Abril 9, 2021
Per El Pratl Libertari
1,750 vistes

«El ple de l’Ajuntament del Prat de Llobregat inicia els tràmits per eliminar del nomenclàtor pratenc el nom de Joan Carles I i substituir-lo pel de Lluís Serra Giribert, alcalde del municipi durant la II República que va ser afusellat pel franquisme».

«Des de la campanya ‘Esborrem el feixisme’ i la Mesa de Catalunya d’Entitats Memorialistes han mostrat la seva satisfacció per la decisió del consistori pratenc. Ambdues entitats havien urgit al consistori en diverses ocasions a fer efectives ambdues decisions acordades amb anterioritat pel Ple Municipal».

El canvi va ser proposat pels grups municipals El Prat en Comú, ERC i Podem en una moció que es va aprovar el mes de setembre de l’any passat, amb l’abstenció del PSC i el vot contrari de Cs, i es va ratificar en el ple municipal del mes d’abril celebrat aquest dimecres, segons informen fonts municipals.

La moció va acordar iniciar els tràmits per suprimir l’excepció de l’Ordenança Municipal de Nomenclàtor que l’únic nom de persona viva que es podia posar a una via o espai públic és el del cap de l’Estat i, en conseqüència, encarregar a la Comissió de Nomenclàtor el canvi de nom del passeig.

Durant el ple d’aquest dimecres també es va aprovar una declaració institucional amb motiu del 90è aniversari de la proclamació de la II República que contempla la instal·lació d’una placa al saló de ple de l’ajuntament en memòria de l’alcalde Serra Giribert, així com dels regidors Joan Nadal Guixà, Moisés Orcol Elía i Joan Reixach Prat, que també van ser afusellats pel franquisme.

La decisió de dedicar un carrer a Lluís Serra va ser aprovada l’any 2018 pel ple municipal de l’Ajuntament. Ara pràcticament 3 anys després l’ajuntament farà efectiva aquell acord corregint aquesta situació anòmala en una població on encara persisteixen carrers dedicats a persones relacionades amb la passada dictadura franquista.

Des de la campanya ‘Esborrem el feixisme, dignifiquem els carrers‘ i la Mesa de Catalunya d’Entitats Memorialistes han mostrat la seva satisfacció per la decisió del consistori pratenc. Ambdues entitats havien urgit al consistori en diverses ocasions a fer efectiva la decisió acordada pel ple de dedicar un carrer a Lluís Serra, així com la desaparició del passatge dedicat a l’avui emèrit rei Juan Carlos I de Borbón. Sense anar més lluny el junt de l’any 2009 la Mesa de Catalunya s’hi va referir durant un acte públic a la plaça de la vila que va comptar amb la presència del fill de l’alcalde afusellat, Lluis Serra.

El passat mes de 23F Esborrem el feixisme va protagonitzar també una acció reclamant la desaparició efectiva del Passatge Juan Carlos I, procedint a enganxar al citat passatge una reproducció del mural censurat de l’artista Rock Black Block dedicat al Borbó.

Lluís Serra fill amb el retrat del seu pare afullat pel feixisme durant una concentració el 26 de juny de 2009 a la plaça de la Vila del Prat

Tal dia com avui de 1939, Lluís Serra Gilaberd, l’ex-alcalde del Prat va ser afusellat

Martin Villa declararà a la mateixa causa contra els críms del franquisme on ho va fer Lluís Serra fill

La Mesa d’Entitat Memorialistes demana veritat, justícia i reparació per les víctimes pratenques del franquisme

La campanya ‘Esborrem el feixisme’ reclama que la decisió de retirar el nom del Passatge dedicat a Juan Carlos I és faci efectiva
Autor font: Elpratllibertari.cat