40), Ull脿 (38), Tossa de Mar (31), Santa Coloma de Farners (31) i Mont-ras (18).  
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com