Setembre 21, 2021
Per Nord-Estl Libertari
965 vistes

L’Ajuntament de Palamós promou el fondeig responsable per la posidònia, una planta marina imprescindible per a l’ecosistema 

S’ha editat un díptic i, des del 2013, s’han anat instal·lant boies ecològiques per fer un amarrament sense ancoratge 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Palamós (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona) 21/09/2021.- Llegim al diari El Punt Avui que l’Ajuntament de Palamós (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona), juntament amb l’Associació Amics de les Illes Formigues, vol conscienciar els patrons de les embarcacions de nàutica recreativa que facin un fondeig responsable per protegir les praderies de posidònia.  

Una de les primeres iniciatives és l’edició d’un díptic informatiu sobre el fondeig responsable, que es reparteix a empreses de lloguer d’embarcacions i als diferents gestors d’amarratges del municipi, i que es pot descarregar d’Internet [https://www.amicsillesformigues.com/]. 

Aquest fullet alerta de les conseqüències que pot tenir l’ancoratge indiscriminat d’embarcacions d’esbarjo sobre el delicat fons marí del litoral, greument amenaçat, que durant els mesos d’estiu ha de suportar una gran pressió per l’elevat nombre d’embarcacions que visiten aquesta costa. 

El díptic recorda la fragilitat de la posidònia oceànica i que el seu lent creixement la fa especialment sensible al mal que li causen les àncores que es tiren sobre les praderies. 

Boies ecològiques 

Des de l’any 2013 l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós ha anat instal·lant progressivament, en diversos espais litorals del municipi, boies ecològiques que permeten l’amarrament lliure i gratuït d’embarcacions de fins a 8 metres d’eslora, sense haver d’utilitzar cap mena d’ancoratge que pugui malmetre els fons. Actualment es troben a les cales de s’Alguer i Sanià. 

L’objectiu d’aquest projecte és poder treballar per a la conservació dels recursos i hàbitats marins de què disposa Palamós, i en especial de les praderies de la fanerògama marina posidònia oceànica, que habita en aquesta zona litoral. 

Una planta marina imprescindible per a l’ecosistema 

La posidònia oceànica forma unes praderies de gran importància ecològica per a l’ecosistema costaner, ja que s’hi genera una gran biodiversitat i constitueix el lloc de posta de moltes espècies. A més, molts peixos en la fase juvenil hi troben refugi. Les plantes que es troben a poca fondària també contribueixen a prevenir l’erosió de les platges perquè formen una mena d’escull que disminueix la força de les onades. 

Les praderies de posidònia són comunitats molt fràgils que depenen d’una bona qualitat de l’aigua per poder subsistir. Qualsevol alteració que afecti l’alguer suposa una recuperació molt lenta, mentre que la degradació és sempre molt ràpida. És destacable remarcar que la posidònia, amb un lent creixement, és especialment sensible al mal que li causen les àncores que es tiren sobre les praderies. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com