Febrer 15, 2022
Per Direta
157 vistes

Amb l鈥檃ssessorament jur铆dic de l鈥檃dvocat Eduard de Ribot, expert en dret urban铆stic que ha col路laborat pr猫viament amb la federaci贸 SOS Costa Brava, l鈥檃ntiga plataforma ve茂nal sol路licita formalment la declaraci贸 de nul路litat de ple dret del projecte d鈥檜rbanitzaci贸 del sector del Pla de Ponent de Gav脿. Tamb茅 demanen la paralitzaci贸 de les obres, iniciades l鈥檃ny 2014 al barri de Can Ribes, amb una primera promoci贸 de 143 habitatges amb r猫gim de protecci贸 oficial (HPO) i represes fa dos anys amb una segona promoci贸 de 136 pisos. 鈥淒鈥檃questa manera, fem un pas endavant per tal d鈥檌niciar un procediment jur铆dic, tot i que haurem d鈥檈sperar legalment sis mesos a una hipot猫tica resposta per part de l鈥橝juntament abans de comen莽ar qualsevol tr脿mit als jutjats鈥, explica Josi Cano, membre de l鈥檃ssociaci贸 Salvem el Calamot-Aturem el Pla de Ponent. L鈥檈xperi猫ncia viscuda amb el rebuig consistorial a la proposta d鈥檜na consulta ciutadana sobre el pla urban铆stic presentada per l鈥檃leshores plataforma el mes de mar莽 de 2020, tot al路legant que no s鈥檃justava a la legalitat vigent, no fa preveure tampoc una resposta positiva en aquesta ocasi贸, segons Cano.

Per a l鈥檃ssociaci贸, el projecte urban铆stic vulnera el deure legal de preservar els terrenys amb valors naturals, forestals, de connectivitat natural i paisatg铆stics, al mateix temps que infringeix la prohibici贸 d鈥檜rbanitzar boscos i espais forestals i el deure de classificar-los com a s貌l no urbanitzable. Per貌 sobretot, vulnera el deure de preservar els s貌ls amb valor de connectivitat natural, com 茅s el cas del tur贸 del Calamot i la riera dels Canyars. En aquest sentit, l鈥檃dvocat Eduard de Ribot denuncia la vulneraci贸 de fins a 16 preceptes normatius vigents en el moment de l鈥檃provaci贸 del projecte d鈥檜rbanitzaci贸, com la Llei Forestal de Catalunya o la Llei d鈥橴rbanisme vigent l鈥檃ny 2006. Per al jurista, 鈥渆l pla de Ponent tindr脿 un impacte ambiental i paisatg铆stic desproporcionat i considerem que 茅s nul de ple dret perqu猫 preveu urbanitzar un espai forestal no urbanitzable amb un gran valor natural com 茅s el darrer connector biol貌gic entre el mass铆s del Garraf i el delta del Llobregat鈥.

Segons el bi貌leg Jaume Grau i la resta de membres de l鈥檃ssociaci贸 gavanenca, l鈥橝juntament t茅 les eines pol铆tiques i legals per aturar el projecte, que tamb茅 vulneraria els informes de Medi Ambient emesos que exigeixen la preservaci贸 del connector natural del Pla de Ponent

Segons el bi貌leg Jaume Grau i la resta de membres de l鈥檃ssociaci贸 gavanenca, l鈥橝juntament t茅 les eines pol铆tiques i legals per aturar el projecte, que tamb茅 vulneraria els informes de Medi Ambient emesos que exigeixen la preservaci贸 del connector natural del Pla de Ponent. A m茅s, segons la petici贸 de nul路litat presentada dilluns, tamb茅 es vulnera la Directiva Europea H脿bitats 92/43/CEE del Consell de 21 de Maig relativa a la conservaci贸 dels h脿bitats naturals, de la flora i fauna silvestres 鈥渜ue obligava a preservar aquests terrenys, i de l鈥檃rticle 6.3 que exigia avaluar l鈥檌mpacte sobre els espais ZEPA (Zona d鈥橢special Protecci贸 per a les Aus) i la Xarxa Natura 2000鈥. Els membres d鈥橝turem el Pla de Ponent tamb茅 al路leguen, entre altres motius, la urbanitzaci贸 de terrenys afectats per risc d鈥檌nundaci贸 i en terrenys amb pendents superiors al 20%, que respectivament vulnerarien els articles 9.2 i 9.4 del Decret legislatiu 1/2005 de 26 de juliol, vigents en el moment de l鈥檃provaci贸 del projecte.

En definitiva, per a Aturem el Pla de Ponent, 鈥渆l proc茅s d鈥檜rbanitzaci贸 comporta la creaci贸 de bell nou de quatre grans nous barris de Gav脿, amb la implantaci贸 d鈥檌mportants vials, l鈥檃fectaci贸 a una zona agr铆cola i forestal de gran valor ambiental que constitueix el darrer connector natural entre el Parc Agrari del Baix Llobregat i l鈥橢IN Garraf i Serres del Litoral Central鈥. A m茅s a m茅s,  creuen que el desenvolupament del projecte provocaria 鈥渃rear un continu urb脿 i una barrera urbana que compactar脿 l鈥櫭簄ic espai lliure i sense edificar que queda entre els municipis de Gav脿 i Castelldefels鈥. Aix铆 mateix, l鈥檃ssociaci贸 al路lega que 鈥渁fectar脿 la xarxa h铆drica de tota l鈥櫭爎ea i els torrents i Rieres presents al sector 鈥揟orrent del Calamot i Riera de Canyars鈥, tot urbanitzant i edificant els seus marges鈥.

Pla de Ponent Gav脿
Activistes entren el pla de nul路litat al registre de l鈥橝juntament de Gav脿 |Jaume Herrero

En conseq眉猫ncia, les ve茂nes associades demanen a l鈥橝juntament de Gav脿 replantejar l鈥檃ctuaci贸 urban铆stica davant de l鈥檈xcepcional valor del s貌l agr铆cola i forestal afectat i les condicions de darrer connector natural que el tur贸 de Ca莽agats i la riera dels Canyars atorguen per mantenir la funcionalitat entre el Garraf, el Delta del Llobregat i el Parc agr铆cola, tot recordant el deure de preservar els s貌ls amb valors naturals i ambientals. En resum, denuncien que es tracta d鈥檜na actuaci贸 鈥渄esproporcionada鈥 pels grav铆ssims efectes i impactes al medi natural que comportaria urbanitzar i edificar m茅s de 75 hect脿rees de s貌l en un context d鈥檈merg猫ncia clim脿tica. En darrer lloc, consideren que el Pla Parcial i el Projecte d鈥橴rbanitzaci贸 del Pla de Ponent tamb茅 s贸n nuls per 鈥渉aver-se aprovat sense la pr猫via disposici贸 de recursos h铆drics suficients per garantir i assegurar el subministrament d鈥檃igua a la nova poblaci贸 prevista per aquest immens sector urbanitzable鈥. En aquest sentit, el pla urban铆stic preveu 4.968 nous habitatges i la construcci贸 de quatre nous barris de Gav脿 amb una poblaci贸 de 12.000 nous habitants. Cano considera que l鈥檌ncrement demogr脿fic al municipi els darrers deu anys 茅s 鈥減r脿cticament inexistent鈥, ja que el cens municipal l鈥檃ny 2011 era de 46.250 habitants i el 2021, de 46.931.


Un pla necessari?

Tanmateix, i malgrat admetre 鈥渆ls dubtes que genera鈥 el projecte Gav脿 Ponent (denominaci贸 oficial del pla), aquest 茅s 鈥渕茅s necessari que mai鈥 per a l鈥檈xalcaldessa i actual ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, la socialista Raquel S谩nchez. El 14 d鈥檃bril de 2021, durant la presentaci贸 p煤blica del pla, S谩nchez declarava davant dels mitjans de comunicaci贸 que 鈥渓es expectatives i les oportunitats s贸n m茅s grans, m茅s fortes i m茅s necess脿ries que les pors鈥 i que des del consistori fan realitat un pla que 鈥渂eneficia la ciutat, les persones i l鈥檈ntorn鈥.

Respecte a les reivindicacions ve茂nals, assegurava a la ciutadania que seran tan sensibles a les seves inquietuds com 鈥渟ensible, rigor贸s i equilibrat鈥 茅s el projecte urban铆stic, que preveu la construcci贸 de prop de 2.000 habitatges p煤blics, el 40% del total planificat. Segons la ministra, 茅s 鈥渦n dels projectes m茅s necessaris i rellevants per abordar les pol铆tiques metropolitanes d鈥檋abitatge i les mancances existents, per aconseguir habitatge assequible tant de venda com de lloguer鈥. En aquest sentit, la nova alcaldessa, la tamb茅 socialista Gemma Badia, anunciava el 27 de gener que 鈥渆n breu鈥 s鈥檕brir脿 el termini de sol路licitud dels pisos de protecci贸 oficial de la segona promoci贸 de Can Ribes.

El ve茂nat ecologista de Gav脿 reconeix la necessitat d鈥檋abitatge social i proposa com a alternativa la rehabilitaci贸 d鈥檋abitatges buits per destinar-los a lloguer social

Per la seva banda, el ve茂nat ecologista de Gav脿 reconeix la necessitat d鈥檋abitatge social i proposa com a alternativa la rehabilitaci贸 d鈥檋abitatges buits per destinar-los a lloguer social. D鈥檈n莽脿 que es van reprendre les obres de la segona promoci贸 de Can Ribes, ha visibilitzat de manera constant la seva oposici贸 al projecte amb la convocat貌ria de tres manifestacions, una acampada davant de les obres en marxa i, la darrera, una campanya d鈥檃padrinament dels arbres de la zona forestal afectada pel pla, entre d鈥檃ltres accions de protesta i conscienciaci贸 dels habitants de Gav脿 i Castelldefels.

鈥淎 m茅s del suport monetari procedent de la campanya d鈥檃padrinament, tamb茅 hem obert un compte corrent per tal de fer front a les despeses jur铆diques, despr茅s de constituir-nos en associaci贸, i tant en l鈥櫭爉bit particular com col路lectiu, des d鈥檈ntitats com el grup ecologista Quercus i Les Agulles-Ecologistes en Acci贸 a la major part de l鈥檕posici贸 pol铆tica municipal, la gent est脿 responent molt b茅 a la nostra crida de suport econ貌mic鈥, comenta Cano sobre el moment actual en qu猫 es troba la reivindicaci贸 ve茂nal. 鈥淗em contractat un dels millors advocats, que ha portat amb 猫xit la defensa jur铆dica a SOS Costa Brava, i aix貌 val molts diners鈥, es justifica. L鈥檃ctivista gavanenca aprofita per anunciar que despr茅s d鈥檋aver presentat la petici贸 de nul路litat, tenen la intenci贸 de demanar una reuni贸 amb l鈥檃lcaldessa i d鈥檌ntervenir a la propera sessi贸 del Ple municipal, on volen explicar als diferents grups pol铆tics els motius al路legats a la inst脿ncia per aturar i anul路lar el Pla de Ponent. Cano recorda que el pla est脿 鈥減rojectat fa quatre d猫cades i aprovat quinze anys enrere, quan encara no hi havia cap consci猫ncia ecol貌gica ni existia cap legislaci贸 que tingu茅s en compte el context actual d鈥檈merg猫ncia clim脿tica鈥.
Autor font: Directa.cat