Setembre 11, 2021
Per Nord-Estl Libertari
195 vistes


«Marxa de torxes» a la Catedral  de Girona   | ANIOL RESCLOSA

                                      «Marxa de torxes» a la Catedral de Girona

Les marxes de torxes donen caliu a la Diada 

Marxa de Torxes a la Catedral de Girona 

A Girona, finalment, van optar per no encendre-les, ja que complicaven la logística del control d’aforament a les escales de la catedral   

A Sant Feliu de Guíxols, Lloret de Mar i Blanes sí que van tornar a cremar 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 11/09/2021.- Llegim al Diari de Girona que l’avantsala de la Diada. Òmnium Gironès va organitzar la catorzena Marxa de Torxes a la ciutat de Girona, que de nou es va haver d’adaptar a les mesures contra la covid-19. Per això, en lloc del recorregut dels anys anteriors a la pandèmia de covid-19, l’acte va ser estàtic i sense marxa, de manera que es va fer un concert a les escales de la Catedral amb Jaume Arnella i el grup Fetus. També hi va haver la lectura d’un manifest i parlaments a càrrec de Jordi Sànchez i el col·lectiu 21 Raons, entre d’altres.  

La Marxa de Torxes també es va dur a terme, com ja és habitual, a altres localitats, com Blanes o Lloret de Mar (la Selva marítima, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona). 

Les marxes de torxes donen caliu a la Diada 

Llegim al diari El Punt Avui que les marxes de torxes van tornar ahir als carrers i als llocs emblemàtics de diversos municipis en un ambient refredat per la pandèmia de covid-19 i per les diferències entre forces polítiques independentistes, i, a més, pels xàfecs que ahir a la tarda van caure en molts punts de la demarcació gironina.  

A la ciutat de Girona, a més, finalment van decidir no encendre-les per no complicar la logística a les escales de la Catedral i desafiar les limitacions encara vigents de concentracions no estàtiques, dictades pel Procicat. 

Malgrat tots els elements, el president d’Òmnium al Gironès, Sergi Font, agraïa la participació de les més de 230 persones inscrites i defensava que calia “mantenir la mobilització en un acte reivindicatiu fet per visualitzar la repressió“, amb els parlaments d’alguns dels activistes investigats encara pels talls de l’AP-7 o les vies del TAV en resposta a la sentència.  

A Gombrèn, al Ripollès, les fortes pluges caigudes van fer suspendre l’acte. 

A Sant Feliu de Guíxols (Vall d’Aro, Baix Empordà, comtat de Girona), en canvi, la marxa va recuperar bona part de la normalitat prèvia a la pandèmia, sense cap incident. Com era habitual en els anys anteriors al 2020, va partir de dalt del turó del Salvament i prop de 200 persones van completar el seguici fins a la confluència entre el passeig del Mar i la Rambla, on van arribar al ritme de la cançó A la presó del rei de França, de l’Elèctrica Dharma. Allà van llegir el manifest de l’ACN i van tancar l’acte cantant Els Segadors mentre hissaven l’estelada. 

Pel que fa a la Selva, a Blanes la marxa es va poder fer i va partir de la plaça 1 d’Octubre –com l’independentisme del municipi ha rebatejat la plaça d’Espanya–. Allà van repartir les torxes i també uns dos centenars de persones van iniciar la marxa pels carrers del nucli antic fins a sa Palomera, rere una gran estelada. Com a novetat, a més d’hissar l’ensenya independentista, hi va haver un ball d’homenatge interpretat per una parella inspirat en l’aurresku basc. 

Tot plegat va servir per començar a preparar l’agenda de la Diada d’avui, que, a més dels actes institucionals del municipis –i el central del migdia, unitari entre Generalitat, Diputació i Ajuntament de Girona–, inclou la recuperació del format tradicional en les ofrenes al monument del general Moragues al migdia a Sant Hilari Sacalm (les Guilleries, la Selva, comtat d’Osona) i la presència del president, Pere Aragonès, en l’ofrena floral a la tomba del president Irla al cementiri de Sant Feliu de Guíxols (13.30 h). A banda d’això, hi haurà molts més actes populars, culturals i sardanes per a la gent que no assisteixi a la manifestació de Barcelona convocada aquesta tarda per l’ANC, Òmnium Cultural i AMI
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com