Agost 15, 2022
Per Nord-Estl Libertari
235 vistes

L’altra cara del pla Alfa: focs artificials i correfocs ajornats per l’elevat risc d’incendi 

El sector pirot猫cnic diu que “per primera vegada” s’han de posposar diversos espectacles 

Les d’aquest cap de setmana no han estat les primeres cancel路lacions de focs artificials que hi ha hagut durant l’estiu, ja que durant el juliol es van anul路lar espectacles pirot猫cnics arran de les altes temperatures municipis com Sant Fruit贸s de Bages, Esparreguera, Sant Vicen莽 de Castellet, S煤ria, Calafell, Moja o Sant Jaume de Llierca, entre altres 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Sant Jaume de Llierca (Garrotxa, comtat de Besal煤) 15/08/2022.- Segons un despatx de l’Ag猫ncia Catalana de Not铆cies, el cap de setmana amb m茅s festes majors arreu de Catalunya ha coincidit amb un episodi molt intens de calor i el nivell 3 del pla Alfa activat per l’alt risc d’incendi a gran part del territori. Aix貌 ha provocat que alguns municipis s’hagin vist obligats a ajornar focs artificials i correfocs. Un d’ells ha estat Cubelles (Garraf). “La decisi贸 ens ha deixat molt aixafats“, lamenta la regidora d’Ensenyament i Cultura de Cubelles, Ester Soler. Ara b茅, aquest municipi del Garraf no 茅s l’煤nic i des del juny hi ha hagut diversos pobles afectats. El sector pirot猫cnic assegura que es tracta d’un estiu in猫dit, ja que “per primera vegada” han hagut de posposar diversos castells de focs pel risc d’incendi. 

El nivell 3 del pla Alfa implica que totes les activitats que comportin l’煤s de foc queden autom脿ticament suspeses. En el cas del nivell 2, la decisi贸 de tirar endavant o no els actes amb pirot猫cnia dep猫n de cada Consistori. 

La majoria d’Ajuntaments opten per ajornar-los. Nosaltres ja hem fet la fabricaci贸 de l’espectacle i ens 茅s igual si el fem el dia 15 o el 20“, admet a l’Ag猫ncia Catalana de Not铆cies el responsable de la Pirot猫cnica Igual, Marc Igual, que recalca que en aquest aspecte les empreses no tenen p猫rdues. “El problema arriba quan l’espectacle ja est脿 muntat, com ens ha passat a diversos llocs. Aix貌 ja t茅 un cost“, lamenta. Ara b茅, Igual tamb茅 adverteix que ajornar els castells de focs implica que hi ha diverses instal路lacions amb elements pirot猫cnics que s’han de tornar a guardar en un magatzem. “Vas acumulant espectacles i a nosaltres el que ens interessa 茅s anar-los traient, perqu猫 no els podem tenir un any guardats“, detalla el responsable de l’empresa. Malgrat tot, el sector celebra que enguany ja registra un nivell d’activitat superior al del 2019, abans de la pand猫mia de covid-19. 

El risc d’incendi, cada vegada m茅s habitual 

Les d’aquest cap de setmana no han estat les primeres cancel路lacions de focs artificials que hi ha hagut durant l’estiu. Durant el juliol es van veure obligats a anul路lar espectacles pirot猫cnics arran de les altes temperatures municipis com Sant Fruit贸s de Bages, Esparreguera, Sant Vicen莽 de Castellet, S煤ria, Calafell, Moja o Sant Jaume de Llierca, entre altres. 

Algun alcalde ja m’ha dit que estan mirant de fer els castells de focs a les festes d’hivern, perqu猫 cada vegada m茅s es troben que han de cancel路lar per risc d’incendi“, relata Igual. A Cubelles, de fet, el 2021 tamb茅 van haver d’ajornar els actes amb pirot猫cnia per les temperatures elevades, de manera que enguany 茅s el segon any consecutiu que no poden fer els focs en les dates habituals. “Potser el que haur铆em de fer l’any que ve la comissi贸 de festes 茅s plantejar-nos que a l’estiu els focs no es poden fer“, admet la regidora de Cubelles. 

Les restriccions pel pla Alfa acaben avui 

Despr茅s de tot, el pla Alfa ha quedat desactivat aquest dilluns a la mitjanit. Aix貌 ha provocat que a partir de les 00 hores ja estigui perm猫s fer els focs artificials i correfocs. “El poble no ent茅n que a les 22 h no puguem fer un castell de focs i a les 00 h s铆 que puguem fer un correfoc. 脡s una mica estrany“, critica Soler, que assegura que els actes no es feien en zones amb vegetaci贸 a prop. 

Des de l’Ajuntament de cubelles detallen que ajornar els focs artificials d’un dia per l’altre no 茅s possible, ja que calen un seguit d’autoritzacions. En el cas de Cubelles, la regidora d’Ensenyament i Cultura ha avan莽at que els actes potser es fan a l’octubre, durant les Jornades de Patrimoni. Ara b茅, 茅s una decisi贸 que encara han de consensuar. 

Nivell m脿xim del pla Alfa 

Els Agents Rurals van activar aquest dissabte el nivell 3 del pla Alfa a 249 municipis i 23 comarques. Es tracta del nivell m脿xim del pla i implica un risc extrem de perill d’incendi. Per aquest motiu es restringeixen tota mena d’activitats susceptibles de provocar foc, com l’煤s de barbacoes en les 脿rees de lleure o determinades activitats agr铆coles. Tot plegat mentre aquests dies a Catalunya s’estan registrant temperatures molt altes, al voltant dels 40潞C, i humitats relatives molt baixes, que no es recuperen durant la nit. 

El d’aquest cap de setmana ha estat el segon dispositiu m茅s important de l’estiu per l’alt risc d’incendi despr茅s del de mitjans de juliol, que va afectar 357 municipis de 27 comarques. En total, durant els 煤ltims mesos el pla Alfa s’ha activat quatre vegades (una al juny, dues al juliol i una a l’agost), acumulant 21 dies. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com