Febrer 10, 2021
Per Nord-Estl Libertari
1,171 vistes

L’Ajuntament de Saus, Camallera i Llampaies suspèn llicències de parcs eòlics i fotovoltaics 

L’alcalde explica que es donen un any per preparar una reglamentació específica per a aquestes instal·lacions, perquè ara estan desprotegits 

Han tingut un tempteig per a un possible projecte 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Saus, Camallera i Llampaies (Baix Fluvià, Terraprim, Alt Empordà, comtat d’Empúries) 10/02/2021.- Llegim al diari El Punt Avui que l’Ajuntament de Saus, Camallera i Llampaies (Baix Fluvià, Terraprim, Alt Empordà, comtat d’Empúries) ha suspès temporalment la tramitació de llicències destinades a la instal·lació de parcs eòlics i fotovoltaics. La decisió ha estat aprovada pel ple municipal per un  any, un termini pensat per donar marge a l’Ajuntament per treballar en la modificació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) i establir una regulació específica per a aquestes instal·lacions. Tot i que, a hores d’ara, no hi cap projecte d’aquest àmbit plantejat oficialment, l’alcalde, Esteve  Gironès, explica que l’Ajuntament ha estat contactat per una empresa estrangera d’aquest sector que ha manifestat interès per parlar d’una possible implantació, sense especificar si es tractaria d’aerogeneradors o d’un parc fotovoltaic. 

Aquest primer tempteig, sumat a l’eclosió de projectes d’aquest tipus en diversos municipis de l’Alt Empordà, ha decidit l’Ajuntament a actuar. “Ara mateix, si entrés un projecte d’aquest tipus, estaríem desprotegits, perquè és una activitat que no tenim contemplada en el POUM. Se’ns podria colar i possiblement l’hauríem d’autoritzar. Volem actuar ràpidament: suspenem aquestes possibles llicències i ens donem un marge de temps per establir una regulació específica per a aquestes instal·lacions, definint criteris per protegir l’entorn, el paisatge, l’agricultura de l’impacte que poden tenir aquestes instal·lacions“, diu l’alcalde. Gironès hi afegeix que aquesta mesura no afecta els casos de particulars que volen posar plaques solars als habitatges i que seguiran compromesos en la lluita contra l’emergència climàtica, però sense comprometre els valors ambientals del municipi. 

Una trentena d’eòliques a la comarca de l’Alt Empordà 

La suspensió temporal de llicències de tramitació per a parcs eòlics i fotovoltaics és una mesura que també va aprovar l’Ajuntament de la Jonquera (Albera, Alt Empordà, vescomtat de Rocabertí, comtat de Peralada) el desembre del 2020. A la Jonquera, el projecte Galatea, ja en tramitació i a què s’oposa l’Ajuntament, planteja la implantació de 10 aerogeneradors. Sumant-hi altres projectes a Agullana (Massís de les Salines, Alt Empordà, comtat de Peralada), Campmany (Albera, Alt Empordà, contat de Peralada) i Biure (Alt Empordà, comtat de Besalú), alguns tramitats i d’altres a punt de ser-ho, a hores d’ara ja hi hauria una trentena de possibles aerogeneradors plantejats a la comarca de l’Alt Empordà. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com