Juny 22, 2021
Per Nord-Estl Libertari
2,628 vistes
En primer terme, la façana de l'escola d'educació especial Els Àngels de Palamós; al fons, la protesta aquest 21 de juny del 2021 (Horitzontal)

Les famílies del centre d’educació especial els Àngels de Palamós critiquen manca de recursos a l’edifici 

USTEC denuncia que sigui una escola doblement castigada perquè també falta personal 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Palamós (Gavarres marítima, Baix Empordà, comtat de Girona) 22/06/2021.- Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies, les famílies de l’escola d’educació especial els Àngels de Palamós es van concentrar ahir dilluns al matí davant de la porta del centre per criticar la “manca de recursos” que pateixen les instal·lacions, segons ha explicat el portaveu de l’AMPA, Ramsès Ribas. Les mares i els pares critiquen que en tractar-se d’un centre de primària la competència de manteniment és municipal, però com que hi ha alumnes de tota la comarca l’Ajuntament de Palamós (Gavarres marítima, Baix Empordà, comtat de Girona) vol que la resta de poblacions del Baix Empordà també s’impliquin en les despeses de l’edifici.  

USTEC considera que aquesta escola és “doblement castigada” perquè li falta personal. Per això demanen al Departament d’Educació de la Generalitat que doti el centre del personal necessari. 

Amb pancartes de ‘Menys paraules i més recursos‘ o ‘Volem el que ens toca‘, les famílies de l’escola d’educació especial els Àngels de Palamós van protestat ahir dilluns al matí a la porta de l’escola, tot demanant un acord entre les administracions per acordar un model de gestió del centre i també que es garanteixin les ràtios que marca la llei de professorat per alumne. 

El portaveu de l’AMPA de l’escola, Ramsès Ribas, ha assegurat que porten anys sense conserge i això fa que el centre acumuli diversos dèficits en el manteniment de l’escola. Abans fins ara aquesta figura s’encarregava d'”arreglar algun endoll” però ara, cada vegada que hi ha algun problema les famílies asseguren que no saben “a qui han de demanar que vingui el lampista“. 

Aquest és un dels exemples dels dèficits de recursos humans i de falta de manteniment que té l’escola. Un problema que enfoca cap a dues administracions. Per una banda al Departament d’Educació, a qui les famílies demanen que contracti més personal. Per altra banda, a l’Ajuntament de Palamós. 

El Consistori és responsable d’aquesta infraestructura, ja que els Ajuntaments s’encarreguen del manteniment en escoles de primària. De tota manera, com que aquest centre és el de referència per a tota la comarca, l’Ajuntament ha demanat la implicació d’altres municipis sense massa èxit. “Els Ajuntaments no es posen d’acord“, ha lamentat Ribas. 

Els pares demanen que hi hagi un acord amb la gestió per tal que quan hi hagi qualsevol necessitat, els responsables del centre puguin acudir a l’administració corresponent i no trobar-se en una espiral de no saber a quina porta picar. 

USTEC també ha acompanyat a les famílies en la protesta per reclamar més personal. El delegat d’aquest sindicat a Girona, Dani Turon, ha afirmat que a dia d’avui “falten 5,5 docents” al centre. Turón ha recordat que el centre és una escola amb “un tipus d’alumnat amb necessitats severes” i per això és més important que mai garantir les ràtios de personal i oferir la màxima qualitat d’ensenyament. 

Turón creu que el centre dels Àngels de Palamós és una escola “doblement castigada” perquè a part de la falta de manteniment, les i els alumnes tampoc compten amb tota l’atenció que els pertoca. Segons Turon, el Departament d’Educació hauria de contractar més mestres d’educació especial, mestres d’educació en el llenguatge i personal laboral. 

A dia d’avui, hi ha 13 mestres d’educació especial i un més que fa tasques directives. L’escola també compta ambdós logopedes i un més d’educació física. Tot i així, Dani Turon ha recordat que en les escoles amb alumnes amb necessitats especials severes cal que hi hagi un mestre per cada sis alumnes. En aquells grups amb alumnes amb plurideficiències, la ràtio es redueix a quatre alumnes. “Ens sentim desemparats”, ha afirmat Ramsès Ribas per l’incompliment de ràtios que hi ha ara mateix en aquesta escola de Palamós. “Ells són qui posen les normes i qui les incompleixen“, ha afegit. 

Davant de les queixes “històriques” de les famílies per arreglar la situació de l’escola, l’Ajuntament ha apostat per demanar al Departament d’Educació que converteixi el centre en un institut-escola, tal com ha explicat l’alcalde de Palamós, Lluís Puig. D’aquesta manera, els centres de secundària ja són competència de la Generalitat i és el Departament qui hauria de garantir-ne el manteniment. Tot i així, l’alcalde ha garantit que el Consistori ha actuat “en qualsevol urgència” que tingués l’escola per arreglar desperfectes. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com