Gener 20, 2023
Per Nord-Estl Libertari
222 vistes

L’Associaci贸 Cultural Amazigh de Roses i l’Associaci贸 Uni贸 Germans del M贸n ha organitzat una vetllada cultural per al dissabte 21 de gener al Teatre Municipal de Roses, a 2/4 de 8 del vespre, amb l’objectiu de donar la benvinguda al 2973, el nou any amazic 

Participaran en l’acte m煤sics dels Pa茂sos Baixos i del Marroc, entre altres llocs 

El poble amazic segueixen el calendari agrari tradicional solar i l’any nou se celebra entre el dies 12, 13 i 14 de gener 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Roses (Serra de Rodes, Alt Empord脿, comtat de Peralada) 20/01/2023.- L’Associaci贸 Cultural Amazigh de Roses i l’Associaci贸Uni贸 Germans del M贸n han organitzat una vetllada cultural per dem脿 dissabte 21 de gener al Teatre Municipal de Roses (Serra de Rodes, Alt Empord脿, comtat de Peralada), a 2/4 de 8 del vespre, amb l’objectiu de donar la benvinguda al 2973, el nou any amazic.  

En l’edici贸 d’aquest any –la celebraci贸 s’ha anat repetint en el mateix espai des del 2010– hi participaran m煤sics vinguts dels Pa茂sos Baixos, del Marroc i d’altres llocs. Es tracta d’Abdalkadar Ariaf, Johan, Hicham, Soufian, Ikram, Maryam, Ilias i Momo. 

L’acte inclour脿, tamb茅, la presentaci贸 del llibre Que Al路l脿 em perdoni, de l’escriptora Laila Karrouch, conferenciant en llengua i cultura amazigues. Participar脿 en la jornada la fil貌loga i diputada del Parlament de Catalunya Najat Driouech Ben Moussa, aix铆 com l’alcalde del municipi, Joan Plana. 

El representant de l’Associaci贸 Cultural Amazigh de Roses, Ali Taouil, detalla que un dels objectius de la trobada 茅s “pressionar el Govern marroqu铆 perqu猫 el cap d’any amazic sigui un dia festiu al Marroc“. 

El Yennaye 茅s la celebraci贸 de l’any nou amazic, un poble del nord d’脌frica. La majoria de la seva poblaci贸 es troba al Marroc i a Alg猫ria, tot i que estan distribu茂ts per diversos pa茂sos: des d’Egipte fins a Maurit脿nia, del sud del N铆ger a la riba del Mediterrani. 

Etimol貌gicament, amazic significa “persona lliure” o “noble“, per貌 fins a les darreries del segle XX eren coneguts com berbers, que des de l’antiguitat, aquest terme, que vol dir “b脿rbar“, s’utilitzava per parlar despectivament de les comunitats que no havien abra莽at la civilitzaci贸 grecoromana.  

Aquest poble segueix el calendari agrari tradicional solar i la festivitat de l’any nou 茅s entre els dies 12, 13 i 14 de gener. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com