Desembre 3, 2020
Per Nord-Estl Libertari
403 vistes


Les cinc estacions d’esquí del Pirineu Oriental es fan enrere i no obriran el 9 de desembre 

Com a molt d’hora entraran en funcionament el 21 de desembre 

Pistes i hotels tancats al Pirineu en un pont de la Puríssima atípic per la covid-19 

Andorra i les estacions nord catalanes demanen unanimitat en l’obertura 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Ripoll (Ripollès, comtat d’Osona) 03/12/2020.- Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies, hi ha una presentació atípica de la temporada d’hivern del Pirineu Oriental avui a Ripoll (Ripollès, comtat d’Osona). Els representants de les cinc estacions d’esquí han afirmat que “estan a punt” per obrir però que no ho faran el proper el 9 de desembre tal i com es va avançar ahir degut a que el Principat de Catalunya no passarà la setmana vinent al segon tram del pla de flexibilització degut a la mala evolució de la pandèmia de covid-19. 

La Masella és l’única que es planteja encara l’obertura dimecres vinent però no està del tot decidit. Des de FGC, que gestiona Vall de Núria, Molina i Vallter 2000, ho supediten a les restriccions de mobilitat comarcals. “Cal obrir quan toqui i no guanyar un dia o dos“, ha dit el seu president Ricard Font. 

El Patronat de Turisme Costa Brava i la resta de representants han destacat que l’esquí és “segur“, que s’han pres mesures per evitar cues i que cal que la temporada sigui continuada i sense interrupcions. 

L’acte de presentació de la nova temporada d’hivern 2020-2021 al Pirineu Oriental s’ha fet a l’interior de l’església de Sant Pere de Ripoll i també s’ha retransmès en línia. Aquesta nova temporada està marcada per l’adopció de mesures de prevenció de la covid-19 i la digitalització de serveis per evitar cues, la principal preocupació del sector. Així, des de la Masella s’ha posat en marxa un sistema de control d’accés als remuntadors (el ‘forfet mans lliures’) i la compra i recàrrega des de casa dels forfets. Des de FGC també han pres mesures, com ara el lloguer en línia de material d’esquí i punts automàtics de recollida de forfets. També han accelerat la velocitat dels telecadires per tal que vagin més ràpid i s’evitin cues mentre s’espera. 

Garantir una temporada continuada 

Sense tenir encara una data oficial d’obertura i molt pendents de quan es passi de tram de desescalada, tothom ha coincidit que el més important és garantir que la temporada sigui “continuada” i sense interrupcions per una nova onada de la pandèmia.  

El president del Patronat de Turisme Costa Brava, Miquel Noguer, ha subratllat que cal prioritzat la salut per poder “obrir amb tranquil·litat“. I ha admès que el més important és que les xifres de contagis es mantinguin a la baixa, ben al contrari del que passa actualment. 

Ha reivindicat que l’esquí és una activitat segura i ha apel·lat la responsabilitat col·lectiva dels visitants. “Si ho endarrerim, ho important és no haver d’escurçar-ho sobtadament el febrer o març i que la temporada sigui llarga“, ha remarcat el president de la Diputació de Girona. Una observació que també ha fet el president de FGC, Ricard Font, tot dient que “cal obrir quan toqui” i no fer-ho abans per guanyar uns dies sinó “guanyar la temporada” sense interrupcions i que la gent del territori es pugui guanyar la vida i viure. 

Un milió d’usuaris la temporada d’hivern passada 

Noguer també ha destacat el milió d’usuaris que les estacions d’esquí gironines van aconseguir la temporada passada, malgrat el tancament sobtat del març. “Hauria estat una campanya extraordinària i superior a les dues anteriors“, ha remarcat. Les cinc estacions d’esquí de les comarques gironines presenten més de 200 quilòmetres de pistes. Ofereixen circuits per a raquetes, esquí nocturn i rutes per practicar esquí nòrdic. 

Pel que fa a la temporada d’estiu al Pirineu Oriental, hi va haver un 27% menys d’ocupació respecte l’estiu anterior arran de la covid-19. Tot i això la zona va poder salvar la temporada a diferència d’altres zones, com la costa, on la davallada va ser molt més gran. 

Celebració del centenari de Teisa i nova campanya turística 

Durant l’acte, s’han mostrat imatges de la campanya promocional dirigida a fomentar el turisme de proximitat i la mobilitat sostenible. També s’ha destacat el centenari de l’empresa de transport Teisa, una activitat que va començar amb busos elèctrics i que actualment compta amb una flota de 200 vehicles i més de 300 treballadors. Entre els serveis que dona, també hi ha la connexió amb l’estació Vallter 2000 des de Banyoles (Pla de l’Estany, comtat de Besalú). Precisament sis busos d’aquesta companyia portaran vinils promocionals del territori. 

Pistes i hotels tancats al Pirineu en un pont de la Puríssima atípic per la covid-19 

Els hotelers del Pirineu han vist com les reserves pel pont de la Puríssima no han arribat i molts han optat per no obrir perquè no els surten els números. La mobilitat reduïda no ha ajudat a incentivar les reserves de darrera hora amb les que alguns negocis confiaven. 

El responsable de l’Hotel Pessets de Sort (Pallars Sobirà), Ramon Aytés, creu aquest pont només pujaran al Pirineu els qui tenen segones residències. El que sí que han notat els hotels és que les reserves s’estan “animant” per les festes de Nadal. Per això, Aytés ha alertat que si es perd la campanya de Nadal, el sector no facturaria el 90% de tot l’hivern, per la qual cosa ha considerat “necessari” que les estacions d’esquí obrin. 

Altres negocis vinculats a l’esquí, com són les botigues de venda i lloguer de material, han vist com els seus ingressos també han caigut dràsticament. Jordi Farreny, de la botiga Saorte de Sort assegura que la facturació del novembre li ha baixat un 40%, en un mes que el sector assimila a “l’agost del turisme de neu“. Ell també es organitzador de curses oficials d’esquí a Espot i ha lamentat que si no es pot esquiar serà “la ruïna” per tots els muntanyencs. 

Al Ripollès, molt pendents dels visitants barcelonins 

Les estacions d’esquí gironines, Vallter 2000 i Vall de Núria, es resignen a començar la temporada més enllà del pont de la Puríssima tot i tenir gruixos de neu importants. Es troben sense eufòria i són conscients que la massa important de visitants, sobretot els de Barcelona, ja no arribarà fins Nadal. “Si no vénen les escoles, no solen venir particulars entre setmana”, afirma la directora de l’Escola d’Esquí Núria, Núria Riu. Actualment no tenen cap reserva per aquest mes i el gener està “tot a l’aire” i molt pendents de la pandèmia. El cap de setmana, tampoc creuen que hi hagi una gran afluència de públic. 

Malgrat les incerteses, tenen una plantilla d’una vintena de treballadors pendents de l’inici de temporada per donar servei quan abans millor. No han fet un ERTO perquè des de març ja els va enganxar gairebé tancant la temporada. Aquests mesos han tirat d’estalvis i desitgen poder tenir una temporada amb “continuïtat“. 

Una obertura “progressiva” i amb responsabilitat 

FGC subratlla que no obrir aquest cap de setmana ni el 7 i 8 de desembre és un exercici de “responsabilitat” i que cal fer una “obertura progressiva” amb visitants de tot el territori entre setmana i comarcal des de divendres a diumenge quan sigui possible. Ricard Font apunta que la pandèmia de covid-19 obliga a fer una bona gestió de l’afluència de visitants i evitar el mínim de cues possibles. “Això és el que ens preocupa“, remarca i també recorda que l’esquí és una activitat a l’aire lliure on no hi has limitacions de covid-19. 

Només un 15% de venda anticipada de forfets respecte la temporada passada 

Pel que fa a la venda anticipada de forfets, la xifra és molt petita –un 15% respecte la temporada passada– donada la incertesa del moment. Un fet que tampoc neguiteja FGC perquè el que volen és donar una bona arrencada i amb plenes garanties. Preveuen que enguany hi haurà més demanda per dies i no tant per temporada. Així, s’han flexibilitzat les condicions de cancel·lació de reserves per donar més facilitats. 

El director d’Altitud Extrem, Xavi Fanlo, empresa que ofereix serveis d’esquí de muntanya i raquetes de neu al Parc d’Aventura de la Molina (Baixa Cerdanya, comtat de Cerdanya), reconeix que viu la situació amb “preocupació“. “Estem en ERTO des de l’octubre i esperàvem aixecar-lo aquest divendres“, explicava ahir. També assegura que els seus vuit treballadors n’estan pendents i hi ha “nerviosisme” perquè tothom “vol i necessita treballar“. A més, detalla que, en un any normal, la plantilla arribaria a la quinzena de persones al principi de la temporada. Fanlo és l’únic que no es troba en ERTO i des de fa deu dies ha pogut començar a prestar algun dels serveis de l’empresa. 

Pèrdues de 100 MEUR a les estacions nord catalanes 

Mentre, el fet que les estacions d’esquí situades a l’Alta Cerdanya i el Capcir no puguin obrir fins a mitjans de gener comportarà unes pèrdues de gairebé 100 MEUR, sumant l’impacte econòmic que causa a les pistes i el d’activitats vinculades com ara el comerç, la restauració i l’hostaleria. Segons ha explicat el director de l’oficina de turisme de Les Angles (Capcir), Antonio Martin, l’únic punt fort de la temporada que els queda és el de la setmana blanca del febrer, ja que perden tant el pont de la Puríssima com les festes de Nadal. 

Martin ha reconegut que els “faria mal” que les estacions haguessin pugut obrir a partir del 9 de desembre i temen que hi hagi amants de l’esport blanc d’aquesta banda del Pirineu que optin per travessar la frontera. “Són clients que passaran davant nostre amb els esquís al cotxe i passaran de llarg” ha afirmat, tot detallant que el govern francès ha dit que els que ho facin hauran de fer una quarantena al tornar al país. En aquest sentit, creu que caldria unificar una data d’obertura a escala europea però es mostra resignat davant la possibilitat que això no sigui així. 

Andorra encara no sap quan obriran 

Per la seva banda, el Govern d’Andorra no ha pres encara una decisió sobre la data d’obertura de les estacions d’esquí. El ministre portaveu de Principat, Èric Jover, ha explicat que els contactes amb els països veïns i el sector de la neu són “molt intensos“. També ha reconegut que la temporada d’hivern és un element “important” tant per al teixit econòmic del país com per la mobilitat que es genera i que Andorra també és present en l’activitat diplomàtica on s’està parlant d’aquesta qüestió. 

El segons el departament d’Estadística andorrà, les xifres de contractacions de temporers fins al 24 de novembre han caigut un 74,8% en relació amb les pistes d’esquí. La mobilitat entre Catalunya i el Principat no es podria recuperar fins al tram tres de la flexibilització, previsiblement a partir del 21 de desembre. Tot i això, s’està treballant en veure si es possible avançar-la assimilant als residents andorrans als veïns de l’Alt Urgell. 

El president de FGC, Ricard Font, ha dit pel que fa a la planificació de les obertures a França, Itàlia o Alemanya que cada zona té les seves particularitats. “L’aproximació que fan Merkel o Macron respecte la situació de l’esquí passa per la mobilitat” i les activitats complementàries i no pas de l’esquí. Font diu que no han parlat amb representants d’aquests països ni tampoc d’Andorra ni Aragó. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com