Octubre 20, 2021
Per Nord-Estl Libertari
1,173 vistes

L’entitat Ecologistes en Acció exigeix el buidatge total de l’abocador de Vacamorta i proposen crear una taula territorial pel nou emplaçament 

L’entitat també demana mantenir el principi de proximitat en la gestió dels residu 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Puigventós/Cruïlles (Gavarres, Baix Empordà, comtat de Girona) 20/10/2021.- Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies, l’entitat Ecologistes en Acció de Catalunya ha exigit al Govern de la Generalitat que compleixi amb la sentència judicial que l’obliga al buidatge total de l’abocador de Vacamorta, a tocar la urbanització de Puigventós, al municipi de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura (Gavarres, Baix Empordà, comtat de Girona). Ecologistes en Acció apunta que el fet de retirar els residus a d’altres abocadors potser “no és la millora solució possible” però sí que és la que judicialment s’ha establert i cal que es compleixi. Per això l’entitat ecologista proposa la creació d’una taula territorial per consensuar el nou emplaçament del dipòsit receptor dels residus. A més, l’entitat demana mantenir el principi de proximitat en la gestió de residus i per això apunta a trobar un emplaçament en el territori empordanès. 

La sentència judicial obliga al Govern de la Generalitat restaurar l’antic abocador de Vacamorta tal com era abans de l’any 2000, moment en què va entrar en funcionament. Malgrat tot, el compliment de la sentència es va dilatant en el temps per la falta de consens amb el territori en com executar aquesta sentència. 

Des d’Ecologistes en Acció de Catalunya han exigit que la Generalitat es posi les piles en el compliment d’aquesta sentència judicial. Malgrat tot, aposten per trobar una sortida consensuada amb el territori i per això proposen la creació d’una taula territorial on es pugui dissenyar la redistribució dels residus que encara hi ha a l’antic abocador. 

L’entitat ecologista però, rebutja que les deixalles que hi ha es portin a d’altres puntes del territori, com ara a les Terres de l’Ebre o Hostalets de Pierola (Montserratí, Anoia), com havia plantejat la Generalitat. Per això aposta que les 2,6 tones de residus s’aboquin en altres punts de l’Empordà, tot i que no veuen amb bons ulls que sigui en el mateix municipi on hi ha Vacamorta, ja que les veïnes i els veïns ja han patit prou amb l’abocador il·legal. 

Malgrat tot, l’entitat critica que la retirada dels residus no és “la millor solució possible” perquè suposa un impacte important a nivell mediambiental i econòmic. Buidar l’abocador suposarà la circulació de 120 camions de grans dimensions al dia durant cinc anys i la restauració del paratge podria comportar una inversió de 160 milions d’euros. Malgrat tot, Ecologistes en Acció recorda que aquesta és la sortida que els tribunals han avalat a l’abocador i per això cal complir-la. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com