Juliol 5, 2022
Per Nord-Estl Libertari
261 vistes

L’Alt Empord脿, la comarca de la demarcaci贸 de Girona m茅s afectada pel canvi clim脿tic 

La temperatura 茅s 2,6 graus m茅s alta i hi ha un 62% menys de pluges que el 1950 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Figueres (la Garriga, Alt Empord脿, comtat de Besal煤) 05/07/2022.- Segons EMPORDA.INFO, el canvi clim脿tic ja 茅s una realitat, i aix铆 queda reflectit en cada cop m茅s dades i informes. L’煤ltim d’ells 茅s el Butllet铆 Anual d’Indicadors Clim脿tics, que des de fa quinze anys publica el Servei Meteorol貌gic de Catalunya (Meteocat) i que en la seva 煤ltima edici贸 constata que el Principat de Catalunya registra actualment cinc episodis de calor m茅s cada any que a mitjans del segle XX. I les comarques gironines no en s贸n l’excepci贸. A l’Alt Empord脿, la temperatura mitjana durant els mesos d’estiu 茅s 2,6 graus m茅s elevada ara que l’any 1950, mentre que la xifra de precipitacions a l’estiu s’ha redu茂t un 62,5% en aquest mateix per铆ode. Per tant, dades en m脿, l’Alt Empord脿 茅s la comarca gironina m茅s sensible a la petjada del canvi clim脿tic. De fet, els per铆odes de sequera en els 煤ltims temps hi han estat cada cop m茅s habituals. D’altra banda, l’informe tamb茅 posa de manifest que el nivell de l’aigua del mar a l’Estartit (Baix Empord脿) s’ha incrementat en prop de deu cent铆metres des de l’any 1990. 

Segons els resultats de l’informe, la temperatura mitjana anual a Catalunya 茅s actualment 1,8 graus m茅s alta que a mitjans del segle XX, ja que s’incrementa a un ritme de 0,25 graus per d猫cada. A la prov铆ncia de Girona, l’Alt Empord脿 i el Giron猫s s贸n les comarques que experimenten un creixement de la mitjana anual m茅s elevat: 0,24 graus per d猫cada, la qual cosa significa 1,68 graus d’increment des de 1950 a l’actualitat. Ambdues es troben, per tant, per sota la mitjana catalana. 

i aix貌, la situaci贸 canvia a l’estiu, que 茅s quan l’increment de temperatures mitjanes 茅s m茅s evident. Al conjunt de Catalunya, des de mitjans de juny i fins a mitjans de setembre el creixement de la temperatura ha estat de 0,35 graus per d猫cada des de 1950, de manera que la temperatura 茅s actualment 2,5 graus m茅s elevada que ara fa setanta-un anys. A les comarques gironines, tanmateix, s’han registrat increments superiors a la mitjana catalana: de 0,37 graus per d猫cada en el cas de l’Alt Empord脿 (茅s a dir, un total de 2,6 graus) i de 0,36 per d猫cada en el cas del Giron猫s (2,52 graus).  

Menys precipitacions 

Un altre valor que l’informe ha tingut en compte 茅s el de les precipitacions. En el conjunt del Principat de Catalunya, aquestes disminueixen al llarg de tot l’any de forma lleugera, per貌 sense mostrar encara una tend猫ncia que es pugui considerar concloent. En canvi, si s’observen espec铆ficament els mesos d’estiu, el descens del volum de pluges s铆 que ha estat notable, tant al conjunt del Principat de Catalunya com en el cas de diverses comarques gironines.  

A nivell catal脿, al llarg dels 煤ltims 71 anys la mitjana de precipitacions ha anat disminuint a un ritme de -4,8% anual, el que fa que des de 1950 fins a 2021 el valor mitj脿 de la precipitaci贸 estival hagi disminu茂t gaireb茅 un 35%, percentatge que equival a uns 47 litres per metre quadrat anuals. Si s’observen les comarques gironines, el percentatge de disminuci贸 de pluges a l’estiu 茅s fins i tot m茅s elevat, especialment a l’Alt Empord脿, el Baix Empord脿 i el Giron猫s. A l’Alt Empord脿, el ritme de disminuci贸 ha estat del 8,9% per d猫cada, de manera que el global 茅s un descens del 62,3%. A la zona concreta del Cap de Creus, la xifra s’ha situat en una disminuci贸 del 8,5% per d猫cada, amb un total de 52,5%. Al Baix Empord脿, el ritme de descens ha estat del 6,8% per d猫cada (un total del 47,6%), mentre que al Giron猫s el descens s’ha situat en un -6,5% cada deu anys (45,5% en total). 

Tot i aix貌, les comarques gironines no s贸n, ni de bon tros, la zona del Principat de Catalunya on m茅s s’han accentuat les sequeres estivals. A la demarcaci贸 de Lleida, hi ha comarques que han arribat a un descens de fins al 10% per d猫cada durant aquesta 猫poca de l’any. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com