Juny 22, 2021
Per Nord-Estl Libertari
238 vistes


En primer terme, la fa莽ana de l'escola d'educaci贸 especial Els 脌ngels de Palam贸s; al fons, la protesta aquest 21 de juny del 2021 (Horitzontal)

Les fam铆lies del centre d’educaci贸 especial els 脌ngels de Palam贸s critiquen manca de recursos a l’edifici 

USTEC denuncia que sigui una escola doblement castigada perqu猫 tamb茅 falta personal 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Palam贸s (Gavarres mar铆tima, Baix Empord脿, comtat de Girona) 22/06/2021.- Segons un despatx de l’Ag猫ncia Catalana de Not铆cies, les fam铆lies de l’escola d’educaci贸 especial els 脌ngels de Palam贸s es van concentrar ahir dilluns al mat铆 davant de la porta del centre per criticar la “manca de recursos” que pateixen les instal路lacions, segons ha explicat el portaveu de l’AMPA, Rams猫s Ribas. Les mares i els pares critiquen que en tractar-se d’un centre de prim脿ria la compet猫ncia de manteniment 茅s municipal, per貌 com que hi ha alumnes de tota la comarca l’Ajuntament de Palam贸s (Gavarres mar铆tima, Baix Empord脿, comtat de Girona) vol que la resta de poblacions del Baix Empord脿 tamb茅 s’impliquin en les despeses de l’edifici.  

USTEC considera que aquesta escola 茅s “doblement castigada” perqu猫 li falta personal. Per aix貌 demanen al Departament d’Educaci贸 de la Generalitat que doti el centre del personal necessari. 

Amb pancartes de ‘Menys paraules i m茅s recursos‘ o ‘Volem el que ens toca‘, les fam铆lies de l’escola d’educaci贸 especial els 脌ngels de Palam贸s van protestat ahir dilluns al mat铆 a la porta de l’escola, tot demanant un acord entre les administracions per acordar un model de gesti贸 del centre i tamb茅 que es garanteixin les r脿tios que marca la llei de professorat per alumne. 

El portaveu de l’AMPA de l’escola, Rams猫s Ribas, ha assegurat que porten anys sense conserge i aix貌 fa que el centre acumuli diversos d猫ficits en el manteniment de l’escola. Abans fins ara aquesta figura s’encarregava d'”arreglar algun endoll” per貌 ara, cada vegada que hi ha algun problema les fam铆lies asseguren que no saben “a qui han de demanar que vingui el lampista“. 

Aquest 茅s un dels exemples dels d猫ficits de recursos humans i de falta de manteniment que t茅 l’escola. Un problema que enfoca cap a dues administracions. Per una banda al Departament d’Educaci贸, a qui les fam铆lies demanen que contracti m茅s personal. Per altra banda, a l’Ajuntament de Palam贸s. 

El Consistori 茅s responsable d’aquesta infraestructura, ja que els Ajuntaments s’encarreguen del manteniment en escoles de prim脿ria. De tota manera, com que aquest centre 茅s el de refer猫ncia per a tota la comarca, l’Ajuntament ha demanat la implicaci贸 d’altres municipis sense massa 猫xit. “Els Ajuntaments no es posen d’acord“, ha lamentat Ribas. 

Els pares demanen que hi hagi un acord amb la gesti贸 per tal que quan hi hagi qualsevol necessitat, els responsables del centre puguin acudir a l’administraci贸 corresponent i no trobar-se en una espiral de no saber a quina porta picar. 

USTEC tamb茅 ha acompanyat a les fam铆lies en la protesta per reclamar m茅s personal. El delegat d’aquest sindicat a Girona, Dani Turon, ha afirmat que a dia d’avui “falten 5,5 docents” al centre. Tur贸n ha recordat que el centre 茅s una escola amb “un tipus d’alumnat amb necessitats severes” i per aix貌 茅s m茅s important que mai garantir les r脿tios de personal i oferir la m脿xima qualitat d’ensenyament. 

Tur贸n creu que el centre dels 脌ngels de Palam贸s 茅s una escola “doblement castigada” perqu猫 a part de la falta de manteniment, les i els alumnes tampoc compten amb tota l’atenci贸 que els pertoca. Segons Turon, el Departament d’Educaci贸 hauria de contractar m茅s mestres d’educaci贸 especial, mestres d’educaci贸 en el llenguatge i personal laboral. 

A dia d’avui, hi ha 13 mestres d’educaci贸 especial i un m茅s que fa tasques directives. L’escola tamb茅 compta ambd贸s logopedes i un m茅s d’educaci贸 f铆sica. Tot i aix铆, Dani Turon ha recordat que en les escoles amb alumnes amb necessitats especials severes cal que hi hagi un mestre per cada sis alumnes. En aquells grups amb alumnes amb pluridefici猫ncies, la r脿tio es redueix a quatre alumnes. “Ens sentim desemparats”, ha afirmat Rams猫s Ribas per l’incompliment de r脿tios que hi ha ara mateix en aquesta escola de Palam贸s. “Ells s贸n qui posen les normes i qui les incompleixen“, ha afegit. 

Davant de les queixes “hist貌riques” de les fam铆lies per arreglar la situaci贸 de l’escola, l’Ajuntament ha apostat per demanar al Departament d’Educaci贸 que converteixi el centre en un institut-escola, tal com ha explicat l’alcalde de Palam贸s, Llu铆s Puig. D’aquesta manera, els centres de secund脿ria ja s贸n compet猫ncia de la Generalitat i 茅s el Departament qui hauria de garantir-ne el manteniment. Tot i aix铆, l’alcalde ha garantit que el Consistori ha actuat “en qualsevol urg猫ncia” que tingu茅s l’escola per arreglar desperfectes. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com