Gener 25, 2021
Per Direta
176 vistes

L鈥橝juntament de Val猫ncia ha obert una investigaci贸 pel presumpte tracte racista d鈥檃lguns membres de l鈥檃ssociaci贸 Obra Merced脿ria Val猫ncia (OMV), propiet脿ria i gestora d鈥檜na casa d鈥檃collida de fam铆lies migrades 鈥搇a majoria sol路licitants d鈥檃sil i protecci贸 internacional鈥 a Rocafort (Horta Nord). La decisi贸 parteix de la den煤ncia que va interposar una de les fam铆lies davant la comissaria de la Gu脿rdia Civil de Montcada (Horta Nord) en qu猫, mitjan莽ant un informe signat per cinc de les huit fam铆lies residents, s鈥檃ssegurava que estaven sofrint racisme i maltractament psicol貌gic per part 鈥渄els treballadors i gestors鈥 de l鈥檈ntitat.

Les fam铆lies van arribar a l鈥橢stat espanyol fa pocs mesos i, davant la seua situaci贸 de vulnerabilitat i l鈥檃ctual crisi sanit脿ria, la regidoria de Cooperaci贸 al Desenvolupament i Migraci贸 de l鈥橝juntament de Val猫ncia va decidir contractar 鈥渄e manera urgent鈥 un dels habitatges d鈥橭bra Merced脿ria per a 鈥渓鈥檃collida, allotjament, manutenci贸, informaci贸 i orientaci贸 t猫cnica b脿sica de 23 persones d鈥檕rigen migrant (fam铆lies)鈥, amb un cost de 117.485 euros, tal com s鈥檈specifica en el document de l鈥檃cord, al qual ha tingut acc茅s la Directa. El contracte assegurava el servei d鈥檃collida des del 15 de juliol fins als 31 de desembre de 2020, termini que es podia ampliar si aix铆 ho precisava el consistori.

La regidoria de Cooperaci贸 al Desenvolupament i Migraci贸 est脿 duent a terme un 鈥渟eguiment de les accions de l鈥橭NG鈥 per comprovar els fets denunciats

Per ara, la regidoria de Cooperaci贸 al Desenvolupament i Migraci贸 est脿 duent a terme un 鈥渟eguiment de les accions de l鈥橭NG鈥 per comprovar els fets denunciats, i en el cas que es detectaren irregularitats en la gesti贸 o maltractament per part de l鈥檈quip de treball o directiu, des del departament de premsa de la regidoria han assegurat que 鈥渘o es renovar脿 el contracte amb Obra Merced脿ria鈥, vigent fins al 31 de gener de 2021. A m茅s a m茅s, des del passat 14 de gener, despr茅s que responsables del Centre d鈥橝tenci贸 a la Immigraci贸 (CAI) de l鈥橝juntament de Val猫ncia es personaren en la casa d鈥檃collida, les fam铆lies tamb茅 compten 鈥渁mb un tel猫fon personal dels funcionaris per denunciar qualsevol problema鈥, han afegit.

La presidenta de l鈥檈ntitat Val猫ncia 茅s refugi, Ana Isabel Mart铆nez, qui ja ha interposat una queixa davant el Defensor del Poble, celebra l鈥檕bertura de la investigaci贸 i espera que, si es detecta que 鈥渁questa mala praxi 茅s continuada鈥, 鈥渘o deixen unes altres fam铆lies a exposici贸 d鈥橭bra Merced脿ria鈥. Aix铆 mateix, agraeix que la cap de servei del CAI de Val猫ncia s鈥檋aja preocupat per la situaci贸 i 鈥渉aja facilitat mantes a les fam铆lies, la qual cosa demostra que hi havia una mancan莽a de roba d鈥檃bric鈥, rebla amb rotunditat.

Marina, qui no vol revelar el seu nom ni origen, assegura que ara disposen del menjar necessari i es t茅 en compte la diversitat cultural en l鈥檃limentaci贸

En la mateixa l铆nia s鈥檈xpressa la fam铆lia que va interposar la den煤ncia, a qui, despr茅s del succe茂t, se li va comunicar que havia d鈥檃bandonar la llar aquest dilluns, 25 de gener. Marina, qui no vol revelar el seu nom ni origen, assegura que ara disposen del menjar necessari i es t茅 en compte la diversitat cultural en l鈥檃limentaci贸. 鈥淭amb茅 se鈥檔s ha ofert encendre una xemeneia de llenya, la calefacci贸 est脿 encesa m茅s temps i han canviat alguns treballadors, per tant, l鈥檃mbient ha millorat una mica鈥, afegeix. Pel que fa a la data d鈥檃band贸 de la llar, Marina, a l鈥檈spera que el CAI li derive a un altre espai, continua afirmant que la decisi贸, tot i que la va prendre el Centre d鈥橝tenci贸 a la Immigraci贸, va vindre motivada pel mateix equip directiu de la llar despr茅s d鈥檌nterposar la den煤ncia i cridar a la Policia Local.

La Directa ha tornat a contactar amb Obra Merced脿ria, per貌 en el moment de publicar aquest article no havia rebut cap resposta. A trav茅s d鈥檜n comunicat, publicat el passat 17 de gener, l鈥檈ntitat afirmava que havia demanat a les fam铆lies que 鈥渆s feren torns per encendre els aparells d鈥檃ire calent, perqu猫 saltava la llum鈥; i davant la 鈥渄isconformitat鈥 de les fam铆lies amb aquesta resposta, 鈥渁questes decidiren connectar els seus propis calefactors鈥. Aix铆 mateix, asseguraven que no hi havia 鈥渃ap relaci贸鈥 entre la den煤ncia interposada en la Gu脿rdia Civil i 鈥渓a finalitzaci贸 de l鈥檈stan莽a d鈥檃lgunes fam铆lies en el recurs d鈥檃collida鈥. 鈥淎questes fam铆lies eren coneixedores amb anterioritat que la seua estan莽a en el recurs terminava i els motius, sent planificada l鈥檈ixida mencionada juntament amb el Centre d鈥橝tenci贸 a la Immigraci贸. No es tira persones de recursos d鈥檃collida per denunciar鈥, sentenciaven.
Autor font: Directa.cat