Desembre 7, 2021
Per Nord-Estl Libertari
281 vistes

L’arxiu digital de Vilafant cerca familiars del ve铆 Rafael Sala Grau, que fou afusellat pels franquistes en 1940 i enterrat en una de les fosses comunes del cementiri de Paterna, al Pa铆s Valenci脿 

Saben que era rajoler i que vivia al rac贸 del trull. La seva dona es deia Rosalia Calpe (1907) i havia nascut a Queralbs (Ripoll猫s) 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Vilafant (la Garriga, Alt Empord脿, comtat de Besal煤) 07/12/2021.- Segons EMPORDA.INFO, el gener de 2019 va n茅ixer l’arxiu digital historicosocial de Vilafant (la Garriga, Alt Empord脿, comtat de Besal煤), un recull de documentaci贸 hist貌rica relacionada amb el poble que es comparteix en un blog i que es va nodrint de les aportacions dels mateixos ve茂ns.  

Ara cerquen informaci贸 dels familiars d’un ve铆 afusellat pels franquistes al cementiri de Paterna (l’Horta Oest. Pa铆s Valenci脿)) en 1940, Rafael Sala Grau. 

La setmana vinent, a la ciutat valenciana de Paterna s’obrir脿 la fossa comuna n煤mero 126. All脿 foren afusellades pels franquistes 243 persones l’any 1940, ja amb la guerra civil conclosa per貌 amb l’establiment d’una brutal dictadura militar de repressi贸. Una d’aquestes persones, tal com marquen els informes de l’猫poca, era un ve铆 de Vilafant. Es deia Rafael Sala Grau i tenia 35 anys quan va morir i ara, des de l’arxiu digital historicosocial de Vilafant, atenent la demanda arribada des de Paterna, fan una crida per localitzar alguns dels seus familiars amb l’objectiu de fer les proves d’ADN i donar una digna sepultura a les seves restes. 

Des de l’any 2010, s’han obert 45 fosses comunes al Pa铆s Valenci脿. Les entitats que s’hi dediquen calculen que s’ha exhumat el 15% de les v铆ctimes del franquisme. El percentatge aplega el 35% en el cas del cementiri de Paterna, el segon lloc de l’Estat espanyol –per darrere de les t脿pies del cementiri de l’est de Madrid– on m茅s persones van ser afusellades durant la repressi贸 militar franquista.  

L’historiador i responsable de l’arxiu de Vilafant, Eric Ferrer, explica que en el cas de Rafael Sala Grau coneixen algunes dades. Saben que era rajoler i que vivia al rac贸 del trull. La seva dona es deia Rosalia Calpe (1907) i havia nascut a Queralbs (Ripoll猫s). Van tenir dues filles: Maria, nascuda el 1931, i la seva germana Juana, del 1933, per貌 que va morir l’any seg眉ent. 芦No sabem si amb la mort del marit i la filla, la dona i l’altra filla van marxar a Fran莽a, per貌 la filla podria estar viva encara禄, comenta Ferrer qui desconeix els motius que van dur Sala fins al Pa铆s Val猫nci脿. Ferrer afegeix que qui conegui alguna dada m茅s pot trucar a l’Ajuntament o enviar un mail a [[email protected]]. 

Aquesta tasca de Ferrer forma part dels objectius que van emp猫nyer l’Ajuntament a impulsar l’arxiu digital: il路luminar retalls de la hist貌ria del poble. Ferrer admet que el confinament pel covid-19 va afectar la marxa del projecte, per貌 que un enc脿rrec que li va fer la Diputaci贸 de Girona per nodrir la part hist貌rica d’un llibre sobre el patrimoni cultural i natural de Vilafant i Avinyonet de Puigvent贸s est脿 ajudant a impulsar-lo. 芦Va caldre investigar molts fons i arxius禄, diu. 

Actualment aquest arxiu digital t茅 m茅s d’una vintena d’entrades que parlen del passat del poble i la seva gent. Es pot destacar el testament m茅s antic conservat, el de Ramon Adalbert, que data de l’any 1075; el festival aeri de Vilafant el 1912; el projecte in猫dit d’un museu d’arqueologia al poble ara fa 142 anys fins a l’origen de la sardana La Font de can Massanet, composta per Manuel Bertran i Pujol (1919-1998). El m煤sic la va escriure el 1945 per貌 no es va publicar fins al 1952. Eric Ferrer anima a tothom a revisar velles calaixeres i a dur-los la documentaci贸 o fotografies. Les escanejaran i els hi retornaran.  
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com