Gener 30, 2023
Per Nord-Estl Libertari
1,812 vistes

Laureano Montero Asensio

Laureano Montero Asensio

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 30 de gener de 1907 neix a Landete (Serranía de Cuenca) l’anarcosindicalista Laureano Montero Asensio 

Militant de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l’exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Laureano Montero Asensio: El 30 de gener de 1907 neix a Landete (Serranía de Cuenca, Cuenca, Castella la Nova) l’anarcosindicalista Laureano Montero Asensio. El seu pare es deien Pedro Montero Martínez, pastor, i la seva mare, Estefanía Asensio Valle.  

De ben jovenet emigrà a Badalona (Barcelonès Nord), on treballà d’obrer vidrier i s’afilià al Sindicat del Vidre de la Confederació Nacional del Treball (CNT). 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l’exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. L’1 de març de 1939, pres a la Guingueta d’Ix (Cerdanya Nord), havia sol·licità, sense èxit, emigrar a Mèxic. Per sortir dels camps passà per les Companyies de Treballadors Estrangers (CTE).  

Amb l’Ocupació alemanya va ser fet presoner pels alemanys i, després d’un temps al Camp Franc de Lorient (Morbihan, Bretanya), va ser deportat a l’illa de Guernesey (Illes Anglonormandes), on emmalaltí.  

En acabar la Segona Guerra Mundial interimperialista milità en la Federació Local d’Aspèth (Comenge, Alta Garona, Gascunya, Occitània) de la CNT-AIT en l’Exili, de la qual en 1948 era tresorer. També formà part de la Federació Espanyola de Deportats i Internats Polítics (FEDIP) i de la Federació Local de Castres (Tarn, Occitània) de la CNT-AIT, població on residia, primer al número 4 del carrer Capitouls, després a l’avinguda Roquecourbe i finalment al número 1 del carrer de la Platé. La seva companya fou Florencia Sánchez.  

Laureano Montero Asensio va morir el 17 d’abril de 1979 a l’Hospital de Castres. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com